Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Koło dwumasowe
mitsu00 - 04-11-2010, 10:09
Gunner napisał/a: | A jak teraz spojrzycie na ceny sprzegla do ASXa-13000tysiecy!!!
I co to tez jest oki?
JAPONSKIE AUDI |
Ustalone przez MMC PL ceny części i akcesoriów są jakąś abstrakcją i fikcją..... Większość pracowników serwisów mówi to samo. Bo jak np. racjonalnie uzasadnić koszt polskiego egzemplarza instrukcji ocbslugi do OII? - 1000 PLN Pies mi pogryzl więc poszla na śmietnik.....
13zbyszek13 - 04-11-2010, 11:46
mitsu00 napisał/a: | 1000 PLN Pies mi pogryzl więc poszla na śmietnik..... |
1000 w śmietniku
janekzpolic - 04-11-2010, 13:59
Cytat: | W przypadku wymiany sprzęgła najwięcej wydadzą posiadacze Mitsubishi ASX 1,8 Diesel. Za kompletne sprzęgło (z kołem) zapłacą 13 191 zł. Właściciel Dacii Duster 1,5 Diesel zapłaci zaledwie 780 zł. Jeśli jednak w silniku Diesla zepsuje się filtr cząstek stałych, za nowy najdrożej zapłaci kierowca Hyundaia ix35 2,0 Diesel – prawie 19 tys. zł. Nieco tylko tańszy jest filtr do Kii Sportage 2,0 Diesel – 15 150 zł. Najtańszy, wśród przebadanych aut, jest filtr do Dacii Duster 1,5 Diesel, który kosztuje 1 780 zł. ( Do tabeli cen części Mitsubishi ASX wkradł się błąd w cenie filtru cząstek stałych. Wynosi ona 4250 zł) |
http://www.samar.pl/index...ad%22%3Atrue%7D
rezon - 04-11-2010, 15:36
mitsu00 napisał/a: | No i co ty byś chłopie beze mnie zrobil......? | zginąłbym marnie jak dinozaury
[ Dodano: 02-02-2011, 11:56 ]
No i nie zdążyłem z zakupem koła dwumasowego. Podczas wyjazdu do Austrii - 5 osób, bagażnik po dach, itd. - sprzęgło coraz mocniej dawało o sobie znać, więc zaraz po przyjeździe pojechałem do serwisu zostawić samochód. Sprzęgło miałem swoje kupione za Odrą, ale po rozebraniu okazało się, że koło dwumasowe też jest na wykończeniu, więc zamówiłem nowe. Łączny koszt naprawy z niemieckim sprzęgłem wyniesie ok. 6000zł i to po za ASO. Owszem jeżdżę ostro, często szybko - ale płynnie, bez gwałtownych hamowań, startów do następnego czerwonego, itp. Od 10 miesięcy mam wgraną mapę na 165KM i 380Nm. Ale mimo to trwałość jednego z głównych elementów napędu wynoszącą 92kkm uważam za żenującą - zwłaszcza po doświadczeniach z inną, mało prestiżową marką, której fanem podobno jestem czyli Skodą, w której poprawianie producenta jest baaaardzo powszechne, ale sprzęgła i koła dwumasowe wytrzymują znacznie więcej (nie wiem co to wymiana w Octaviach), a na dodatek części są kilkakrotnie tańsze. Sprzęgło i koło dwumasowe w Outku jest praktycznie bez żadnego marginesu wytrzymałości i dlatego wgrywanie przez ASO programów bez informowania klientów o możliwych skutkach i kosztach napraw (w ASO pewnie ok. 10 000) może niejednego po kilku latach mocno zaskoczyć. Zwłaszcza, że sprzęgło nie podlega gwarancji. Pewnie dlatego ori RaliArt działa tylko kilka sekund
Anonymous - 17-03-2012, 19:21
odświeżę temat
po wciśnięciu sprzęgła słychać delikatne "turkotanie", kiedy je puszcze jest cicho, czy to wina koła dwumasowego?? przebieg 60 tys., nigdy nic nie ciągałem, żadnego palenia sprzegła itd.. Jeżdżę dość spokojnie i przeważnie same trasy. Słyszalne jest to tylko w garażu gdzie jest cichutko.
didku - 17-03-2012, 21:05
co do tego dźwięku to raczej docisk sprzęgła.
co do skód to w Octawce 1 1,9tdi 1. wymiana koła dwumasowego SACHS po 25 tys i półtora roku (niestety gwarancja w Niemczech 2 lata a w PL 1 Rok), 2. wymiana po 15 tys i sam sobie kupiłem w internecie za tysiaka KOŁO JEDNOMASOWE i od 25 tys bezproblemowo jeździ
Anonymous - 18-03-2012, 09:46
Czy to "terkotanie" może doprowadzić do szybszego zużywania sie innych elementów sprzęgła? pozostało mi jeszcze rok gwarancji wiec czekać czy interweniować.?
13zbyszek13 - 23-03-2012, 07:58
gajduss napisał/a: | Czy to "terkotanie" może doprowadzić do szybszego zużywania sie innych elementów sprzęgła? pozostało mi jeszcze rok gwarancji wiec czekać czy interweniować.? |
I N T E R W E N I O W Ć !!!!
Grzesq - 23-03-2012, 10:13
gajduss napisał/a: | Czy to "terkotanie" może doprowadzić do szybszego zużywania sie innych elementów sprzęgła? pozostało mi jeszcze rok gwarancji wiec czekać czy interweniować.? | Jeżeli masz gwarancję to na co czekasz ? Jedź do ASO i niech to sprawdzą, gorzej jeżeli powiedzą, że to materiał eksploatacyjny nie podlegający wymianie gwarancyjnej. Zawsze jednak warto sprawdzić, żeby nie przerodziło się to w coś poważniejszego.
Anonymous - 23-03-2012, 10:50
nie dam sobie wmówić ze to cześć eksploatacyjna nie podlegająca naprawie gwarancyjnej!! Sprzęgło chodzi idealnie, żadnego szarpania, ślizgania. Biegi również wchodzą idealnie. Zresztą jak będą rozbierać sprzęgło będę chciał być przy demontażu. Czytałem na forum, że jak tarcza będzie w dobry stanie, to na 100% wada materiału (tak było przy silnikach 2,2 PSA).
|
|
|