To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Throtle Solenoid Valve System

berlov - 23-03-2011, 19:55

Ostatnio jeszcze słyszałem, że warto kondensatory w ecu sprawdzić / wymienić ale póki co ich nie ruszam.
Mogę natomiast wykluczyć klemy na aku ( też słyszałem opinie że jak są słabe , to podczas odpalania może być wahnięcie i wywala błąd. Ponieważ klemy tak czy inaczej miałem kiepskie to zmieniłem, ale jak błąd był tak jest )

milo - 23-03-2011, 21:57

tak zgadza się tylko jak je sprawdzić podobno rozlewają się u siebie rozkręcałem górną pokrywę w ecu 4- śrubki i nic nie zauważyłem sucho :?:
berlov - 23-03-2011, 22:05

He, widzę że też Ci ten temat spokoju nie daje :) A tak swoją drogą to od kiedy Ci ten błąd wywala ?
Próbowałeś jeździć dłuższy czas z błędem czy zawsze reset od razu robisz ?

Jak tylko będzie ciepło i będę miał wolniejszy weekend to pewnie cały dolot postaram się przeczyścić i wszystkie wtyczki / złączki / kabelki posprawdzam i przeczyszczę. Wydaje mi się że mamy dokładnie ten sam błąd i rozwiązanie jest banalnie proste, tylko trzeba je znaleźć :)

milo - 23-03-2011, 22:22

w listopadzie kupiłem galanta błąd zaczął pojawiać się w połowie stycznia jak tylko kupiłem to od razu olej zmieniłem i oczewiście wyczyściłem cały dolot intercooler wyciągnąłem i wypłukałem do dziś sucho ,co do błędu to jezdziłem 3 -dni myślałem że zgaśnie jednak nie, żadnych skutków ubocznych .dziś zwiększyłem ciśnienie doładowania miałem 0,6 bara powinno być 0,76 bara,jutro rano jadę do roboty i sprawdzę jakie ciśnienie :roll:
Owczar - 24-03-2011, 04:22

W EA nie ma problemu z kondensatorami.
milo - 27-03-2011, 19:40

odłączyłem wtyczkę od elektrozaworka http://img850.imageshack.us/i/dsc00656b.jpg/ na razie nie pali się check engine :p :?:
berlov - 27-03-2011, 22:55

Ale ile dni ? Kurcze, ten elektrozaworek to nie jest czasem to ustrojstwo które wymieniałeś ?
Owczar - 27-03-2011, 23:07

Błąd wyskoczy pewnie tak samo po 3 dniach. W końcu ECU rejestruje rozwarcie na pinach.
berlov - 28-03-2011, 00:14

A nie powinien wyskoczyć odrazu skoro kostka jest wypięta ?
milo - 28-03-2011, 16:04

berlov napisał/a:
Ale ile dni ? Kurcze, ten elektrozaworek to nie jest czasem to ustrojstwo które wymieniałeś ?
tak to ten elektrozaworek ,odłączyłem wtyczkę dziś 4 dzień i wszystko na razie ok :?:
Owczar - 28-03-2011, 16:08

Poza wibracjami na wolnych obrotach...
milo - 28-03-2011, 16:51

Owczar napisał/a:
Poza wibracjami na wolnych obrotach...
nie ma żadnych wibracji skąd takie sugestie? dla mnie chodzi idealnie, egr zaślepiony przepustnica nieaktywna przez ten elektrozaworek oby tak dalej :mrgreen: :biggrin:
Owczar - 28-03-2011, 17:12

Naprawdę nie widzisz różnicy na ciepłym silniku między otwartą, a zamkniętą przepustnicą? Jeśli przepustnica jest otwarta na ciepłym silniku, to silnik bardziej drga i "buczy". Zresztą przepustnicy ma za zadanie eliminację drgań na wolnych obrotach. Jeśli nie widzisz różnicy tzn, że ten zawór u Ciebie po prostu nie działał.
berlov - 28-03-2011, 19:32

Tak czy inaczej jeżeli efekt się utrzyma to jesteśmy coraz bliżej rozwiązania ! A czyściłeś ten zaworek wcześniej ? Bo on zapiekać się lubi podobno, tylko że u mnie teoretycznie reagował na dmuchanie w wężyk
milo - 28-03-2011, 22:30

Owczar napisał/a:
Naprawdę nie widzisz różnicy na ciepłym silniku między otwartą, a zamkniętą przepustnicą? Jeśli przepustnica jest otwarta na ciepłym silniku, to silnik bardziej drga i "buczy". Zresztą przepustnicy ma za zadanie eliminację drgań na wolnych obrotach. Jeśli nie widzisz różnicy tzn, że ten zawór u Ciebie po prostu nie działał.
I tu się mylisz przepustnica ma za zadanie :na wolnych obrotach zamyka się a egr się otwiera silnik wtedy pobiera przez egr powietrze czyli nie buczy bo dolot do filtra przymknięty .ŻADNA ELIMINACJA DRGAŃ skąd to wziołeś, co do zaworu to działał mam egr zaślepiony i przepustnica ma odłączone podciśnienie na razie jest ok i jestem zadowolony