To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Wycieraczki BOSCH AERO TWIN - potrzebny symbol produktu

elektryk - 09-07-2011, 00:18

TOM65 napisał/a:
jeżeli wycieraczki zaczynają mazać lub głośno czyścić szybę to dobry i spr sposób -przetrzeć szmatką nasiąknietą denaturatem -gume wycieraczki.Dwa razy bo grafit przy okazji też ściągamy.
Nigdy w życiu denaturatem!!! Kiedyś denaturat składał się ze spirytusu "gorzej" oczyszczonego, teraz w składzie ma dziwne dodatki smakowe. Można trafić np naftę lub jakiś inny tłusty rozpuszczalnik i wtedy później pióra nadają się do wyrzucenia.

mitsu00 napisał/a:
I bardzo zle zrobiles bo VALEO szuraja szybko po szybie. Czemu kombinujesz zamiast posluchac reszty i nie kupiles AeroTwin? Moje sluza juz od Marca zeszlego roku i wszystko jest GIT majonez.
Nie wiem jak oryginały z ASO ale używałem w swoim O1 obu typów kupionych na "otwartym rynku". Miałem AreoTwin kupione w niemieckim supermarkecie i po niecałym roku nadawały się do wyrzucenia. W niektórych miejscach "wyszczerbiły" się i później podczas pracy zostawiały takie półkoliste smugi na szybie. Od ponad roku używam VALEO i jak na razie nie widać podobnego objawu. Wycieraczki dobrze zbierają wodę, nie piszczą ani zbytnio szumią.
Przy okazji wymiany szyby pytałem się o opinię montażystów, potwierdzili że Bosch jakościowo bardzo się "popsuł", stwierdzili że VALEO może nie jest idealne, ale jeszcze jakoś trzyma jakość.

krzychu - 09-07-2011, 00:25

elektryk napisał/a:
stwierdzili że VALEO może nie jest idealne, ale jeszcze jakoś trzyma jakość.

No ja właśnie Valeo wywaliłem po niech sprawdzę po 3 miesiącach jak nie dość że nie nie nawracały (szły sztorcem do góry, a na dół normalnie), zostawiały smugi i często podskakiwały - nigdy więcej. Nie wiem skąd macie takie pozytywne oponie o Valeo i Bosch - dla mnie to wycieraczki warte 10zł.

rezon - 09-07-2011, 09:56

krzychu napisał/a:
te ścierają fantastyczne i naprawdę nie wydają żadnego dźwięku (idealnie ciche są).
Bosch Aero Twin też u mnie bardzo dobrze się sprawdza - ściera fantastycznie i nie wydaje żadnego dźwięku. Skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać ;) . A u pasażera mam jakiegoś no-name'a kupionego za 20zł na próbę w JAAN Auto Glass przy okazji naprawy szyby. Konstrukcja identyczna jak Bosch Aero - nie ma tylko wytłoczonego napisu Bosch, i trochę mniej czarny plastik mocujący - a praca identyczna - czyli bez uwag. Ma jeszcze lepszy stosunek jakości do ceny. O ile pamiętam obydwie założone w styczniu przed wyjazdem na narty czyli pół roku za nimi i jeszcze brak przesłanek do wymiany, a np. Valeo Silencio wywaliłem coś po 3 miesiącach.
yerzo - 18-01-2013, 16:15

Czy wycieraczki z tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=2929660873 beda sie nadawaly ?
Lucas123w - 18-01-2013, 16:36

Miałem takie Aero-Twiny wycierały dobrze, po roku zaczęły mazać. Zostawiały jakąś tłustą plamę na szybie, szybę myłem wycieraczki też nic nie pomogło.
Zmieniłem na Denso hybrydowe, na plus to to że są cichsze od Bosha i wydaje mi się że lepiej przylegają do szyby.

krzychu - 18-01-2013, 17:41

Lucas123w napisał/a:
Denso hybrydowe

Polecam

Dla mnie bosch to była tragedia, zresztą podobnie jak Valeo. Mam wręcz wrażenie, że lepsze były Alci z Tesco w przeliczeniu na czas służenia + jakość do ceny.

lexus - 18-01-2013, 18:58

2 -mce temu zmieniłem na aero bosha i jest Ok
bonito - 21-01-2013, 15:57
Temat postu: Bosch AeroTwin
Mam bardzo niekorzystne doświadczenia z tymi wycieraczkami, kupiłem na Allegro dwa komplety, które wytrzymały (każdy) tylko parę tysięcy km. Przypuszczalnie podróbki.
Teraz jeżdżę już dłuższy czas (ponad 6 miesięcy) na wycieraczkach firmy (nomen omen) GoodRain za 40 PLN para (też z Allegro) i jeszcze się nie zużyły.
bonito

mitsu00 - 21-01-2013, 16:05
Temat postu: Re: Bosch AeroTwin
bonito napisał/a:
Mam bardzo niekorzystne doświadczenia z tymi wycieraczkami, kupiłem na Allegro dwa komplety, które wytrzymały (każdy) tylko parę tysięcy km. Przypuszczalnie podróbki.
Teraz jeżdżę już dłuższy czas (ponad 6 miesięcy) na wycieraczkach firmy (nomen omen) GoodRain za 40 PLN para (też z Allegro) i jeszcze się nie zużyły.
bonito
Wszystko podrabiaja w tym kraju, proszki do prania wycieraczki...... :butthead: Ja jezdzilem na Aerotwinach w OII, mam je w PIV, Accordzie i Avenie i wszystko git majonez. Kupuje jednak z niemieckiego ebay z dostawa do domu. Do Avensisa za komplet na przod z wysylka DHL wyszlo jakies 170zl.
dab - 08-03-2013, 13:27

w tym zakresie cenowym 170zl to sa juz oryginaly, ktore u mnie juz pracuja 4 rok od nowosci :) Mialem juz je dawno zmienic ale nie mam serca skoro nadal daja rade i nic nie maziaja itp...
Trik - 10-03-2013, 16:34

Polecam Denso Hybrydowe. http://www.e-denso.pl/adv...rds=du-&x=0&y=0
Swoje, trochę taniej kupiłem w http://www.motointegrator...ybrydowe-50202/ Dodatkowo odebrałem w warsztacie w swoim mieście, z listy motointegratora, po cenie jak na stronie.

dab - 30-10-2013, 14:13

Hej Koledzy,
a co polecacie jako zamiennik na tyl?

Straszny - 30-10-2013, 14:32

Witaj

W moim Outku z tyłu wymieniłem samą gumkę i wycieraczka świetnie daje radę. Rozwiązanie kosztowało zaledwie kilka złotych. Może warto to rozpatrzyć.

KowaliK - 30-10-2013, 16:06

Swego czasu zrobiłem u siebie dokładnie to samo. :wink:
dab - 22-11-2013, 12:19

Kupiliscie zwykla gumke w hipermarkecie i docieliscie do rozmiaru?