To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - jaki polecacie laptop

krzychu - 18-03-2011, 00:14

Tylko że ten dell nowy kosztował 6000zł... Jeśli patrzysz tylko na sam procesor i podzespoły to tak ale obudowa i wytrzymałość to nie tam.
bastek - 18-03-2011, 00:43

krzychu napisał/a:
Tylko że ten dell nowy kosztował 6000zł

aaa, to już nie mój pułap cenowy :)

adax (czyli to co mam teraz_) też się grzeje. ale z herbatą nie próbowałem :)

Yuppy - 18-03-2011, 10:15

No właśnie, gdybyś rozważał używki, byłby to Twój pułap :) Ja swojego sprowadzałem jakieś 3 lata temu z UK, wtedy rzeczywiście w Polsce ceny dochodziły do 6000zł. Odkąd mam drugiego Dell'a służbowego (Studio 1558), XPS'a używam mniej, ale wcześniej był używany przez wiele godzin dziennie i działa świetnie do tej pory. Mocna karta graficzna ma prawo się grzać, ale też nie jest tak źle. Jak nie obciążasz mocno sprzętu to jest zadziwiająco cichy. No i oczywiście kilka razy już go czyściłem, kurz zawsze zbiera się w środku, a przez to grzał się coraz bardziej.
krzychu - 18-03-2011, 10:25

bastek1 napisał/a:

aaa, to już nie mój pułap cenowy :)

Znaczy ja to napisałem odnosząc się do tego kiedyś 6000zł teraz 1000zł:

bastek1 napisał/a:
jeśli mam uzywkę za 2/3 ceny, to tak, a za 1600 są toshiby na tym samym procesorze nowe

Ten sam procesor, pewnie pamięć i inne podzespoły tylko że toschiba dziewczyny (jeszcze na zintegrowanej karcie a dell ma quadro) jest mega irytująca. Ciągła praca wentylatora słyszana w mieście w bloku brrrr, BRRRRRYYY, brryryry co najgorsze mega niestabilnie pracuje ten wentylator (przy samym pulpicie, słuchaniu muzyki itd itp). W tym dellu nigdy przy pracy nie włączył się drugi bieg wentylatora, często jest wyłączony w ogólę, z dołu jest ledwo ciepły. W nowym D630 mam T9500 i ten często nawet przy oglądaniu YT potrafi wentylator właczyć drugi bieg czyli 3000 obrotów. Dół laptopa jest mocno ciepły. Kupiłem mu podstawkę chłodzącą nawet (mega skuteczna nawet w grach nie włącza drugiego biegu) ale walczę z jej wyciszeniem na razie (jestem uczulony na jakieś wentylatory, głowice dysku itd itp - lubię ciszę).

milo - 21-03-2011, 15:18

zamierzam kupić lenovo G 560 co sadzicie o tym ,mile widziane komentarze za i przeciw :roll: http://allegro.pl/lenovo-...753.html#pas-he
Marcin-Krak - 21-03-2011, 19:30

Nie pamiętam czy 550 czy 560 - ma plastiki gorsze niż najtańsza mydelniczka.
Zobacz go sobie na żywo ;)
Niby drobiazg - ale dla mnie coś co ma taką wartość powinno też i z jako takich materiałów zrobione.

Yuppy - 21-03-2011, 19:39

Procesor jest chyba ze 3 generacje wstecz, ogólnie słaby i prądożerny, w tej cenie spokojnie dostaniesz coś na i3. 6GB ramu chyba tylko po to, aby zachęcić mało znających się na rzeczy klientów, bo sam zapewne nie wykorzystasz nawet 3GB. Kupować więcej ramu na zapas nie ma po co, bo nie nadrobi reszta sprzętu. Grafika kiepska, zdecydowanie lepiej upatrywać coś z niższej półki ATI/AMD. Matryca jak matryca, w tej cenie lepszej nie dostaniesz, ja bym przy niej nie wysiedział ze względu na niską rozdzielczość. Ogólnie podzespoły marne, oprócz bezsensownie wielkiej ilości ramu, który pewnie też najszybszy nie jest. Nie polecam.
Jak proponowałem kilka postów wyżej, przy tej cenie rozważ używkę.

milo - 21-03-2011, 20:23

już w końcu nie wiem co kupić w grę wchodzi tylko nowy sprzęt, jakie parametry najlepsze, ostatnio w sklepach dużo kitu wciskają :?:
bastek - 21-03-2011, 20:28

Yuppy napisał/a:
w tej cenie spokojnie dostaniesz coś na i3

na skąpcu w tej cenie jest paredziesiąt komp(zaówno asusy, acery, ale też toschiby, dell jakiś, lenovo, HP). na proc. i3, i nawet 3 acery jakieś z proc. i5 się załapały...

mi też się zdaje, ż4e lepiej kupić coś w nowszej technologii, niż starszej.... tym bardziej, że ta nowsza (i3) za rok pewnie bedzie baaaaardzo stara, to ta dual core -prehistoria....

milo - 21-03-2011, 20:40

powiedzcie jakie parametry mam już mętlik :?: :?:
JayChyl - 21-03-2011, 20:57

A ja się nie zgodzę, że Lenovo G560 to złom.

Używam go od kilku miesięcy na konfiguracji Dual Core P6100 i Geforce 310M na Win 7 64-bit.
Ramu było 2GB DDR3 1066MHz ale na moje niektóre potrzeby musiałem rozszerzyć o marne 1GB (łącznie 3GB). Obudowa jest całkiem solidnie wykonana. Upadek z biurka na panele podłogowe już zaliczył z 1m wysokości i to pociągnięciem za przewód słuchawek (myślałem że zawału dostanę jak to zobaczylem) i jedyne co się stało, to wyrwało plastik od wejścia jack słuchawkowego. Reszta nienaruszona. Nie robiłem benchmarków, ale taka konfiguracja wystarczy przeciętnemu użytkownikowi.

To czy wersja z Core i3/Intel Graphics Accelerator czy P6100/GeForce 310M zależy od własnych preferencji (priorytet grafiki lub wydajność obliczeniowa procesora).
Tego laptopa cechuje dobry stosunek jakości do ceny.

Prądożerność... to fakt jednak mi na 70% wydajności (sterowanie czestotliwoscią procesora) i 90% jasności ekranu przy zwykłym przeglądaniu sieci na baterii bez włączonego wifi (działał na modemie 3g) bateria wytrzymała 4h i 45 min.

zapomniałem dodać, Matrycja jest 15,6 wide na technologii LED, jednak niektórym może przeszkadzać mały kąt widzenia. Trzeba idealnie ustawiać matrycę. Już w moim starym Samsungu 17 calowym LCD kąt widzenia jest kilka razy szerszy

bastek - 21-03-2011, 21:01

to Ci napisze jak u mnie było
wybrałem 8 sztuk na proc. dual core - cena do 1650 zł (toschiba, lenovo, dell, samsung, acer - nie chciałem asusa) - oraz 3 z proc. i3(samsung, acer, hp) z ceną do 1800
poszedłem z tym do zaprzyjaźnionych informatyków w pracy
skreślili acera-bo serwis w Czechach, jakby co, trzeba wysyłać
hp skesliłem ja, bo sporo osób marudziło
pokręcili nosami (bo samsung) - ale powiedzieli, że lepiej barć na nowszym procesorze, bo windows będzie lepiej chodził
został samsung z 3 GB pamięci, grafiką zintegrowaną - i przez weekend jest ok. ciapławy, ale wiatraczek cicho szumi, CD cichutkie, szybciutki 9ale co można napisać, jesli się człek przesiada z 11-letniego laptoka), ma wygodna klawiaturę

milo napisał/a:
powiedzcie jakie parametry mam już mętlik

podstawowy parametr u mnie to była cena....

Yuppy - 21-03-2011, 21:47

JayChyl napisał/a:

Tego nie powiedziałem, twierdzę tylko, że w tej cenie można znaleźć coś o wiele ciekawszego.

Sam celowałbym w lepsze firmy, np. Dell czy Sony (Apple nie w tej cenie :) ), może nawet Lenovo (choć sam nie przepadam). Porównywanie parametrów nie ma tutaj sensu, bo często lepiej poskładany sprzęt i tak będzie wydajniejszy od niby "lepszego" odpowiednika innej firmy. Oczywiście warto zwracać uwagę na generację podzespołów. i3/i5 cechują się dużo niższym poborem prądu niż stare Pentium Dual-Code. Na grafę nie ma co tak mocno zwracać uwagi, bo w tej cenie i tak nie znajdzie się sprzętu do grania, jednak mimo wszystko szukałbym czegoś z AMD/ATI.

JayChyl - 21-03-2011, 23:06

Yuppy napisał/a:
JayChyl napisał/a:

Tego nie powiedziałem, twierdzę tylko, że w tej cenie można znaleźć coś o wiele ciekawszego.

Sam celowałbym w lepsze firmy, np. Dell czy Sony (Apple nie w tej cenie :) ), może nawet Lenovo (choć sam nie przepadam). Porównywanie parametrów nie ma tutaj sensu, bo często lepiej poskładany sprzęt i tak będzie wydajniejszy od niby "lepszego" odpowiednika innej firmy. Oczywiście warto zwracać uwagę na generację podzespołów. i3/i5 cechują się dużo niższym poborem prądu niż stare Pentium Dual-Code. Na grafę nie ma co tak mocno zwracać uwagi, bo w tej cenie i tak nie znajdzie się sprzętu do grania, jednak mimo wszystko szukałbym czegoś z AMD/ATI.

Dell owszem, Sony nie miałem styczności. Co do Apple również się zgodzę.
Core i3 370M na PassMarku wyszedł z 2200 pkt a P6100 ok 1600. Różnica na pewno odczuwalna chociażby podczas pakowania/ropzakowywania plików, szyfrowaniu, bootowaniu, processingu po obróbce audio/video i setki innych. Czas zakończenia takiego procesu może zakończyć się ok. 15% szybciej. Np w Super Pi 2M test trwa 50 sekund na Pentium P6100 a na core i3-370M 42 sekundy. W 3DMark 06 CPU score na Core i3-370M wyniósł 2575 pkt. a w Pentium P6100 - 1838 pkt. W SiSoft Sandra Dhrystone MIPS rating dla Core i3-370M to 32400 a w Pentium P6100 - 18250. Jak widać w liczbach różnica wielka. W praktyce - 15% czasu dłużej czekamy w P6100 niż w przypadku Core i3 370M.

Karta Graficzna typu 310M Geforce'a - jej wydajność jest na poziomie GF 8500, zatem na pewno nie nada się do grania w nowe gry. Jednak jak ktoś ma win 7, to taka karta przyda się jeżeli ktoś lubi eyecandy typu Aero, gdzie wymagane jest wspomaganie karty graf i jęzeli ma to płynnie działać. Ponadto podczas jakiejkolwiek obróbki grafiki czy nawet głupiego odtwarzania Flash na stronach, takie 310M o niebo lepiej poradzi sobie (tj. będzie działać płynniej) niż jakiś Graphics Media Accelelator (ciągle mówię o tym samym przedziale cenowym).

W przypadku "milo" brałbym Core i3 370M w tym przedziale cenowym.
Jeżeli coś ma służyć do gier, to nie ten przedział cenowy. GeForce GTX 480M SLI
lub Radeon HD 6970M Crossfire i jedziesz.

Przyjęła się moda na laptopy jednak ja osobiście sam wolę PC. Jest "wydajniej za taniej", wygodniej i jest więcej możliwości rozbudowy. Zaletami laptopa są mobilność i gabaryt.
Każdy ma swoje plusy i minusy. 1x PC + 1x Laptop i jest dobrze.

Anonymous - 21-03-2011, 23:57

JayChyl napisał/a:
Ponadto podczas jakiejkolwiek obróbki grafiki czy nawet głupiego odtwarzania Flash na stronach, takie 310M o niebo lepiej poradzi sobie (tj. będzie działać płynniej) niż jakiś Graphics Media Accelelator (ciągle mówię o tym samym przedziale cenowym).

zadnej roznicy nie zauwazy

JayChyl napisał/a:
Jednak jak ktoś ma win 7, to taka karta przyda się jeżeli ktoś lubi eyecandy typu Aero, gdzie wymagane jest wspomaganie karty graf i jęzeli ma to płynnie działać.

na intelu tez plynnie dziala