Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Skrzypiące przednie wycieraczki
cns80 - 30-06-2015, 13:21
Hugo napisał/a: | W mechaniźmie nie ma żadnych luzów, | W każdym mechanizmie kulowym jest luz. Zwłaszcza gdy są tam wkładki z tworzyw sztucznych
wloczykij - 15-08-2016, 13:18
Co prawda temat stary, ale zapytam. Wiecie może czy gdzieś da się dostać te plastikowe tuleje mechanizmu wycieraczek (tuleje zachodzące na główkę metalową). Strzeliła mi ta główna tulejka w czasie jazdy po autostradzie przy burzy - ale się strachu najedliśmy. Próbowałem to różnymi sposobami naprawiać, ale jednak najlepiej było by to małe dziadostwo kupić, gdyby było gdzie. Dzięki.
RaVciO - 15-08-2016, 19:25
Spróbuj w ASO - podobno czasami takie "pierdołki" mają w rozsądnych cenach
Bizi78 - 15-08-2016, 20:36
RaVciO napisał/a: | Spróbuj w ASO - podobno czasami takie "pierdołki" mają w rozsądnych cenach |
W ASO tego nie kupisz .
Najlepiej (najtaniej) wymienić cały mechanizm no chyba, że jakiś ślusarz z powołania dorobi z brązu czy jakiegoś innego materiału .
wloczykij - 16-08-2016, 21:57
Dzięki za wiadomości. Takie małe g.... a może tyle kłopotu narobic. Na razie zmontowałem to własnymi metodami, ale jest tam duży luz i pewnie niedługo cały mechanizm szlak trafi. Gdzieś czytałem, że od poloneza dało się dopasowac...
Bizi78 - 17-08-2016, 07:02
wloczykij napisał/a: | Gdzieś czytałem, że od poloneza dało się dopasowac... |
Ja kupiłem używkę z allegro, rozebrałem, wyczyściłem, przesmarowałem i hula .
wloczykij - 18-08-2016, 11:54
Dzięki wielkie:-)
LuckyLegs - 06-03-2017, 06:52
cns80 napisał/a: | robertdg napisał/a: | Skrzypi sworzeń prowadzący w tulei, musisz wyciągnąć mechanizm, pościągać zabezpieczenia z ciegien, powypychać sworznie, umyć tuleiki w środku, sworznie na obecność korozji wyczyścić papierem ściernym, wszystko elegancko przesmarować i poskladać do kupy. | Wszystko pięknie tylko i tak plastikowe elementy w których chodzą tuleje znowu zaczynają skrzypieć.
U mnie rozwiązałem to wpsikując pół dużej butelki WD-40 w mechanizmy. Najpierw ściągasz ramiona wycieraczek i lejesz po wszystkim, ale wycieraczki masz włączone żeby cały czas chodziły (wtedy WD-40 wpływa z każdym obrotem coraz głębiej). Z czasem ten płyn wpływa w tuleje i robi się cichutko (U mnie po 20 min przerywanego psikania wszystko ucichło). U mnie już rok bez skrzypienia. Nawet nie trzeba kratek ściągać żeby napsikać w dolne elementy, bo wystarczy rurkę do aerozolu założyć Zresztą i tak ważniejsze jest skrzypienie, które powstaje w górnej części tam gdzie dostaje się sól.
Trzeba tylko pamiętać żeby później w te kratki nalać jakiegoś odtłuszczacza i wszystko spłukać dużą ilością wody żeby się kanaliki odpływowe podszybia nie pozapychały, bo to wszystko wypłynie pod samochód.
P.S. musisz mieć dobry aku żeby Ci starczyło prądu na tą ciągłą pracę wycieraczek |
Jak dokładnie ściągnąć wycieraczki ? wystarczy zdjąć te nakładki od góry i je wyciągnąć ?
Dziś mi zaczęły skrzypieć i myślałem, że szału dostanę
Bizi78 - 06-03-2017, 07:30
LuckyLegs napisał/a: | Jak dokładnie ściągnąć wycieraczki ? wystarczy zdjąć te nakładki od góry i je wyciągnąć ? |
Teoretycznie tak + odkręcić nasadką nakrętki, tylko uważaj na maskę i szybę .
Wszystko masz pokazane na pierwszej stronie w tym temacie w moim poście.
Jeśli coś to możesz zainwestować w ściągacz do wycieraczek np. coś takiego, tylko nie wiem czy podejdzie.
Krzyzak - 06-03-2017, 07:52
Bizi78, w renówce jak ściągałem podszybie tymi ściągaczami co pokazałeś, to pierwszy połamał się od razu i nic nie zdjąłem a drugi połamał się przy drugim użyciu - za pierwszym udało się zdjąć wycieraczkę i nasmarować; jak już ściągałem do wymiany amortyzatorów to pekł
za to w Mitsu jak ściągam wycieraczki to używam ręki - nie wiem jak to jest skonstruowane w nowych Lancerach, ale kiedyś schodziły bez problemu
Bizi78 - 06-03-2017, 09:37
U siebie trochę się musiałem posiłować (ręcznie) aby zdjąć ramiona.
Co do tych ściągaczy to nie stosowałem.
darcun4 - 06-03-2017, 19:55
LuckyLegs napisał/a: | Jak dokładnie ściągnąć wycieraczki ? |
Po odkręceniu nakrętki trzymającej ramię, w zasadzie wystarczy odchylić lekko ramię do góry i krótkimi ruchami je obluzować. Tyczy się to ramion wycieraczek przednich.
Od razy dodam, że na 99% samo "psiknięcie", jakiegokolwiek smaru, choćby super hiper penetrującego nic nie da, bo patrząc od góry na trzpieniu jest pierścień Segera, pod nim O-ring, a następnie lekko sprężysta cienka podkładka dystansowa. Właśnie ten O-ring nie pozwala spłynąć smarowidłu po trzpieniu w głąb. Trzeba niestety rozebrać cały mechanizm i np. w imadełku wybić trzpienie z plastykowych uchwytów. Ostrożnie, bo lubią pęknąć.
sakej2 - 02-10-2017, 20:00
Kilka dni temu w colcie też zaczęły mi skrzypieć i to okropnie głośno wycieraczki i okazało się iż faktycznie była to wina trzpienia. Ja jednak nie odkręcałem silniczka wycieraczek po prostu ta ramiona które są między poszczególnymi mechanizmami wyczepiłem (są na łożyskach kulowych wystarczy zdecydowanie pociągnąć w dół) i odkręciłem ten co skrzypiał. Dzięki za tutorial z rozbieraniem mechanizmu gdyby nie on nigdy nie znalazłbym pewnie tego zabezpieczenia podkładki Na zdjęciach możecie zobaczyć jak to wyglądało przed czyszczeniem. Potem smar ponowne złożenie i chodzą jak nowe
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
p.s. wyciągając trzpienie u mnie po prostu wystarczyło trzymając plastik kręcić lewo prawo i ciągnąc do góry
tomwasz - 30-03-2019, 18:45
Podepnę się, żeby nie zakładać nowego wątku. Mam taki problem, że wycieraczki niejako osunęły się niżej i maska podczas otwierania haczy o ramię, same pióra natomiast są za nisko (na uszczelce szyby). Czy to możliwe aby sam mechanizm się obluzował, czy raczej luzy są za duże i mechanizm do regeneracji? Pozdrawiam,
Krzyzak - 30-03-2019, 19:28
tak, wytarły się teflonowe tulejki, mechanizm do regeneracji
ja mam zrobione z mosiądzu, takie tulejki są wieczne
|
|
|