To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Sprzęgło-dziwny terkot.

Anonymous - 08-03-2010, 21:40

Jaro1974,wymieniłem olej na nowy (w skrzyni) za radą andrew84, i była poprawa -przestało wyć.....jednak po przejechaniu kilkuset km znowu wyje ale dużo mniej.Da sie to wytrzymać :mrgreen:
Anonymous - 08-03-2010, 22:14
Temat postu: Re: Sprzęgło-dziwny terkot.
Maniek1969 napisał/a:
Podczas pracy na luzie sprzęgło głośno terkocze.Po wcisnieciu pedału sprzęgła (nieraz 2 lub 3 razy) dzwięk ustaje.Prawdopodobnie to łożysko oporowe sprzęgła,lecz słyszałem że może to byc łozysko znajdujące się w skrzyni biegów i wymiana tego oporowego nic nie pomoże po za stratą kasy(razem ok.400zł).

Mam dokładnie to samo. Tak jak piszesz, wymieniłem łożysko oporowe i nic to nie dało. Jeżdżę z tym 3 lata - 60 tys. km (aktualny przebieg 220 tys.)

Anonymous - 08-03-2010, 22:35
Temat postu: Re: Sprzęgło-dziwny terkot.
Maciek.prv napisał/a:
Maniek1969 napisał/a:
Podczas pracy na luzie sprzęgło głośno terkocze.Po wcisnieciu pedału sprzęgła (nieraz 2 lub 3 razy) dzwięk ustaje.Prawdopodobnie to łożysko oporowe sprzęgła,lecz słyszałem że może to byc łozysko znajdujące się w skrzyni biegów i wymiana tego oporowego nic nie pomoże po za stratą kasy(razem ok.400zł).

Mam dokładnie to samo. Tak jak piszesz, wymieniłem łożysko oporowe i nic to nie dało. Jeżdżę z tym 3 lata - 60 tys. km (aktualny przebieg 220 tys.)

To zmień mechanika, przy opisywanych objawach wyraźnie widać/słychać/ łożysko podporowe wałka sprzęgłowego skrzyni biegów. Łożysko oporowe sprzęgła pracuje tylko i wyłącznie w czasie gdy naciśnie się pedał sprzęgła. Gdy sprzęgło jest nieobciążone to wtedy słychać łożysko wałka sprzęgłowego w skrzyni biegów. To jest elementarz.
POzdr.

Andrew - 09-03-2010, 07:42

siwek, jakbym już rozbierał sprzęgło, to raczej powymieniałbym już części, które się naturalnie zużywają, tak dla pewności... Ale to już zależy od Ciebie :) Cena za robociznę powinna być taka sama, tylko, że części dodatkowe by doszły...
siwek - 09-03-2010, 12:36

andrew84 napisał/a:
Cena za robociznę powinna być taka sama, tylko, że części dodatkowe by doszły...
też o tym myślę, bo cana jedna i ta sama - mechanik sam powiedział że i tak musi rozebrać i tak więc nie robi mu to różnicy. Dziś odstawiam do warsztatu
j-rules - 09-03-2010, 12:40

wymienic komplet i miec spokoj na dlugie lata :)
Andrew - 09-03-2010, 13:52

j-rules napisał/a:
wymienic komplet i miec spokoj na dlugie lata :)
potwierdzam zdanie kolegi :)
siwek - 11-03-2010, 18:23

Odebrałem Cari i sprawa wyglądała tak:

Łożysko się kompletnie rozpadło, tarcza sprzęgła całkowicie prawie zdarta, jedynie docisk był w miare dobrym stanie. Wymienione zostało całe sprzęgło - komplet. Efekt: Całkiem inna jazda, sprzęgło delikatnie wchodzi - jak w masełko :mrgreen: . Całkiem inaczej teraz się rusza.