Carisma - Ogólne - rezerwa paliwa
Budrys - 02-06-2011, 11:15
To w końcu co jest odpowiedzialne za zapalenie sie rezerwy ? Wymieniłem wskaźnik w liczniku i dalej zapala się kontrolka kiedy chce np. 3 kreski 2 , 4 itd. Generalnie 80% czasu sie świeci. Zaglądałem do baku pod kanapa ale są tam tyko dwa przewody. Proszę o pomoc ta rezerwa doprowadza mnie do szału.
Uploaded with ImageShack.us
Czy ktoś potrafi to rozkminić ?
lotam - 02-06-2011, 11:50
Mi wygląda to na przerwę na przewodach albo zwarcie.
Co do "migania" rezerwy to u mnie też tak jest że jak spadnie poniżej zera to świeci się przez jakiś czas na zasadzie "zbliżasz się do rezerwy"i gaśnie, a jak już jest mało wachy to pali się ciągłym.
Budrys - 02-06-2011, 12:01
lotam napisał/a: | Mi wygląda to na przerwę na przewodach albo zwarcie.
Co do "migania" rezerwy to u mnie też tak jest że jak spadnie poniżej zera to świeci się przez jakiś czas na zasadzie "zbliżasz się do rezerwy"i gaśnie, a jak już jest mało wachy to pali się ciągłym. |
Przerwa nie bo świeci kiedy chce a zwarcie może być tylko gdzie ? w liczniku ?
sniegu - 02-06-2011, 13:15
A pływak w baku??? u mnie kiedyś przy połowie baku zapaliła się rezerwa i wskazówka spadła na zero i stwierdzili Mi ze trzeba cała pompę wymienić (tausen w plecy) więc jak wsiadłem to zwyzywałem Cari od su.. ku.. i czego tylko się dało wystraszyła się i pływak się podniósł ale od tamtej pory przestawił się i troszkę inaczej wskazuje i ( więcej jest w baku ale pokazuje że już jest końcówka) może dlatego Shark1979 mam te 9 litrów rezerwy
Budrys - 02-06-2011, 13:26
sniegu napisał/a: | A pływak w baku??? u mnie kiedyś przy połowie baku zapaliła się rezerwa i wskazówka spadła na zero i stwierdzili Mi ze trzeba cała pompę wymienić (tausen w plecy) więc jak wsiadłem to zwyzywałem Cari od su.. ku.. i czego tylko się dało wystraszyła się i pływak się podniósł ale od tamtej pory przestawił się i troszkę inaczej wskazuje i ( więcej jest w baku ale pokazuje że już jest końcówka) może dlatego Shark1979 mam te 9 litrów rezerwy |
Wskazówka pokazuje dobrze, nigdy nie było z nią problemu. U ciebie były jakies przeboje z rezerwą gdy wskazówka pokazywała poprawnie ?
Uploaded with ImageShack.us
popatrz na to są tylko dwa przewody do płytki oporowej, Nie mam masy dlatego są dwa jak od tego zależeć ma rezerwa to powinien być jeszcze jeden przewód.
Dlatego myślę, że to jest tak skonstruowane przez japońców, że kontrolka zapala sie przy osiągnięciu przez pływak i płytkę pewnej wartości oporu. Licznik dostaje sygnał i zapala się "rzyt". Udało mi się zobaczyc dokąd prowadzi jedna ścieżka (druga to "masa") z kontrolki otóż leci sobie wesoło do sekcji licznika prędkości i tam się gubi w niezliczonej ilości tranzystorków i diodek. Dlatego myślę że jedyny sposób naprawy tej przypadłości misiów to wymiana CAŁEGO zegara, lecz wiadomo trzeba jeszcze trafić na sprawny oraz z podobnym przebiegiem
sniegu - 02-06-2011, 13:53
Na pewno nie było natomiast nie jestem pewien, ale po tej zmianie bardziej się sugeruje rezerwą bo zapala się tak jak zapalała a wskaźnik wskazuje mniej paliwa w obecnym momencie niż wtedy jak się zapalała więc nie mam pojęcia Jak to jest zrobione licznik to nie problem przebieg też ustawiasz taki jaki chcesz ( nie jestem za tym) za 100 to już max zawsze znajomy (handlarz) za 50 to robił pod granicą
ale dzięki za zdjęcie bo przynajmniej wiem jak to wygląda w rzeczywistości
|
|
|