Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Rozrząd wymieniony w serwisie - oryginał czy
SHARK1979 - 11-01-2011, 19:02
Cytat: | Rezerwa zapala sie po zejsciu ponizej 0 ? Miałem ostatnio praktycznie na 0 i nic się nie zapaliło. |
Spokojnie tak spada poniżej ostatniej kreski i dopiero się zapali chyba że spaliła się kontrolka
mefju napisał/a: | odnosnie przełącznika kierunkowskazów |
To dość powszechny objaw że nieraz nie odskakuje jak o to pytasz, u wielu użytkowników to wystepuje, sam taki mankament posiadam i nic z tym nie robie narazie, poprostu wyrabia się element i tyle
[ Dodano: 11-01-2011, 19:05 ]
mefju napisał/a: | Na czym polega i w jaki sposób sprawdza się te łożyska ?? |
Najprościej mówiąc podczas jazy słychać jak "wyją" i każdy orientujący się w temacie mechanior podnosząc auto i rozpędzając koło powinien to stwierdzić
[ Dodano: 11-01-2011, 19:11 ]
mefju napisał/a: | Pytałem o te sworznie bo poprzedni właściciel wspominał, że można by było je wymienić. za co one odpowiadają ? |
Objaw taki że zawieszka puka na dziurach i lepiej je wymienić jak mają już spory luz
bo w najgorszym przypadku możesz stracić koło które się trzyma na tym cudeńku i jak wyleci z wachacza to będzie bida
[ Dodano: 11-01-2011, 19:14 ]
mefju napisał/a: | poprzedni własciciel mówił, że może to sciaganie być od niewyważonych dobrze opon, |
Sprawdź geometrię zawieszenia,czyli wszystkie kąty w tym także o zbieżność.To też może wpływać na ściąganie
[ Dodano: 11-01-2011, 19:37 ]
mefju,
http://www.4cars.pl/c/aut...ek_rozrzadu.php
Tu możesz też sobie polukać na ceny znalazłem taką, nikogo i niczego nie reklamuje nie znam strony
mefju - 11-01-2011, 23:46
Dzięki Shark za odpowiedź, ale mam jeszcze kilka pytań.
1. Co do kierunkowskazów to jest to kwestia wymiany przełącznika kierunkowskazów zespolonego, który swoją drogą na allegro można znaleźć po 30-40zł,tak ?
2. Łożyska, mogą być przyczyną tego szumu dziwnego z lewej strony,tak? Niby na sprawdzaniu przed zakupem jechał nim mechanik z tej stacji, ale nie był w stanie jednoznacznie stwierdzić przyczyny tego lewego szumu.
3. Poprzedni właściciel bardzo dbał o to autko, wręcz był przeczulony na punkcie wszelakich wymian, także mówił, że te sworzenie są ok, ale on by je już wymienił.
Podobna sprawa z tulejami, i za co te tuleje odpowiadają ?
4. Jeszcze pytanko z poprzedniej strony, wymiana szczęk załatwia sprawę 41% i 46% na hamowni ?
5. Czy mechanik z wieloletnim doświadczeniem, który niekoniecznie akurat musiał mieć do czynienia z Carismami, poradzi sobie z wymianą rozrządu ?
Dzięki Shark za tego linka, przyda się, bo robię rozeznanie rynku z tymi częściami. Jakby ktoś mógł jeszcze polecić jakieś sklepy ? I napisać ile płacił za części był bym wdzięczny.
Saqu - 12-01-2011, 00:00
mefju napisał/a: | Łożyska, mogą być przyczyną tego szumu dziwnego z lewej strony,tak? Niby na sprawdzaniu przed zakupem jechał nim mechanik z tej stacji, ale nie był w stanie jednoznacznie stwierdzić przyczyny tego lewego szumu. |
łożyska mogą być przyszyną szumów, zależy tylko jakie to szumy, możliwe, że gdzieś np pomiędzy uszczelkę wlatuje powietrze i to ono szumi, możliwe że któraś szczęka trze, opcji trochę jest jak nie słyszymy tego szumu, takie zgadywanie w ciemno
mefju napisał/a: | także mówił, że te sworzenie są ok, ale on by je już wymienił.
Podobna sprawa z tulejami, i za co te tuleje odpowiadają ? |
podobnie jak za sworznie, trzymają koło w osi itp itd. tylko sa inaczej mocowane i mniejsza szansa, że będą one powodem urwania się koła.
mefju napisał/a: | wymiana szczęk załatwia sprawę 41% i 46% na hamowni ? |
Zależy czy mierzone to hamulcem ręcznym czy "nożnym", jeżeli tak wyszło na ręcznym to może też być, że linka jest krzywo naciągana itp, w drugim przypadku może być że się wyrówna to, również kwestia jest w dużej mierze jak są wyregulowane.
mefju napisał/a: | Czy mechanik z wieloletnim doświadczeniem, który niekoniecznie akurat musiał mieć do czynienia z Carismami, poradzi sobie z wymianą rozrządu ? |
Raczej jakiejś wielkiej trudności z jego wymianą nie ma, no chyba, że nie wymieniał wogóle rozrządów to może być problemik ale tak to raczej nic trudnego nie ma, byle działał zgodnie ze wskazówkami z manuala
Co do tych kierunkowskazów to Ci nie podpowiem bo nie wiem
Hugo - 12-01-2011, 16:36
mefju napisał/a: | Pytałem o te sworznie bo poprzedni właściciel wspominał, że można by było je wymienić. za co one odpowiadają ? A za co tuleje ? | Za zbieżność kół, a co za tym idzie bezpieczeństwo Twoje i innych uczestników ruchu drogowego. Poza tym za przyjemność i komfort prowadzenia auta i powodują nieprzyjemne odgłosy pracy zawieszenia. mefju napisał/a: | No właśnie poprzedni własciciel mówił, że może to sciaganie być od niewyważonych dobrze opon, ale nie wiem czy to od tego teraz czy od tych tuleji. | Raczej od zużytych tulei i sworzni. mefju napisał/a: | Na czym polega i w jaki sposób sprawdza się te łożyska ?? | Najlepiej odkręcić koło i zacisk hamulcowy, zdjąć tarczę i zakręcić piastą koła. Ja szumi, szura i kręci się bez oporu to łożysko do wymiany.
[ Dodano: 12-01-2011, 16:39 ]
mefju napisał/a: | Podobna sprawa z tulejami, i za co te tuleje odpowiadają ? | J/w.
mefju - 13-01-2011, 16:20
Dzięki za odpowiedź, teraz już z grubsza wszystko wiem co chciałem wiedzieć.
Moglibyście natomiast mi polecić jakieś tanie sprawdzone sklepy motoryzacyjne, z mocnym uwzględnieniem tanie ??
Bo muszę Wam powiedzieć, że zrobiłem małe rozeznanie, wysłałem mejle do "kilku" sklepów z zapytaniem o czesci rozrzadu i ceny są naprawde bardzo zróżnicowane.
Nie wiem też jakie firmy są dobre i sprawdzone a jakie nie. Wiem tylko że paski Mitusoboshi brać.
Hugo - 13-01-2011, 16:47
Rolki GMB, Koyo lub NTN, paski Mitsuboshi, Sun, Flennor, Bando.
SHARK1979 - 13-01-2011, 19:31
mefju, kilka razy już pisałem, na forum Łódź jest temat części do Cari z upustem przy powołaniu się na mnie, sklep znajduje się u mnie w City sprzedaje tam mój dobry kolega można się z nim dogadać, jak znasz ceny to nie zaszkodzi zadzwonić dać temat i może się opłaci
[ Dodano: 13-01-2011, 19:32 ]
Hugo napisał/a: | Rolki GMB, Koyo |
Hugo napisał/a: | paski Mitsuboshi |
Na tym robiłem swoje Miśki więc spox graty
[ Dodano: 13-01-2011, 19:35 ]
mefju napisał/a: | także mówił, że te sworzenie są ok, ale on by je już wymienił.
Podobna sprawa z tulejami, i za co te tuleje odpowiadają ?
|
Każde luzy w zawieszce lub uszkodzenia wpływają niekorzystnie na prowadzenie,bezpieczeństwo i komfort jazdy autem
[ Dodano: 13-01-2011, 19:37 ]
mefju napisał/a: | te sworzenie |
[ Dodano: 13-01-2011, 19:41 ]
mefju napisał/a: | Co do kierunkowskazów to jest to kwestia wymiany przełącznika kierunkowskazów zespolonego, który swoją drogą na allegro można znaleźć po 30-40zł,tak ? |
Tak jak piszesz można to wymienić ale jeśli bardzo Ci to nie przeszkadza jak mi i nieraz możesz sam go wyłączyć to sobie narazie daruj bo to jednak troszke rozbierania oraz pewne koszty
Morfi - 13-01-2011, 19:53
mefju, napisz do http://www.jparts.pl/ do gdi kompletny rozrzad jakieś 655 zł
SHARK1979 - 13-01-2011, 20:41
mefju,
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27611
mefju - 13-01-2011, 21:38
Dzieki Chłopaki! Zawsze można na Was liczyć
A jeśli chodzi o producentów pomp wody i napinaczy to też jakimiś konkretnymi się kierować ? No i jeśli chodzi o producentów tych tuleji i sworzeni - także są jacyś polecani ?
Powiem Wam, że trochę sklepów posprawdzałem popisałem i w sumie sam nie wiem, mam nadzieje, że nikt się nie obrazi jak wkleje kilka spisów częsci i ich cen.
1.
Pasek rozrządu Mitsubishi - 124 PLN
Napinacz hydrauliczny rozrządu - ORYGINAŁ MITSUBISHI - 389 PLN
Rolka prowadząca 1 - KOYO - 72 PLN
Rolka prowadząca 2 - KOYO - 69 PLN
Pompa wody - GMB - 139 PLN
Uszczelniacze na wałki rozrządu:
REINZ - 23 PLN za sztukę
Przekaźnik kierunkowskazów będzie do dostania tylko w autoryzowanym serwisie marki MITSUBISHI.
Tuleje wahacza:
przednie:
MEYLE - 35 PLN za sztukę
tylne:
MEYLE - 50 PLN za sztukę
FEBI BILSTEIN - 78 PLN za sztukę
Sworznie wahacza:
MOOG - 51 PLN za sztukę
2.
Kompletny rozrząd z 2 rolkami + pompa wody+ pasek jest w cenie około 750 zł
3.
rola i napinacz firmy SNR - 109,45 + 97,44
pasek firmy DAYCO - 79,64
sworznie firmy DELPHi - 68,01
uszczelniacze CORTECO
uszczelniacz wału str. czołowa - 25,47
uszczelniacz wału od str. skrzyni - 73,20
uszcz. wałek rozrządu - 25,47
uszczelniacz zaworów - cena za 8 szt. - 51,35
4.
komplet rozrządu 450zł (pasek Mitsuboshi, napinacze i rolki NSK, NTN, KOYO),
pompa wody Aisin 175zł (uszczelka w zestawie),
sworzeń wahacza CTR 30zł,
tuleje 25zł za sztukę,
5.
Rozrząd kpl.530złotych
Pasek Mitsuboshi
Napinacz i rolki OE NTN lub NSK to co na pierwszy montarz.
Uszczelniacze wałka rozrządu 2sztuki 10złotych
Pompa wody AISIN JAPAN 192 złote
Tuleja wahacza przedniego przednia 22,50
Tuleja wahacza przedniego tylna 19,50
Tuleje firmy Japan LINE
Jak widać rozbierzność w cenach spora, wystarczy popatrzeć np na cene pompy, co prawda rozne firmy, ale tak czy siak 53zł mozna miec w kieszeni.
Shark, odezwe się na mejla do tego Twojego kumpla, zobaczymy co zaproponuje.
Mnie ososbiscie zaskoczyła oferta nr 4, - 450zł napinacz, pasek, rolki itd. aż cięzko uwierzyć w to
Saqu - 13-01-2011, 22:03
Cytat: | uszczelniacz wału od str. skrzyni - 73,20 |
mefju napisał/a: | uszczelniacz zaworów - cena za 8 szt. - 51,35 |
Tego praktycznie nie ruszasz przy wymianie rozrządu
mefju napisał/a: | co prawda rozne firmy, ale tak czy siak 53zł mozna miec w kieszeni. |
I w tym rzecz wszystko się opiera o firmy jak byś porównywał tych samych producentów miałbyś kilka zł różnicy
mefju - 13-01-2011, 22:32
A których z tych firm byś nie radził ?
Morfi - 14-01-2011, 10:59
mefju, Np za pompe wody niepotrebnie moim zdaniem przepłacać. GMB to dobra firma.
Ja biore taki zestaw Pasek mitsuboshi
rolka 1 koyo
rolka 2 koyo
napinacz hydraulik ntn
i pompa wody GMB
Koszt takiego zestawu 655 zł
Hugo - 14-01-2011, 12:35
mefju napisał/a: | A których z tych firm byś nie radził ? | Części zawieszenia Delphi i Japan Line w podejrzanie niskich cenach.
j-rules - 14-01-2011, 17:14
Japan Line to pakowacz i nie ma jak stwierdzic co jest w srodku. Cała firma uprawia marketing, ze niby jest to wyselekcjonowana wyzsza polka w srodku, ale trafic mozna tam roznie.
|
|
|