[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Listwa dachowa
mszolc - 17-10-2012, 20:35
Witam,
Zauważyłem ostatnio, że spod listwy (dachowej) na przednim słupku wychodzi mi ruda i chciałbym to zabezpieczyć zanim będzie za późno.
Przeczytałem temat od początku (szczególnie instrukcję kolegi robertdg), ale chciałbym się upewnić, że wszystko dobrze zrozumiałem, zanim pourywam zaczepy.
Czy dobrze zrozumiałem, że należy:
- zdemontować wycieraczki i plastikowe podszybie,
- docisnąć listwę dachową do szyby,
- ciągnąć ją w kierunku na zewnątrz auta?
Zastanawia mnie ostatni punkt - nie jestem co prawda teraz przy aucie - ale czy ciągnąc listwę na zewnątrz auta nie dociskam jej do słupka?
Czy ktoś może robił taką operację ostatnio i jest 'na świeżo' z tematem?
Może ktoś zrobił przy okazji zdjęcia?
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc!
robertdg - 17-10-2012, 21:26
Nie trzeba demontować podszybia i wycieraczek, listwe demontujemy poprzez dociskanie do słupka gdyż zaczepy mniej napierają wtedy i jest mniejsze ryzyko ich pozrywania, koniecznie zaleca sie demontaż listwy w temperaturze otoczenia powyżej 20stopni C
mszolc - 22-10-2012, 20:01
robertdg, dzięki za pomoc - listwa zdemontowana, zaczepy całe:
Listwa 1
Ruda jak widać na zdjęciu poniżej ma w tym miejscu świetne warunki do rozwoju:
Listwa 2
(na szczęście w porę uchwycona i zabezpieczona).
Zgadzam się w 100% z info dotyczącym temperatury - robienie tego w niskiej właściwie gwarantuje połamanie zaczepów. Całość najlepiej pozostawić na słońcu do nagrzania i zdejmować kiedy wszystko zrobi się elastyczne (to już chyba ostatni moment w tym roku).
I jeszcze jedno - żeby zdemontować listwę dociskamy ją do szyby, a następnie pchamy/ciągniemy w kierunku słupka wykręcając jej zewnętrzną krawędź 'ku górze' (tak żeby zaczepy wysunęły się spod szyby).
Chyba warto tam zajrzeć zanim ruda wyjrzy 'na zewnątrz'.
lego86 - 16-03-2015, 18:23 Temat postu: Spinki listwy dachowej Hej,
Listwa na dachu zamocowana jest za pomocą spinek. W aso jak się zapytałem to dostałem zdjęcie z sześcioma rodzajami? Przerabiał ktoś ten temat już? Ile jest tych spinek ?jakiś numer katalogowy ?
z góry dzięki wielkie za pomoc
robertdg - 16-03-2015, 19:02
lego86, poczytaj powyższy watek - temat scalilem
Hugo - 16-03-2015, 22:17
lego86 napisał/a: | Ile jest tych spinek ? | Spinek jest 19 szt. na jedną listwę i w tym jest ich 8 różnych rodzajów. Liczę tutaj z tymi przyklejanymi do słupków dachowych (przedniego i tylnego).
lego86 - 17-03-2015, 22:01
czyli z całego komplety spinek tylko model 71963M GREEN trzema zamówić 4x a reszta po raz ?
Hugo - 18-03-2015, 09:25
lego86 napisał/a: | czyli z całego komplety spinek tylko model 71963M GREEN trzema zamówić 4x | Z tego co pamiętam jest ich 5 sztuk. lego86 napisał/a: | a reszta po raz ? | Jeszcze tych wzdłuż tylnej szyby, nr 71963K musisz kupić 3 sztuki.
Wiktor - 21-04-2015, 10:05
Witam
mam pytanie ile jest przyklejonych tych plastikowych spinek do przednich słupków na jedną stronę?
Hugo - 21-04-2015, 10:13
Wiktor napisał/a: | mam pytanie ile jest przyklejonych tych plastikowych spinek do przednich słupków na jedną stronę? | 3 szt. na stronę.
|
|
|