Sigma/Diamante Techniczne - Grzeje się i wypija płyn
mazda10000 - 22-01-2011, 01:13
Tak prawdę mówiąc to mechanik znalazł ten płyn wówczas gdy auto było na podnośniku a ja siedziałem w jego wnętrzu, więc zabijcie mnie ale nie mam pojęcia gdzie dokładnie był płyn, użył słowa "podłużnica", jutro sam tam zajrzę i wam powiem
[ Dodano: 22-01-2011, 15:44 ]
Lipa jestem chory, więc teraz nie będę się czołgał pod autem na dworze... Tak swoją drogą dziękuje Wam wszystkim za zainteresowanie i poświęcenie czasu mojej sprawie
wojtas - 25-01-2011, 15:32
Więc życzymy szybkiego powrotu do zdrowia. Daj znać jak będziesz już wiedział którędy ubywa płyn.
pz - 25-01-2011, 17:00
Witam!
Jest jeszcze jedno miejsce do którego dochodzą dwa wężyki z płynem chłodniczym. Jest to filtr oleju , który jest chłodzony . Miałem taką awarie w trasie.Objawi są dokładnie takie same jak podajesz, przy małym wycieku,przy dużym wyleci w cały płyn. Jazda z odłączonym chłodzeniem filtra latem na dłuższym odcinku staje się niebezpieczna z powodu wzrostu temperatury silnika.
Pozdrawiam Pz
zbyszek05 - 25-01-2011, 17:25
chciałeś napisać chłodnica oleju....nie widziałem filtra chłodzonego cieczą
mazda10000 - 25-01-2011, 20:41
A to całkiem możliwe bo przy nagrzanym silniku włącza mi się kontrolka oleju (początkowo myślałem że może to być winą nie pasującego Sigmie oleju)
wojtas - 26-01-2011, 07:35
zbyszek05 napisał/a: | chciałeś napisać chłodnica oleju....nie widziałem filtra chłodzonego cieczą |
PZ pisze o podstawie filtra oleju w 12V wygląda to inaczej niż w 24V
Ale to raczej wycieki byłyby zauważalne po stronie rozrządu a nie skrzyni.
mazda10000 napisał/a: | włącza mi się kontrolka oleju |
Która kontrolka, ciśnienia oleju (czerwona), czy poziomu oleju (pomarańczowa)
mazda10000 napisał/a: | (początkowo myślałem że może to być winą nie pasującego Sigmie oleju) |
Jaki obecnie masz zalany olej ?
lukasz12 - 26-01-2011, 07:54
zbyszek05 napisał/a: | chciałeś napisać chłodnica oleju....nie widziałem filtra chłodzonego cieczą |
Bo w 24V tego nie ma . W 12V jest takie ustrojstwo - coś w stylu wyniennika ciepła - patrz wyżej...
mazda10000 - 26-01-2011, 21:26
Zapala się żółta kontrolka oleju . Mam zalany 15W40 Mobil X1000, ostatnio zauważyłem ubytek około 0,8l po jakichś 1300 km i dolałem jakiś olej ze statoil'a, ale nie miało to żadnego wpływu na istniejącą sytuację
zbyszek05 - 26-01-2011, 22:12
Z tego co napisałeś o tym oleju to bardzo duże zużycie...sprawdzałeś kompresję na cylindrach .Przy takim zuzyciu były by plamy na asfalcie ,chyba ze go przepala razem z płynem chłodniczym...wynikało by to z uszkodzonej uszczelki pod głowicą - prawdopodobnie od strony grodziowej - miałbyś wtedy wyciek na podłużnicę ...
Nie siedziałem w kanale wiec nie wiem gdzie to idzie ....czy na podłużnicę się leje czy gdzieś w obudowę jak przedmówcy pisali - trzeba konkretnie się określić - gdybać mozna i "można " nic się nie dowiedzieć a ciec będzie dalej
wojtas - 27-01-2011, 18:33
mazda10000 napisał/a: | nagrzanym silniku włącza mi się kontrolka oleju (początkowo myślałem że może to być winą nie pasującego Sigmie oleju) |
Tutaj masz rację, wygląda na to że olej który masz w silniku traci swoje parametry przy wysokiej temperaturze. (podejrzewam że zapala ci się podczas jazdy z większymi prędkościami). Wymień olej np. na Valvoline 15W-40. Powinno pomóc. Jeśli nie masz dużych wycieków z silnika, i nie kopcisz na fioletowo, to prawdopodobnie pierścienie olejowe już nie trzymają. Co ciekawe silnik może mieć dobrą kompresję na cylindrach a olej i tak będzie spalany. Pozostaje tylko dbać o to by na miarce poziom oleju nie schodził poniżej połowy.
Co do ubytku płynu, jeśli jest tak jak pisałeś (wymiana skrzyni, płyn na plecionkach) to o-ring o którym pisał sław będzie najprawdopodobniej miejscem wycieku płynu.
[ Dodano: 27-01-2011, 18:41 ]
Szkoda tylko że ktoś zalał silnik olejem mineralnym tak można by zalać maxlive 10w-40
tadek-l - 27-01-2011, 19:48
Ja z mineralnego 15 W 40 przeszedłem na półsyntetyk 10 W 40 i jest poprawa. Przestał palić olej, a pracuje ciszej. Przebieg 330 000.
wojtas - 27-01-2011, 19:59
Można by spróbować, tylko istnieje ryzyko rozszczelnienia zimeringów silnika. wszystko zależy jak długo silnik pracował na oleju mnieralnym.
Slaw - 30-01-2011, 17:28
Jeśli silnik jest czysty[odkręcić korek wlewu oleju spojrzeć na klawiaturę] to polecam przejście na półsyntetyk,na pewno będzie zdrowiej dla silnika niż na mineralnym.Trzeba zauważyć,że silniki mimo swoich lat są zaawansowane konstrukcyjnie szczególnie jeśli porównać je do konstrukcji niemieckich itp. z tamtego okresu.Osobiście w pierwszej mojej Sigmie,którą kupiłem ktoś lał mineralny i to lotosa co mnie prawie zgotowało,po dwóch dniach był już półsyntetyk na którym żar tyle samo.Zmieniłem uszczelniacze,które jak się okazało były wymieniane ale przez jakiegoś ostrego partacza bo niektóre prawie palcami zdjąłem to jeszcze dwóch ktoś zapomniał założyć może mu zbrakło he he.W każdym razie bez obaw nic nie poleci od oleju a przynajmniej filtra bokiem nie wyprze przy -25 stopniach
mazda10000 - 04-02-2011, 18:16
No więc ustaliłem skąd cieknie... własnoręcznie, dzięki Waszej pomocy (stwierdzam że inteligentni mechanicy są na wymarciu, bo już 2 gościu nie widziało żadnego wycieku, a leje się jak z cebra) leje się z nagrzewnicy (pod dywanik gdy auto stało na najeździe lała się woda), tak dzwoniłem do paru z Was i mi to sugerowało, za co podziwiam i dziękuję.
Ale do rzeczy, ściągnąłem już całą deskę rozdzielczą i takiego poplątania kabli nie ma nawet u mnie przy kompie (a uwierzcie sporo tego jest), no i teraz właściwie nie wiem jak zabrać się za rozebranie tych plastikowych obudów.
[ Dodano: 04-02-2011, 18:18 ]
Bo nie chcę rozbierać wszystkiego, jak można tylko część
lukasz12 - 04-02-2011, 18:20
Cytat: |
Ale do rzeczy, ściągnąłem już całą deskę rozdzielczą i takiego poplątania kabli nie ma nawet u mnie przy kompie (a uwierzcie sporo tego jest), [...]
|
Jeszcze nie widziałeś 24V
A na jakim etapie rozbiórki jesteś? Jak chcesz to Ci podrzucę link do serwisówki to sobie poczytasz jak się wyciąga nagrzewnicę. Nie robiłem osobiście więc nie wiem czy trzeba wyciągać wszystko...
|
|
|