Carisma - Techniczne - opony
SHARK1979 - 22-03-2011, 19:57
rysiul napisał/a: | mogę polecić oponę letnią marki YOKOHAMA, |
Tak jak TOYO ciekawe i niezłe oponki nie polecam Continental ContiSportContact 2 przelatane 2 sezony koło 30 tyś i zostało 3mm
Polecam Opony Bridgestone
Yuppy - 22-03-2011, 20:40
Xiah napisał/a: | przebiegi nie wielkie, rzędu 8tys rocznie.....ale musze cofnąć pochwałę tych opon, od dłuższego czasu (rok) przy wiekszych prędkościach miałem problem z trzęsącą sie kierownicą sprawdziłem wszytsko prócz opon....jedna okazała sie totalnym jajkiem;/ |
Przy tak niewielkim przebiegu coś takiego nie powinno wystąpić. Czy składowałeś odpowiednio opony? Należy pamiętać zawsze o tym, że opony muszą leżeć płasko, bo jak będą stały tak, jak siedzą w samochodzie, to zrobią się z nich jajka.
Cezar - 22-03-2011, 21:14
Ja wlasnie zamowilem Uniroyal RainExpert 185/65/r14 - jestem ciekawy jak sobie poradza w Cari
Saqu - 22-03-2011, 21:41
Yuppy napisał/a: | Należy pamiętać zawsze o tym, że opony muszą leżeć płasko, bo jak będą stały tak, jak siedzą w samochodzie, to zrobią się z nich jajka. |
opony stoją....
koła (opony z felgami) leżą...
Xiah - 24-03-2011, 15:02
miałem opony na felgach, wiec leżały całą zime, co jakiś czas tylko zmieniałem ich pozycje leżenia. Może jakaś wada fabryczna wystąpiła, kupiłem już nową opone i jak na razie jest dobrze. A propo opon Brodgestone, posiadam je w wersji zimowej, tak samo długo jak fulde, no i akurat w tym wypadku jestem mile zaskoczony, bo sprawóją się swietnie.
kwiatek - 05-04-2011, 10:42
Mam zamiar kupić opony Uniroyal RainExpert 185/65/r14 86H Opinie super Ale nie wiem czy wybrać ( zalecane 86H ) czy 86 T
T czy H. , inny indeks prędkości, bo jest różnica cenny 50 zł
i czy ten indeks ma duże znaczenie !!!!
SHARK1979 - 05-04-2011, 21:42
kwiatek,
http://www.netcar.pl/opon...sci,3714,s.html
Różnica 20KM/H
GDI i tak leci więcej niż H
drd1812 - 09-04-2011, 17:59
kwiatek, bierz T od wczoraj mam te opony na felgach ile razy do ich zużycia będziesz kręcił licznik do zamknięcia ?? a z tej różnicy to sobie zapas możesz nabyć lub inne potrzebne rzeczy Jeździ się miodnie ciche, dobre trzymanie boczne, czekam na deszcz
Yuppy - 09-04-2011, 23:59
SHARK1979 napisał/a: | GDI i tak leci więcej niż H |
I leci zdecydowanie więcej, niż T.
Już po raz któryś powtarzam, że indeks prędkości MA ZNACZENIE. Jeśli ktoś jeździ dużo, szczególnie w trasę, to obowiązkowo należy stosować się do minimalnej jego wartości. To jest tak, jak byś kupował grę, której minimalne wymagania sprzętowe przewyższają możliwości Twojego komputera. Owszem, działać może będzie, i o ile nie masz wygórowanych wymagań, to jakoś to przejdzie. Dlatego też nie można komuś sugerować, aby brał właśnie takie opony, jeśli nie znamy sposobu przyszłego ich użytkowania.
Batmanikus - 26-10-2013, 07:54
To jest chyba największy wątek o oponach do Carismy więc napiszę moje dzisiejsze wczesnoporanne spostrzeżenia
Samochód kupiłem z oponami Goodride H600, trochę o nich poczytałem, że względnie okej ale jak zrobi się mokro to jest tragedia. Trochę nie chciało mi się w to wierzyć, no bo jak, jak w zakręty da się wjechać z prędkościami 2 x większymi niż dozwolone (przód Jamex -40 mm) a tu takie oponie ( http://www.opony.com.pl/t...35,1102#opinie) ?
Dziś rano się przekonałem, że te opony trzeba po zimie (bo to letnie) jak najszybciej wywalić. Powiem tylko tyle, że dziś prawie by mnie już tu nie było, koleś mi zajechał drogę a mój samochód po wciśnięciu hamulca jak na lodzie - dosłownie. To jest jakaś masakra, wcześniej miałem opony Dębicy w Oplu i wszystko było bardziej niż ok.
Ot taka poranna opinia przy kawie
|
|
|