[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] poszedł rozrząd
Krzyzak - 10-12-2010, 22:38
tomek84 napisał/a: | a jaki pasek założyłeś w swoim Avance?? | Sun
co do Conti - kolega Sambreman miał główny pasek Mitsuboshi i balansowy Conti - ten drugi po przebiegu 60 tkm kruszył się w rękach, ten pierwszy wyglądał jak nowy
a u mnie Conti był na napędzie alternatora - latem skrzypiał jak opętany... objawy zniknęły po zmianie na Bando
Anonymous - 11-12-2010, 11:23
a więć:
poszło 10 zaworów i nie stało się nic więcej, do wymiany - 10 zaworów, uszczelki, olej i sam rozrząd.... myślę o kupnie rozrządu mitsuboshi. Pozdrawiam
wilukce - 11-12-2010, 17:37
freefly napisał/a: | a więć:
poszło 10 zaworów i nie stało się nic więcej, do wymiany - 10 zaworów, uszczelki, olej i sam rozrząd.... myślę o kupnie rozrządu mitsuboshi. Pozdrawiam |
freefly, no nie jest tak źle. Życzę powodzenia w naprawie.
PS. Na pasku rozrządu są jakieś napisy, który mówią o firmie ? Sprawdziłbym jaki ja mam.
sveno - 11-12-2010, 19:02
przeczytałem temat i aż mnie głowa rozbolała, chodzi o to ze ja jakieś 5kkm temu robiłem rozrząd i założyli mi właśnie pasek Gates'a, polecili mi go w sklepie z częsciami, podejrzewam, że 2,5l też jest bardzo kolizyjnym silnikiem (jak każdy zreszta w technologii 4 zawory na cylinder) wiec co teraz? czy ktoś wogóle zrobił na tym pasku wymagane 60kkm? Gwarancja niby na 2 lata i w tym tepie pewnie zrobie te 60kkm w tym czasie, ale wole nie ryzykować, jak sprawdzić stan paska?
robertdg - 11-12-2010, 19:09
sveno, z paskiem to jest tak, że jest dobry do samego końca, w pewnym momencie zapada cisza a Ty sięgasz do portfela, Gates już od dłuższego czasu nie cieszy się dobrymi opiniami
pipi_ja - 11-12-2010, 19:16
Nie tak dawno widziałem taki pasek. Samochód przejechał na nim nieco ponad 20tyś i w porę przy wymianie oleju kolega(mechanik)zajrzał pod osłonę i złapał się za głowę. Po bokach był postrzępiony i wisiały z niego włókna z których jest zbudowany. Jak silnik się kręcił było słychać jakiś dziwny dźwięk spod osłony. Jak się okazało właśnie włókna były ich przyczyną.
Firma oczywiście Gates.
misiu-bisi - 11-12-2010, 19:25
nie przesadzajcie z tyma gatesem starszycie ludzi-to ze komuś kiedyś pękł to i słyszałem o ori pasku że strzelił w jakiejś renówce-gates nie jest wcale najgorszym producentem, mitsuboshi też pękają, zależy jak pasek pracuje na rolkach itd, czy nie ociera etc,-wiadomo że nie wytzryma 120 tys km ja mam już lata gatesa w corsie żony i o dziwo nie pękł-wiecej obiektywizmu, mniej straszenia, nie wszystko co made in japan jest cool-np rdza na nadkolach w eaxx-śmiech na sali..
robertdg - 11-12-2010, 19:33
misiu-bisi, spokojniej, jakby Gates nie był złym paskiem, to by wytrzymał conajmniej 60tyś km, przy czym to co ja widziałem, znam, zaobserwowałem, zapoznałem się, jest stwierdzone na prawdziwych przypadkach, to nie jest przypadek jednokrotny, w dodatku potwierdzony nie tylko na silnikach Mitsubishi, ale i wszelakiej gamy aut. Więcej dystansu.
P.S. Dla tych co chcą rzucać kontrargumenty, uszkodzenia tych pasków jakie znam, nigdy nie byly spowodowane wada ich montazu - bo przecież to wazne, na jakiej podstawie orzeka się uszkodzenie paska.
mario mario - 11-12-2010, 19:55
misiu-bisi napisał/a: | nie przesadzajcie z tyma gatesem starszycie ludzi-to ze komuś kiedyś pękł to i słyszałem o ori pasku że strzelił w jakiejś renówce-gates nie jest wcale najgorszym producentem, mitsuboshi też pękają, zależy jak pasek pracuje na rolkach itd, czy nie ociera etc,-wiadomo że nie wytzryma 120 tys km ja mam już lata gatesa w corsie żony i o dziwo nie pękł-wiecej obiektywizmu, mniej straszenia, nie wszystko co made in japan jest cool-np rdza na nadkolach w eaxx-śmiech na sali.. |
No, corsa silnik 2,5 litra 150 km i kupa momentu obrotowego jak w dobrych dizlach. Może na obciążenia i siły działające na ten pasek w corsie to wystarcza. Raczej producent stosuje jakąś technologię w produkcji tych pasków i niestety nie sprawdza się ona w silnikach mitsu, tych większych. Jak zauważyłeś nikt tu nie podaje gdybań i przypuszczeń tylko fakty "pasek firmy gates PĘKŁ" koniec kropka. Podałeś, ze paski mitsuboshi też pękają, więc czekam na przykłady, zapodaj linki do tematów, może nawet z innych forum, a wtedy da nam to do myślenie, jeżeli tylko gdybasz i przypuszczasz to nie pisz bzdur. Następny MM przeczyta twój post i założy gatesa i mu padnie po 40 tys KM i co napisze, ze kolega mu podpowiedział, ze w corsie naśmigał całe 60 czy 80 tys.
Co do paska rozrządu to dwa razy w roku i oprócz tego za każdym razem jak się nadarza okazja, zaglądam pod osłonę paska. Stan paska jest ładnie opisany w manualu. Nawet jak kupuję nowy samochód to sprawdzam stan paska, nigdy nie wierzę sprzedającemu, a znam przypadek zerwania paska w drodze powrotnej do domu nowo zakupionym autem, które było igła po wymianie wszystkiego.
Co do wątku tematycznego, to doradzałem koledze drugi silnik, ale jak faktycznie uszkodzenia są tak nieznaczne to cofam radę. Mimo wszystko silnik na obrotach i pęka pasek to uszkodzenia zwykle bywają większe, ale chwała że kolega ma małe koszty. Gatesa nie założę i kropka. Jestem na kilku innych forach i tam też go nie polecają, tak samo jak boscha.
Anonymous - 11-12-2010, 20:00
dokładnie nie ma co panikować to tylko auto, ale po 50 tyś profilaktycznie bym zmienił pasek Gates'a ... dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc i rady, mam nadzieję że przyczyniłem się nie tylko do zamieszania ale być może i do uratowania 1500zł w portfelu bo 90tyś to nie da rady przejechać na Gates'a. Pozdrawiam
misiu-bisi - 11-12-2010, 20:36
a czy ja piszę że gates jest super i że go doradzam??? piszę tylko żeby nie robić probagandy że wszystko co niejapońskie jest fuj.. co to za bezobsługowy super japoński samochód do którgo trzeba zaglądać co pół roku pod pokrywę rozrządu? na oczy widziełem zerwany ori pasek w clio 1,4 które miało 50 tys km i nie ważne że to franca -ja mając gatesa na pewno nie zmieniłbym go na inny po przeczytaniu posta że pasek mi pęknie bo jest gates nie mitsuboshi-sam jezdżę na mitsuboshi ajak chcesz przykładów zapraszam do tematu http://forum.mitsumaniaki...k%B3+mitsuboshi albo w nissanie http://forum.nissanklub.p...4-rozrzd-cd20t/
gdybanie pozostawiam innym...
a żeby było śmieszniej w moim ea2w przed wymianą był pasek zakładany w serwisie mitsubishi-zgadnijcie jakiej firmy-gates made by mitsubishi-no comments. i wytrzymał 90 tys...bądźmy obiektywni ot co
Anonymous - 11-12-2010, 21:31
dzięki za przykład... kurka wnioski samemu trzeba wyciągnąć, czyli lepiej wymienić wcześniej niż zakłada manual, poza tym obserwować pasek od czasu do czasu, plus dodatkowo brać pod uwagę że nie tylko sam przebieg jest ważny ale i sam wiek paska, trudno...
misiu-bisi - 11-12-2010, 21:48
freefly- dobrze że sie tak skońcyzło-mi ugieło 2 zawory koszt naprawy głowcy -nowe zawory uszczelniacze lekkie planowanie 350 pln reszta to uszczelka głowicy i pokrywy zaworów-sam składałem więc odpadło jakieś 500 pln, gdybyś kupił nowy silnik za 1000 pln to i tak rozrzą+ pompa wody do wymiany i się robi 1500 witaj w klubie pogiętych zaworów 4g63:) a misia masz z tego roku co mój:)
sampler - 11-12-2010, 21:54
misiu-bisi napisał/a: | a czy ja piszę że gates jest super i że go doradzam??? piszę tylko żeby nie robić probagandy że wszystko co niejapońskie jest fuj.. co to za bezobsługowy super japoński samochód do którgo trzeba zaglądać co pół roku pod pokrywę rozrządu? na oczy widziełem zerwany ori pasek w clio 1,4 które miało 50 tys km i nie ważne że to franca -ja mając gatesa na pewno nie zmieniłbym go na inny po przeczytaniu posta że pasek mi pęknie bo jest gates nie mitsuboshi-sam jezdżę na mitsuboshi ajak chcesz przykładów zapraszam do tematu http://forum.mitsumaniaki...k%B3+mitsuboshi albo w nissanie http://forum.nissanklub.p...4-rozrzd-cd20t/
|
doczytaj kolego pierwszy przyklad. Pasek zostal powtornie zalozony po wymianie uszkodzonej pompy wody, zostal przytarty. A drugi przyklad nie odnosi sie czasem do wadliwego silnika diesla w ktorym strzelaja paski bez wzgledu na firme ?
misiu-bisi - 11-12-2010, 22:03
sampler napisał/a: | misiu-bisi napisał/a: | a czy ja piszę że gates jest super i że go doradzam??? piszę tylko żeby nie robić probagandy że wszystko co niejapońskie jest fuj.. co to za bezobsługowy super japoński samochód do którgo trzeba zaglądać co pół roku pod pokrywę rozrządu? na oczy widziełem zerwany ori pasek w clio 1,4 które miało 50 tys km i nie ważne że to franca -ja mając gatesa na pewno nie zmieniłbym go na inny po przeczytaniu posta że pasek mi pęknie bo jest gates nie mitsuboshi-sam jezdżę na mitsuboshi ajak chcesz przykładów zapraszam do tematu http://forum.mitsumaniaki...k%B3+mitsuboshi albo w nissanie http://forum.nissanklub.p...4-rozrzd-cd20t/
|
doczytaj kolego pierwszy przyklad. Pasek zostal powtornie zalozony po wymianie uszkodzonej pompy wody, zostal przytarty. A drugi przyklad nie odnosi sie czasem do wadliwego silnika diesla w ktorym strzelaja paski bez wzgledu na firme ? |
przecież to qrde próbuje powiedzieć w swoim piewszym poście- ze nie zawsze pasek jest winny tylko inne pierdoły- ja miałem ku swojemu przerażeniu ori gatesa sygnowanego przez mitsubishi więc skoro japoński peroducent z nim współpracuje to jak to tłumaczyc-fakt faktem że te paski pękły-każdy może... poprzednio miałem nissana silnik sr20 de i w nim był silnik z łancuchem rzekomo niewymienialnym, paru chłopakom z forum nissana zerwało łancuchy ot tak-bez przyczyny po 150 tys, i też było wielkie gdybanie i namawianie na wymianę -mój nissan jeszcze jezdzi ma z 300 tys km.. skończmy ten temat bo on nie ma sensu-ja i tak będe kupował mitsuboshi dla własnego spokoju, ale pzrestancie straszyć ludzi jak PIS że jak żydek to do piachu...
p.s. a gdzie jest info o wadliwym dieslu i ponownym zakładaniu paska ? diesel nissana jast tak samo nieudany jak diesel mitsubishi pod wieloma względami-ale o problemach z paskami nagminnie pękającymi nie słyszałem w zadnym z nich
|
|
|