Nasze Miśki - GALANT 2.4 GDI 2001r Kombi
KaWu - 01-12-2010, 14:05
fiodorczy napisał/a: | ale teraz masz beje 5 tak? |
A Ty fiodorczy, masz eskorta Bo opisz nie zmieniony ...
fiodorczy napisał/a: | na razie pol-syntetyk, zeby mi nie wyciekl bo wydostaje sie przez uszczelke, a to bedzie
robione razem z rozrzadem. |
Jaką uszczelkę Pokrywy zaworow Jak planujesz zalewać syntetykiem to nie ma sensu kombinowac i lac polsyntetyk.
fiodorczy napisał/a: | Wychodzi na to ze wlal 5 litrow, pare cm powyzej max.
Jeszcze sprawdze rano.
Moge tak smigac? |
Nie powinieneś. Szczególnie, że zaraz mogą odezwać się twoje hydropopychacze ...
fiodorczy napisał/a: | Na puselku dojrzalem napis adeko, albo adek, to "o" to chyba byl jakis znaczek.
Jakby ktos byl w temacie to prosilbym o jakies info. |
Ja nie słyszałem. Jakiś No name.
fiodorczy napisał/a: | co to za olej korbol |
J/w.
Saqu - 01-12-2010, 16:47
fiodorczy napisał/a: | Wiec na razie zrobilem:
i wymiana oleju na 10w40.
na razie pol-syntetyk, zeby mi nie wyciekl bo wydostaje sie przez uszczelke, |
Uszczelke pokrywy zaworów? To sobie narobiłeś nie potrzebnie kosztów, wyciekło by to byś dolał a tak to wydałeś 100zł? na ten półsyntetyk i kolejne ponad 100zł chcesz zaraz wydać żeby zmienić na syntetyk
fiodorczy napisał/a: | Wychodzi na to ze wlal 5 litrow, pare cm powyzej max. |
Po to jest max żeby nie nadlewać nad niego
fj_mike - 01-12-2010, 17:12
fiodorczy napisał/a: | wymiana oleju na 10w40 |
Szkoda kasy
Mogłeś lać pełny syntetyk i dolewać. Olej na silniku chroni przed korozją
Zrób foto pudełka po klockach i wrzuć.
fiodorczy napisał/a: | Czy ktos wie moze co to za olej korbol |
Może Castrol?
fiodorczy napisał/a: | Wychodzi na to ze wlal 5 litrow, pare cm powyzej max. |
Koniecznie spuśc.
Krzyzak - 01-12-2010, 17:33
fj_mike napisał/a: | Olej na silniku chroni przed korozją | blok z żeliwa nie koroduje
Hugo - 01-12-2010, 17:39
Krzyzak napisał/a: | blok z żeliwa nie koroduje | Wcale, ale farba na nim lubi odpadać w Mitsu (może w innych też, nie wiem)
fj_mike - 01-12-2010, 17:40
Krzyzak, Hugo - to tylko takie powiedzenie
fiodorczy - 02-12-2010, 16:28
KaWu:
"A Ty fiodorczy, masz eskorta Bo opisz nie zmieniony ..."
Tak jeszcze mam, ale opis zmienie.
"Jaką uszczelkę Pokrywy zaworow "
Chodzi o ktorys z simeringow.
Saqu:
"Uszczelke pokrywy zaworów?"
j/w
"To sobie narobiłeś nie potrzebnie kosztów, wyciekło by to byś dolał a tak to wydałeś 100zł? na ten półsyntetyk i kolejne ponad 100zł chcesz zaraz wydać żeby zmienić na syntetyk"
w sumie racja, lepiej zrobie jak wyjezdze go do konca.
fj_mike:
"Szkoda kasy
Mogłeś lać pełny syntetyk i dolewać."
tak, ale nie chcialem wlewac za rzadkiego, zeby nie "ulatnial" sie w jakims ekstremalnym tempie. Gdyz przynajmniej jeden simering nie jest do konca szczelny.
Konsultowalem to z mechanikiem(wspomnialem o uszczelce).Powiedzial, ze 10w40 na zime moze byc.
"Zrób foto pudełka po klockach i wrzuć."
niestety nie otrzymalem od mechanika.
"Może Castrol?"
Z pewnoscia nie, ale nazwa byla podobna.
Co do stanu oleju, to jak napisalem tak tez zrobilem. Sprawdzilem poziom rano.
I jest mniej niz pol cm ponad max, wiec nie jest tak tragicznie
"Olej na silniku chroni przed korozją"
"blok z żeliwa nie koroduje"
"Wcale, ale farba na nim lubi odpadać w Mitsu (może w innych też, nie wiem) "
Dobra dla swietego spokoju kupilem litr 0w50 i przesmarowalem caly silnik
fiodorczy - 02-12-2010, 16:32
Tuz przed mrozami zdazylem zmienic plyn do spryskiwaczy na SONAX.
Dzisiaj zostaly zabezpieczone uszczelki, bo juz byly spore klopoty z otwarciem drzwi.
fj_mike - 02-12-2010, 16:32
fiodorczy napisał/a: | Dobra dla swietego spokoju kupilem litr 0w50 i przesmarowalem caly silnik |
fiodorczy, zaznacz tekst myszką w poście który chcesz cytować. Przy tym poście jest przycisk "Cytowanie selektywne". Zaznacz tekst i kliknij ten przycisk, tekst cytowany pojawi się w okienku na dole
fiodorczy - 02-12-2010, 16:35
fj_mike napisał/a: | fiodorczy, zaznacz tekst myszką w poście który chcesz cytować. |
A no faktycznie, dzieki
fj_mike - 02-12-2010, 16:37
Jeżeli masz problem z tym simmeringiem to zostaw na razie ten olej.
Zmień go przy wymianie tych uszczelniaczy.
sebo199 - 02-12-2010, 17:26
Czy ten "mechanik" miał kiedyś styczność z GDI? Żadnych półsyntetyków 10W40 do GDI! Uwierz mi i innym użytkownikom tego silnika że to jest dla niego niezdrowe. Nie rozumiem co ma 10W40 dać lepszego silnikowi w zimie? W niskich temperaturach narobisz sobie syfu w dolocie z takim olejem. Tak jak pisałem ja lałem Castrola zalecanego do silników z wtryskiem bezpośrednim.
fj_mike - 02-12-2010, 17:27
sebo199, przecież nie uszkodzi tego silnika, jeżeli wymieni ten olej za miesiąc lub dwa. Nie naciągaj kolegi na koszta
sebo199 - 02-12-2010, 17:51
Nie mówię o uszkodzeniu silnika ale jak dużo kolega jeździ i często odpala i gasi auto to dosyć szybko może zasyfić sobie dolot. Chyba że przed wymianą zrobi płukankę i kompleksowe czyszczenie dolotu. WARTO.
radek79 - 02-12-2010, 20:18
witam z tym olejem to nie ma co siać paniki jedynym skutkiem ubocznym może być szybsze ćwierkanie popychaczy nic więcej , moje GDI ma już nalatane 250tyś/km z czego sam już zrobiłem blisko 60tyś/km kolektora jeszcze nie czyściłem a przepustnice czyściłem dopiero dwa razy a wszystko na mobilu1 5w50 więc do wymiany rozrządu u fiodorczy spokojne wytrzyma
|
|
|