To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Wielki Test Stacji Benzynowych

krzychu - 05-10-2010, 10:55

mystek napisał/a:

#Krzychu - e, czemu każda stacja to franczyza? Moim zdaniem nie. Orlen na pewno ma swoje stacje. Takie BP np czy Shelle też musiały jakoś najpierw wejść na polski rynek, by później oferować franczyzę. Podobnie jest z McDonaldami. Można je rozróżnić po tym, że franczyzowe restauracje nie muszą nosić czapeczek będąc na kasie, a w sieciowych, podchodzących pod McDonald's te czapki muszą nosić - ot, taka ciekawostka :) . Ale np McDonald był najpierw w Polsce jako sieć, a dopiero później pojawiały się restauracje franczyzowe.

Niby tak ale nie ma problemu żeby takie stację swoje wypchnąć na zewnątrz (czyli z własności sprzedać komuś we franczyzę). Nie mam danych ale duże koncerny tak robią.

robertdg napisał/a:
krzychu napisał/a:
BP zawsze była rewelacyjna (znaczy ta z Wild Bean Cafe - bo są stacje bez). A jak była taka Carmel Maciato :rolleyes: W Żywcu lepszej nie podawali :P
krzychu, ale kawa nie po to jest czarna i gorzka, aby ją słodzić i zabielać, Inka była dobra jak się do przedszkola chadzało :P

No dobra widzę mamy inne podejście do kawy :P

cns80 - 05-10-2010, 11:03

Orlen to głównie ajenci, a Shell to franczyzobiorcy. Jest różnica.
Krzyzak - 05-10-2010, 12:18

mystek napisał/a:
Ba, rzekłbym, że na baku przejadę jakieś 30km mniej (w piątek tankowanie).

potwierdzam - na paliwie z shell regularnie przejeżdżałem 10% mniej km niż po paliwie z innych stacji...

[ Dodano: 05-10-2010, 12:22 ]
cns80 napisał/a:
gdy pracowałem w Citroenie

he he - to chyba słowo klucz :)
jak dla mnie francuskie są dobre wiersze a nie auta :P

a w temacie traktorów zupełnie się nie wypowiadam z braku doświadczenia

Misiek :) - 05-10-2010, 13:03

Krzyzak napisał/a:
jak dla mnie francuskie są dobre wiersze a nie auta :P

auta francuskie są ładniejsze od niemców, i klasa średnia i wyższa jest bardzo komfortowa... i w sumie dobre auto jako służbowe... jeśli stoją 3 zapasu w razie któreś z 2 jeżdżących trafi do warsztatu

Krzyzak - 05-10-2010, 21:15

Misiek :) napisał/a:
auta francuskie są ładniejsze od niemców

może 10-15 lat temu były - teraz francuzi prześcigają się w produkcji szkarad i udziwnianiu na siłę, gdzie tylko się da...

j-rules - 05-10-2010, 21:25

ostatnie wyroby bmw, merca to tez sa szkarady i gargulce :P
Z wygladu ostatnio podpasował mi styl fiata (punto evo, linea, bravo) Ale to offtop ;)

jaca71 - 05-10-2010, 21:41

Krzyzak napisał/a:
potwierdzam - na paliwie z shell regularnie przejeżdżałem 10% mniej km niż po paliwie z innych stacji...

A nie jest tak że na shellu tankuje chłopek?

Ja jak zatankuje sam to do pierwszego dygnięcia wskaźnika przelatuje ponad 60 mil, gdy lej mi chłopek na shellu nie dobijam do 50 mil i tu już jet różnica zasięgu ponad 20km :P

Co do moich wymagań:
- w Krakowie cena, cena i jeszcze raz cena plus zero serwisu - dlatego najbardziej lubię 1-2-3 (samoobsługowy Statoil) i Neste24. Nie lubię Auchana bo kolejki do kas nawet gdy pusto przy dystrybutorze. Do Carrefoura mam nie po drodze.

- w trasie musi być miejsce dla wyhasania się dzieciaków i pijalna kawa.
W McD i w BP jest na granicy przyzwoitości ale jak nie muszę to nie piję :( Statoil - ok. W innych stacjach niepijalne.

Misiek :) - 05-10-2010, 22:18

jaca71 napisał/a:

Ja jak zatankuje sam to do pierwszego dygnięcia wskaźnika przelatuje ponad 60 mil, gdy lej mi chłopek na shellu nie dobijam do 50 mil i tu już jet różnica zasięgu ponad 20km :P

nie rozumiem, jak zatankuje pracownik to gorsze paliwo??
przecież to ten sam dystrybutor

[ Dodano: 05-10-2010, 22:23 ]
Krzyzak napisał/a:
może 10-15 lat temu były - teraz francuzi prześcigają się w produkcji szkarad i udziwnianiu na siłę, gdzie tylko się da...

megane coupe, laguna coupe, cytrynki c4 i c6, są o niebo ładniejsze od niemieckich konkurentów...
j-rules napisał/a:
Z wygladu ostatnio podpasował mi styl fiata (punto evo, linea, bravo)

mnie od fiata pasuje wnętrze i felunek :)

krzychu - 05-10-2010, 22:31

Misiek :) napisał/a:

nie rozumiem, jak zatankuje pracownik to gorsze paliwo??
przecież to ten sam dystrybutor

No ale może raz mu odbije i odkłada (np. ja jeszcze 2 razy naciskam i jakiś tam 1l wpadnie). Do tego powiem Wam że nachylenie stacji które zobaczyłem tak po 3 latach tankowania sprawia że tankowało się z rozrzutem 3-5 litrów... Teraz tankuje na ostatnim stanowisku (najmniej pochyłe) i tam regularnie mi podobnie wchodzi.

Misiek :) - 05-10-2010, 22:51

dlatego też jak ja mierze ile mi spalił, to zawsze ten sam dystrybutor okupuje :) (nachylenie i przekłamanie).
Ja też zawsze do pierwszego odbicia tankuje. Ten litr to żadna różnica, chyba, że jedziesz tam gdzie nie ma stacji :P

Krzyzak - 06-10-2010, 07:27

jaca71 napisał/a:

Ja jak zatankuje sam to do pierwszego dygnięcia wskaźnika przelatuje ponad 60 mil, gdy lej mi chłopek na shellu nie dobijam do 50 mil i tu już jet różnica zasięgu ponad 20km

nie - zawsze sam tankuję - jak chłopek :) przychodzi, to mu dziękuję
tankuję aż odbije, nigdy nie dolewam

ps. - u mnie 10% to 70 km
tankowałem na różnych stacjach shell i zawsze był tam syf - najgorzej było na 1-ce przed Katowicami (jadąc z północy) - auto na 3 biegu nie chciało jechać...

viader - 06-10-2010, 08:54

Ja zawsze staram się tankować na NESTE bo mają dobre ceny i dobre paliwo. Kilka razy tankowałem w Carrefour i Auchan i na PB95 nie zauważyłem różnicy w stosunku do NESTE. Natomiast radzę uważać na PB98 z AUCHAN, zatankowałem dwa razy i oba razy spalanie z całego baku skoczyło mi z 10 do 15l/100km, czyli o 50%!!! Tankowałem na dwóch różnych AUCHAN, w odstępie jakiś 2 lat, więc to raczej nie przypadek. Dodam, że na PB98 z innych stacji NIGDY nie miałem podobnych atrakcji, a nawet notowałem minimalnie niższe spalania niż na PB95.
krzychu - 06-10-2010, 09:26

viader napisał/a:
Natomiast radzę uważać na PB98 z AUCHAN, zatankowałem dwa razy i oba razy spalanie z całego baku skoczyło mi z 10 do 15l/100km, czyli o 50%!!!

No ale to normalne. 98 powinno palić więcej ponieważ dodatki które podnoszą liczbę oktanową są mniej kaloryczne. Co prawda może nie aż tyle więcej więc tutaj mógł jeszcze dojść problem starości paliwa (bo nikt nie tankuje na Auchanie 98).

Dopiero paliwa premium 98-99 powinno palić podobnie i czasem można ze 2-3% mocy mieć więcej ponieważ dodatki nie powinny obniżać kaloryczności.

Cezar - 06-10-2010, 09:40

U mnie paliwo do Carrefoura dostarcza Orlen, gaz natomiast jakas inna firma. Paliwo teraz leje w Neste, gaziur na swojej bylej stacji Orlen. Mam 100% pewnosci ze nic tam z paliwem nie cuduja, bo kierownik za duzo ma do stracenia :lol:
Misiek :) - 06-10-2010, 09:47

Cytat:
No ale to normalne. 98 powinno palić więcej ponieważ dodatki które podnoszą liczbę oktanową są mniej kaloryczne. Co prawda może nie aż tyle więcej więc tutaj mógł jeszcze dojść problem starości paliwa (bo nikt nie tankuje na Auchanie 98).

Dopiero paliwa premium 98-99 powinno palić podobnie i czasem można ze 2-3% mocy mieć więcej ponieważ dodatki nie powinny obniżać kaloryczności.

moja ca4a na 98 pracowało równiej i czułem że silnik był żwawszy.
Jak tankowałem 100 to metalicznie pracował o gorzej niż na 95, natomiast najlepiej mi się przyspieszało na 98, tankowałem na BP (3 lub 4 stacje w mieście)