To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma 1.6 90KM

szuwar - 05-05-2011, 15:30

Ja tam stwierdzam, że bardzo ładnie się prezentuje :) ale mogę nie być obiektywny, ponieważ w sumie mam bliźniaka ...
do zloty jeszcze parę kosmetycznych rzeczy planuję aby było cacy :)

a tak przy okazji jest możliwość podniesienia mocy poprzez zmianę osprzętu silnika, wiem że tak w Niemczech duszono silniki aby płacić mniejsze podatki np w nissanach, jak by była taka możliwość podniesienia do 100KM to zawsze coś, szczególnie przy wyprzedzaniu, bo tak to mi nie przeszkadza 90 kucyków ...

szuwar - 27-05-2011, 22:39

sorki doczytałem w innych postach,... i nie było mojej ostatnie wypowiedzi :)
Adamo02 - 07-07-2011, 17:26

Witam po dość długiej przerwie... jakoś nie bylo okazji pisać więc uzupełnię trochę dane :P

Po zimie Carisma dostała nowe oponki Toyo Proxes T1R, alu ramki na zegary, nowe drążki kierownicze + końcówki, czujnik oleju, tuleje wodzika i jeszcze parę rzeczy o których nie pamiętam :D Dziś po trasie wakacyjnej cari została umyta, spisała się świetnie biorąc pod uwagę, że to była nasza pierwsza tak daleka trasa ( całość wyszła ok 1800km). Mam pytanie odnośnie wskaźnika spalania paliwa, od razu mówię że go nie posiadam bo mam tylko opcje licznika A i B + przebieg, ale na allegro są do kupienia zegary z komputerem i tu moje pytanko, czy jesli wsadzę takie zamiast moich to czy komputer silnika jest wyposażony w miernik spalania i czy będzie to działało?A teraz kilka fotek:

mkm - 11-07-2011, 02:02

Coraz więcej ładnych Carism w dziale. :D
Jedno co mi nie odpowiada to zamontowanie nadkoli... przytnij je trochę lub wpuść pod rant, bo zbyt mocno rzucają się w oczy :wink:

m6riano - 11-07-2011, 09:56

mkm napisał/a:
wpuść pod rant

chyba lepsze rozwiązanie...;-)

Adamo02 - 11-07-2011, 23:28

mkm napisał/a:
Jedno co mi nie odpowiada to zamontowanie nadkoli

Mi też się to nie podoba... niestety połasiłem się na cenę i zamówiłem z allegro nieoryginalne no i okazało się za małe... nie da się bardziej schować tego plastiku... przynajmniej narazie :P bo mam w planach coś z tym zrobić :)

Adamo02 - 25-07-2011, 20:33

Dzisiaj wymieniłem amortyzatory na daichi, stare na maszynie wychodziły po 70% ale jak je zdjąłem to wciśnięte nie wychodziły do góry.

Ogólnie zeszło nam 3 godzinki, ale i tak uważam że to nie długo :) Wszystko założone, jazda testowa i psikus... coś nie tak. Otwieram bagażnik odciągam okładzinę i widzę wywalona poduchę :/ czyli dupa...

Najgorsze, że zaczynam teraz popołudniówki w pracy i nie będę miał kiedy tego zrobić, a samochód mi potrzebny :cry:

Saqu - 25-07-2011, 21:39

a czasami którejś metalowej podkładki nie założyłeś źle? też miałem taką akcje, że amortyzator wpadł do bagażnika i się okazało że podkładki pomyliliśmy :D
Adamo02 - 25-07-2011, 23:20

Kurczę... wydawało mi się, że wszystko zrobiliśmy po kolei tak jak rozłożyliśmy, ale teraz już sam nie wiem... jeszcze zrobiłem zdjęcie, żeby się nie pomylić :P

P.S a czy między gumą na której opiera sie sprężyna, a mocowaniem są jakieś podkładki?!

Saqu - 26-07-2011, 00:16

w manualu jest rozpiska co po kolei należy zapodać ;)

Uploaded with ImageShack.us

takie o coś.

blokada powinna być, żeby ten pałąk od amorka nie przeszedł za daleko za śruby mocujące, żeby to miało oparcie, przeciwnie do tego co otrzymałeś w bagażniku

Adamo02 - 26-07-2011, 00:21

Wiem, wiem. Właśnie analizuje ten schemat i zastanawiam się czy czegoś nie okręciliśmy... tzn. między elementami 6,7,8. Bo całego mocowania nie rozbieraliśmy... wyciągnęliśmy wszystko, odkręciliśmy jedną śrubie z góry, przełożyliśmy, i skręciliśmy, ale podczas skręcania wysunęło nam się to na czym opiera się sprężyna... i może coś się okręciło?!
Adamo02 - 26-07-2011, 10:27

Jeszcze mam pytanie, muszę wymienić olej i zastanawiam się nad
http://moto.allegro.pl/ol...1727106264.html
tyle, że wcześniej używałem Orlenowskiego Platinum Semisyntetic 10W40, a na valvoline jest napisane, że to syntetic i nie wiem co zrobić?!

m6riano - 26-07-2011, 10:32

Kupuj śmiało maxlife 10w40 to na pewno nie full..to półsyntetyk, miałem taki
Adamo02 - 26-07-2011, 10:48

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź :)
wichura1 - 26-07-2011, 11:20

Jeżeli 10W40 to jak napisał "m6riano" na pewno półsyntetyk.

Edit: Co do okręcenia nie ma takiej możliwości (chyba coś wam musiało wypaść, albo zła kolejność montażu, ostrzegałem przed tym :D ) wygląda na brak dolnej poduchy albo miseczki, na której się opiera. Rozbierz jeszcze raz i sprawdź, najłatwiej zrobić to odkręcając kielich od nadwozia. Odkręć i zrób fotkę, to powiemy coś więcej bo dołu w ogóle nie widać.