ASX Ogólne - Przegląd ASX'a
mitsu00 - 26-02-2011, 16:13
krzychu napisał/a: | Myślałem bardziej o benzynie bo tam można się doszukać że można nawet mineralny nalać. | Pokaż mi nowego benzyniaka gdzie producent sugeruje mozliwośc zalania oleju mineralnego, to masz u mnie skrzynke browara...
krzychu - 26-02-2011, 16:47
mitsu00 napisał/a: | Pokaż mi nowego benzyniaka gdzie producent sugeruje mozliwośc zalania oleju mineralnego, to masz u mnie skrzynke browara... |
Zacytuje sobie żebyś nie edytował.
Ten u mnie 4G63 to "nowy"? Producent w instrukcji wypisał tyle:
olej silnikowy: ACEA A1/B1, A3/B3, A3/B4 lub A5/B5, API SG lub wyższa
Lotos MINERAL 15W40 spełnia te normy.
Nowy Lancer 1,5 i 2,0 MIVEC:
Specified Engine Oil (ACEA and API classification): ACEA A1/B1, A3/B3, A3/B4 or A5/B5 API SG or higher
Lotos MINERAL 15W40 spełnia te normy.
Podać adres do wysyłki czy numer konta?
tomekrvf - 26-02-2011, 18:54
Cytat: | W serwisie wycenili je na 300zł . Czy to jest kurde możliwe?
_________________ |
Filtr oleju do ASX DID nie kosztuje więcej jak 43PLN, przeciwpyłkowy 120PLN. Taka powinna b yć cena w ASO.
tonyhc - 01-03-2011, 15:05
to napisz łaskawie gdzie i jakie kupić
[ Dodano: 01-03-2011, 15:06 ]
Panowie, wezmę swoje części, a później nie będzie problemów z gwarancja? Ze olej był zły ? Ze filtry nie takie ?
[ Dodano: 01-03-2011, 15:20 ]
aha,czy sprawdzacie olej w ASX'ach co jakiś czas? u mnie nie maleje, jakoś więcej go niż powinno być, jak ostatnio sprawdzilem (ponad MAX). Kłopot w tym, ze nie wiem ile mi w serwisie zalali bo nie sprawdzilem...zbliza sie przegląd...chyba zacznę to bardziej kontrolowac
66butch - 01-03-2011, 17:16
Jeżeli "przybywa" oleju to o ile mnie pamięć nie myli pierwsza oznaka że coś nie tak z filtrem DPF - szczegóły w instrukcji pojazdu (niestety zostawiłem swoją w biurze więc nie mogę sprawdzić).
Pamiętam że sprzdawca zwracał szczególną uwagę na ewentualne "przyrastanie ilości oleju"
pozdro
tonyhc - 02-03-2011, 20:22
no i co teraz? mam jechać do serwisu? mogą mnie skasować za to ?
wlodeks - 02-03-2011, 21:09
Wzrost poziomu oleju nie jest niczym nadzwyczajnym przy filtrach DPF i to "stoi napisane" w instrukcji. Wzrost powyżej znaczka "X" na bagnecie też nie świadczy o tym, że jest uszkodzony filtr DPF tylko, że został przekroczony poziom maksymalny i trzeba wymienić olej.
tonyhc - 02-03-2011, 21:45
no i o to chodzi, właśnie przyszedłem na forum to napisać, bo mnie męczyła sprawa i studiowałem instrukcje kartka po kartce jest dokładnie tak jak napisał wlodeks i jest to wyraźnie napisane w instrukcji "tłustym" drukiem, jestem spokojniejszy
swoja drogą, wszędzie w internecie piszą "ze coś sie psuje i trza jechać do serwisu" a nie spotkałem sie z nawet jedna taka odpowiedzia...stad polecam wszystkim czytać ze zrozumieniem instrukcje/dokumentacje, nie fora i sam biorę sobie to głęboko do serca
66butch - 02-03-2011, 22:07
hmm, po przeczytaniu dzisiejszych wpisów "pobiegłem" sprawdzić olej w swoim ASX i ze zdumieniem zauwazyłem że jest niewiele ponad znak X.
Co prawda nie sprawdzałem w instrukcji ale jestem przekonany, że jest tak jak napisał Wlodeks.
A teraz najlepsze: przebieg mojego ASX to 5400 km. Pogratulowac producentowi samochodu za blisko 100k PLN że po 5400 km trzeba wymieniac olej - po prostu za***ście
Poza tym jestem zadowolony z samochodu
pozdrawiam
tonyhc - 02-03-2011, 22:31
ja mam przebieg dokladnie 13000km i sprawdziłem właśnie poziom X - mam 5mm ponizej, a na przeglad jade w tym miesiacu wiec u mnie mimo wstepnej paniki wydaje sie byc wszytko w normie
Uwex - 02-03-2011, 23:03
66butch napisał/a: | Pogratulowac producentowi samochodu |
raczej terrorystom-ekologom. To oni wymuszają takie rozwiązania, tak jakby przepalanie filtra czy ich późniejsza utylizacja nie była szkodliwa dla środowiska.
krzychu - 02-03-2011, 23:37
Wzrost poziomu oleju za pewne będzie wtedy kiedy użytkujemy samochód na krótkich dystansach i procedura wypalania filtra trwa bardzo długo. Jak ktoś użytkuje na dłuższych odcinkach samochód wzrostu poziomu oleju nie powinno być.
Ps. Jak problem będzie większy za pewne producent zmodyfikuje soft jak np. w Volvo i problem został bardzo ograniczony.
Ps2. Jak ktoś zauważy zwiększenie się zużycia paliwa proponuję prześcigać auto na trasie (prędkość >80km/h) i raczej nie gasić go podczas tej procedury regeneracji filtra.
tomekrvf - 05-03-2011, 01:21
66butch napisał/a: | Pogratulowac producentowi samochodu za blisko 100k PLN że po 5400 km trzeba wymieniac olej - po prostu za***ście |
Po Ci w takim razie diesel? Poziom oleju rośnie jak samochód jest zamulany na krótkich odcinkach a do tego lepsza jest benzyna tańsza o 20kPLN
tmp - 05-03-2011, 18:05
tomekrvf napisał/a: | Po Ci w takim razie diesel? Poziom oleju rośnie jak samochód jest zamulany na krótkich odcinkach a do tego lepsza jest benzyna tańsza o 20kPLN |
Na pierwszy rzut oka rzeczywiście może wydawać się, że benzyna to świetny wybór. Zgodziłbym się o ile byłby dostępny silnik benzynowy o zbliżonych osiągach co diesel. Nie chodzi mi przy tym o prędkość maksymalną, ale elastyczność. Nawet jeśli codziennie jeździ się po mieście, czasem konieczny jest dalszy wyjazd, tymczasem:
ASX 1.6 117 KM
60-100 km/h na IV/V biegu (s) 14,2/19,1
80-120 km/h na IV/V biegu (s) 14,3/21,1
ASX 1.8 DID 150KM
60-100 km/h na IV/V biegu 6,2/8,6 s
80-120 km/h na IV/V biegu 6,6/8,5 s
60-100 km/h na VI biegu 10,6 s
(Dane z "auto motor i sport")
Jeśli więc komuś podoba się ASX a chce przy tym mieć komfort dobrych osiągów to niespecjalnie jest wybór.
Trik - 05-03-2011, 23:55
tmp napisał/a: | Nawet jeśli codziennie jeździ się po mieście, czasem konieczny jest dalszy wyjazd, | itd.
To ile razy razy w roku trzeba mieć takie dalsze wyjazdy, żeby potrzebne były takie rewelacyjne osiągi jakie są w DID. Czy np 2000km w roku na trasie, przy np 18000km w mieście jest wystarczającym powodem aby kupić nowoczesnego ekooszołomiastego, "zapychającego i przepalającego" na mieście diesla, zamiast skromnej acz bez problemowej benzyny? Lepiej kiwać się kaszlakiem, w tych dajmy na to warszawskich korkach, gdzie możesz pocisnąć góra 10min w ciągu dnia, niż bez stresu kulać się benzyną bo i tak przecież szybciej się nie da. Bezyniak może i spali więcej litr do litra, ale przynajmniej nie da po pupie w serwise, tego coś zaoszczędził (chociaz trudno nazwać oszczędnością fakt przepłacania 20 kawałków za dupowóz do kulania po "Metropolii", który to się coraz "zawiesza").
Też wpienia mnie, że brakuje 1,8 z 4x4 w benzynie do ASX czy nawet 2,0 z 4x4 w Outlanderze. Ale co na to poradzić jeśli MMC Polska traktuje nas jak stado baranów i nie daje rozsądnego pola wyboru. Przecież w Niemczech można było kupić np. Lancera z 1,8 4x4 w salonie, sporadychnie ale można, może w innych bardziej myślących państwach też. Tylko w dawnych demoludach takie sciemy czyt. debilizm podatkowy czy jak? IMHO MMC woli wciskać te disle bo ma przynajmniej lebsze przychody z serwisu na nich, niż na najmocniejszej benzynie ze sprzedaży i serwisowania łącznie.
|
|
|