Colt - Ogólne - ECU - pogłoski a prawda
tomusn - 11-01-2007, 21:02
piotruś napisał/a: | 12-uczenie obrotów . przecież nie zawsze trzeba uczyć wolnych obrotów po resecie - bo jak wytłumaczyć to że w serwisie podczas regulacji włanczają się w gniazdo diagnostyczne małym skanerem i już musi wszystko grać , nie trzeba uczyć ECU. |
co innego kasowanie błędów za pomocą resetu - rozumianego jako odpięcie prądu od ECU, a co innego kasowanie błędów przez program, tak myślę...
Jeżeli w ECU jest część (umówmy się że pamięć) odpowiedzialna za błędy i inna odpowiedzialna za mapę wtrysku i można je rozdzielić, to mozliwe jest skasowanie błedów bez czyszczenia mapy wtrysków. Stąd wniosek - nauka ECU niepotrzebna w momencie kasowania błędów, nazwijmy to, programowo.
ale to takie luźne przemyślenia
Maciek - 11-01-2007, 21:34
Może jakiś świetlik zastrajkował sprawdź żarówkę.
Anonymous - 23-01-2007, 15:30
Przepraszam, ze tak zapytam ale szukalem w wielu tematach i po prostu nie trafilem na rozwiazanie mojego problemu.
Na stronie krzyzaka czytam jak odczytywac bledy z ECU i jak go podpiac pod diode.
Ale ja nie mam do czego podpiac tej diody.
Nie mam tej kostki albo jest po prostu w innym miejscu.
Gdzie ona jest w CAO 1.6 ?
Krzyzak - 23-01-2007, 15:57
zwierasz pin 1 z 4, zaplon na ON i kontrolka silnika wymruguje bledy - oczywiscie zlacze OBD2
Anonymous - 23-01-2007, 16:18
Chodzi o CE ?
W CAO nie ma kontrolki silnika (albo ja jej nigdy nie widzialem zapalonej).
Krzyzak - 23-01-2007, 16:20
juz nie pamietam jaka jest, ale jak nie ma check engine, to powinna byc lampka z jakims glutem przypominajacym silnik - jest na pewno, kazde auto z wtryskiem benzyny ja ma
Anonymous - 23-01-2007, 16:27
Ale mieszam albo nie zostalem dobrze zrozumiany
Oczywiscie CE mam, nie mam kontrolki silnika w moim Colcie (w oplu ojca jest i wlasnie tym sie kierowalem).
Czyli rozumiem, ze CE bedzie mrugalo, ok.
Jeszcze dopytam dokladnie bo nie chce pozniej zwijac sie spowrotem do domu i postowac.
Z ktorej strony liczy sie piny aby zewrzec dobrze, beda opisane ?
I ew. gdzie jest jakas kompletna tabela bledow skoro na Twojej stronie Krzyzak nie ma z tych nowszysch silnikow (sic. 16 letnie - nowe ) - dmucham na zimne bo i tak podejrzewam lambde i wystuka pewnie 11 ew. 12 przepustnica - bo cos zaczal wahe chlac + CE na niskich obrotach.
Anonymous - 23-01-2007, 22:54
czy wymiana kondziorków może mieć wpływ na zmiejszenie spalania, i czy wogóle napuchnięte kondziory mają jakiś wpływ na dynamike auta nawet jeżeli nie zapala sie CE ? (pogubiłem się które to już pytanie, dlatego bez numerka)
Anonymous - 24-01-2007, 10:19
Nosz kurde mowi mi kolega - serwisant Opla - ze nie ma w samochodach sprzed 98 roku wtyczki ODB2. Nie mam czasu sprawdzic tego bo pozno koncze prace i jest juz ciemno, a nie mam garazu. Na mrozie nie bede tyczal.
Jak to jest ?
Jest mnostwo Was na forum z CAO i sprawdzaliscie bledy.
Moze sie ktos z takich ludzi wypowiedziec ?
Bede zobowiazany.
Anonymous - 24-01-2007, 16:12
chciałem spytać dokładnie o to samo co Derpin powyzej
|
|
|