To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - [MSS ALL] Kontrolka rezerwy.

rumcajs83 - 30-05-2012, 12:26

ZbujMadej,
siemka. ja mam pytanie dotyczące tego syczenia, gdyż zdarza mi się to prawie za każdym razem przy odkręcaniu korka. czy to jest normalne w SS czy mam się zaczynać martwić? pozdro

zet-em - 30-05-2012, 12:43

rumcajs83 napisał/a:
ZbujMadej,
siemka. ja mam pytanie dotyczące tego syczenia, gdyż zdarza mi się to prawie za każdym razem przy odkręcaniu korka. czy to jest normalne w SS czy mam się zaczynać martwić? pozdro

U mnie też syczy i według mnie, to normalny objaw, świadczy o szczelności korka i nie zasysa powietrza do zbiornika (które później może się skraplać i dalsze skutki wiadome).
Ale ja również czekam na opinie ekspertów, może nie powinno tak być z tym syczeniem.

drtymf - 30-05-2012, 15:44

Mi się wydaje że syczenia nie powinno być a jak jest to jest objaw zatkanego systemu odpowietrzania zbiornika. Efekt może być taki, że zalejesz do pełna pojedziesz w długą trasę bez przystanków i po x km maszyna stanie bo podciśnienie w zbiorniku będzie większe niż siła ssania pompy paliwa.
Na mój rozum zbiornik i korek nie powinien być w 100% szczelny.
Jako obrazowy przykład proponuje włożyć w pełną butelkę słomkę, wszystko bardzo dobrze uszczelnić i zobaczyć ile da się wypić na jednym wciągu bez dopuszczenia powietrza.

ZbujMadej - 30-05-2012, 16:41

Powiem tak, parę tysięcy km przejechałem z "syczeniem" i zdarza się to właśnie przy tankowaniu w okolicy 50+ litrów. Żadnych objawów negatywnych dotychczas nie zaobserwowałem. Żadnego szarpania, żadnego spadku mocy ani nic podobnego. Ja bym się tym syczeniem nie przejmował zbytnio, a jak chcesz spokoju sumienia, to tankuj jak wskazówka będzie w połowie podziałki :D :wink:
Bizi78 - 30-05-2012, 21:50

W moim jest to samo przy odkręcaniu (tankuję jak zapala mi się rezerwa) :D .
Więc chyba ten typ tak ma :wink: .

RaVciO - 30-05-2012, 22:48

U mnie też syczy, a na niektórych stacjach pistolet odbija jak wcisnę spust na maxa.
SiMa - 31-05-2012, 20:42

RaVciO napisał/a:
U mnie też syczy, a na niektórych stacjach pistolet odbija jak wcisnę spust na maxa.

U mnie tak samo jest :)

RaVciO - 01-06-2012, 18:31

SiMa napisał/a:
RaVciO napisał/a:

U mnie tak samo jest :)

Czyli można powiedzieć "ten typ tak ma"...

zet-em - 13-07-2012, 12:13

Po wizycie u elektryka okazuje się definitywnie, że mam niesprawny czujnik poziomu paliwa w zbiorniku.
Wskaźnik na desce rozdzielczej pokazuje mi jeszcze 1/2 zbiornika a tam...pusto!
Oczywiście lampka rezerwy nie zapala mi się również w takiej sytuacji.
No i nie wiem, czy mam teraz szukać kompletnej pompy czy możliwa jest wymiana samego elementu czujnika ( pływaka z rezystorem suwakowym, czy jak to tam nazwać)