Chcę kupić Galanta! - Pomoc w zakupie Galanta :)
robertdg - 21-10-2010, 18:25
B_E_R_E_K napisał/a: | GDI fajne silniki ale bardzo drogo kosztuje zalozenie gazu. do zwyklego 2.0 czy 2.5 zalozysz gaz za niecale 2 tys. | Primera mogła chodzić bezawaryjnie na 2generacji, ale z Mitsu już tak prosto nie jest, fakt chodzić będzie, ale jakie tego będą skutki.
fj_mike - 21-10-2010, 19:40
SnowDevil napisał/a: | ale po pierwsze to nie da sie zdjęć skopiować z tego ogłoszenia |
Da się. Proszę http://pic.autoscout24.ne...81720704002.jpg
B_E_R_E_K - 21-10-2010, 22:36
i chodzila choc tez juz powinna miec sekwencje. Do gala 2.0 sekwencja kosztuje 2000zl nowa ale do dala z normalnym silnikiem a nie GDI. Szwagier jakies 3 miechy temu zakladal gaz do vectry 1.8 Kosztowala go 1800zl
Owczar - 22-10-2010, 01:18
B_E_R_E_K, chyba jakaś badziewna instalacja. Za 1800 nie kupisz nawet dobrych gratów.... nie mówiąc już o fachowej instalacji. Mówimy tu o instalacjach, na których auto JEŹDZI i nie pali jak smok.
B_E_R_E_K - 22-10-2010, 11:29
Dobra nie zawsze oznacza droga. Zreszta nie wiem jakie u Ciebie sa ceny u mnie sekwencja zaczyna sie juz od 1600zl za 2000zl mam glowe spokojna na 2 lata (gwarancja) a jakosci jestem pewny bo to jeden z najlepszych gazownikow w czestochowie.
Owczar - 22-10-2010, 11:31
A możesz napisać jaką masz elektronikę, wtryski, reduktor?
B_E_R_E_K - 22-10-2010, 11:39
Oj do szwagra to ja pod mache nie zajze. ale jak kupie galanta i zrobie u siebie (a robic bede napewno) napisze.
sampler - 22-10-2010, 11:50
to najpierw poczytaj, ktore dobrze spisuja sie w galancie z silnikiem V6 zeby nie bylo za pozno.
Owczar - 22-10-2010, 11:51
Pamiętaj, że na gratach się nie oszczędza, bo robi się dwa razy. Kolega założył do Hondy Civic instalkę KME z wtryskami Valtec. Wtryski klepią, reduktor nie wydaje (spadki ciśnienia), a na dodatek nie da się tego skalibrować. Efekt taki że ani to nie jeździ jak należy, a pali tyle ile ma ochotę
Widziałem na forum LPG, że ostatnio polecają następującą konfigurację:
Sterownik STAG 4 lub Stag 300 plus
Reduktor Magic IIIa lub Zavoli zeta N
Wtryski Hana H2000 czerwona lub Matrix HD344
Niestety nawet kupując graty na allegro lub w jakiejś hurtowni, to same graty będą kosztowały więcej niż napisałeś. Oczywiście mowa o galancie 2.0, bo do 2,5 dałbym wydajniejszy reduktor z większym zapasem mocy. Dodatkowo przewód 8mm. Ale na rynku jest tak, że warsztaty oferują to co tanie, bo świadomość klientów jest zbyt mała... Mając do wyboru instalkę za 2 lub za 3k, wybierze tańszą. W końcu obie będą działy, ale nie liczy się już jak. Dobrych gazowników jest naprawdę mało... Ale dobry gazownik nie zatrzymuje się nawet obok Valteców... itd...
Ale to by było na tyle jeśli chodzi o OT.
SnowDevil - 22-10-2010, 11:53
fj_mike nieźle z tym linkiem, jak go wydłubałeś?
A wracając do wersji silnikowej to chyba przekonałem się do 2.5 jednak. Trudno, wykosztuję sie na akcyzę a później założe gaz tylko przeczekam zimę z zakupem chyba. A może pojawi się gdzieś jakieś cacko okazyjnie i wtedy go po prostu przegarażuje troche żeby po soli nie jeździł zanim go sprawdzę.
TO teraz nasuwa się pytanie jak to jest z tym gazem bo moje ostatnie doświadczenia z LPG u kumpla to były takie że średnio raz na miesiąc usiał odwiedzać serwis bo coś mu tam sie psuło, a nie była to jakaś tania instalacja. Jak sie jeździ na gazie w zimę i czy instalacja gazowa wymaga jakiejś szczególnej opieki? Miał ktoś jakieś problemy z sekwencją w Galu?
Owczar - 22-10-2010, 11:58
SnowDevil, 2,5 pięknie śmiga z gazem, ale trzeba to zrobić zgodnie ze sztuką na porządnych gratach
Polecam poczytać forum LPG, a nawet zapytać co wrzucić, potem znaleźć porządny warsztat, który to zrobi dobrze, niekoniecznie tanio... Bo to niestety w parze nie idzie
SnowDevil - 22-10-2010, 18:53
ja zawsze stawiam na jakość jak kupię 2.5 to na gaz nie będę oszczędzał.
znalazłem całkiem fajnego: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=57580
coś wydaje mi się za tani..
maniekott - 24-10-2010, 14:44
witam, chcialbym zapytac o 2 rzeczy bo zastanawiam sie nad galantem kombi 2.0 i tu pytania : czy te silniki sa bez kolizyjne? i po czym poznac czy dany galant ma nivomaty a jak tak to czy mozna je bezproblemowo wymienic na zwykle amorki?
fj_mike - 24-10-2010, 14:49
maniekott napisał/a: | czy te silniki sa bez kolizyjne? |
Są kolizyjne
maniekott napisał/a: | po czym poznac czy dany galant ma nivomaty |
Amortyzatory są grube.
maniekott napisał/a: | czy mozna je bezproblemowo wymienic na zwykle amorki |
Tak ale wymaga to także zmiany sprężyn.
Zapraszam do lektury FAQ przed zakupem Galanta.
B_E_R_E_K - 24-10-2010, 17:32
fj_mike napisał/a: | Są kolizyjne | tzn co sie im dzieje?? bo czytalem na tym forum ze te silniki sa bardzo dobre i nic im nie dolega... wiec ja juz zglupialem:)
|
|
|