To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Kocham sedana nie nawidzę hatchback`a?

daron64 - 09-04-2011, 19:30

robertdg
Nie mialem zamiaru Cie przekonywac. Napisalem tylko, ze z wychladzaniem nie jest az tak tragicznie. Nie mam pojecia jaki jest otwor w galu. Ale tak jak kolega napisal raczej niewskazane zeby przewozic w pozycji lezacej. Raz ze nie bo nie zalecane a dwa, ze w przypadku wpadniecia w ostra dziure mozna bajzlu narobic.
heh zaraz zrodzi sie kolejny temat "jak przewozisz tv w cari"

robertdg - 09-04-2011, 19:48

Przewozony był na stojąco :P

A co do wychładzania, wyobraż sobie ferie zimowe, bagaznik pelen walizek, lapiesz kapcia no i chcesz wyciagnac zapas, do tego wieje zimny wiatr, pozdrowienia dla kombiaków, liftback'ów i hatchback'ów ;-)

Anonymous - 09-04-2011, 19:56

robertdg napisał/a:
Przewozony był na stojąco :P
Tylko nie mów, że w sedanie w bagażniku.
robertdg - 09-04-2011, 19:58

Jasne, robił za żagiel :lol:
Nie normalnie w kabinie pasażerskiej, zreszta do bagaznika hatchback'a w stojącej pozycji tez by nie wszedł :P

Anonymous - 09-04-2011, 20:03

No, to OK. Argument, że przewozisz telewizory 40'' w sedanie nie jest argumentem na plus sedana. Ja w swoim HB też wiozłem 40'' Sharpa w opakowaniu na tylnym siedzeniu.
daron64 - 09-04-2011, 20:10

Za male mam fundusze zeby sobie na ferie zimowe pozwolic, dzieci tez brak a sam z panna calego bagaznika nie zapelnimy, wiec problem mnie nie dotyczy chwilowo :) Widze, ze ludzie strasznie delikatni sie zrobili-bo wiatr, bo zimno i co to bedzie jak mi zawieje, przewieje, przeziebie sie, zlapie grype, zapalenie pluc i umre..a wszystko przez to, ze kupilem htb a nie sedana..
Nie wejdzie do htb na stojaco, nawet jak sie polke zdejmie? Hmm chyba jutro z metrowka przelece bagaznik

robertdg - 09-04-2011, 20:11

byczeks, jakbys przeczytał raz jeszcze to byś wiedział o jaki kontekst chodzi, a TV było 42cale dla szczegółu :-)

daron64 napisał/a:
Za male mam fundusze zeby sobie na ferie zimowe pozwolic, dzieci tez brak a sam z panna calego bagaznika nie zapelnimy, wiec problem mnie nie dotyczy chwilowo :) Widze, ze ludzie strasznie delikatni sie zrobili-bo wiatr, bo zimno i co to bedzie jak mi zawieje, przewieje, przeziebie sie, zlapie grype, zapalenie pluc i umre..a wszystko przez to, ze kupilem htb a nie sedana..
Nie wejdzie do htb na stojaco, nawet jak sie polke zdejmie? Hmm chyba jutro z metrowka przelece bagaznik

Nie kpij, człowiek w różnych sytuacjach się znajduje, jak wdepniesz w gówno, to powiesz, że mogłes nie iść tą drogą :?:

Anonymous - 09-04-2011, 20:19

robertdg napisał/a:
Morfi napisał/a:
Właściciele sedanów muszą sobie słodzic i udowadniać, że sedan jest lepszy od htb, ale i tak
Ale i tak mają zawsze cieplej w zimie w kabinie, bo otwarcie bagażnika nie wychładza całej przestrzeni pasażerskiej, pondto niejest problemem zapakowac rower, ponad 40-calowy TV do auta itp. :P
Przeczytałem, no i widzę kontekst hb-Morfiego i Twoja kontra, że jednak sedan lepszy, argumenty za i przeciw. Także nie wiem o co chodzi.

daron64 napisał/a:
Nie wejdzie ja już próbowałem z rozłożonymi siedzeniami i zdjętą półką. Zostaje tylko tylna kanapa.
daron64 - 09-04-2011, 20:30

robertdg
Bylbym wdzieczny gdybys nie mowil mi co mam robic. Cos drazliwy jestes. Jesli jakos Cie ta kpina moja ruszyla to sorry, naprawde nie mialem zamiaru Ci dowalic. Chodzilo mi tylko o to, ze demonizujesz tu htb z powodu tego ze kabina nie jest odizolowana od bagaznika podczas jego otwierania. Kilka razy bylo dosc zimno jak musialem wyjmowac cos z bagaznika i nikt z pasazerow nie narzekal na wiatr etc. W mojej opini jest to malo znaczacy "-" htb. Szczerze to z wad takiej konstrukcji nadwozia jak narazie to najbardziej rzucilo mi sie oczy, czy raczej w uszy skrzypienie, ale tym moze jutro sie zajme jesli pogoda pozwoli. Jeszcze raz sorry jesli Cie urazilem.

Aaaaaa jeszcze tak apropos Twojej przypowiesci o gownie to wytre w trawe a w domu umyje.

robertdg - 09-04-2011, 20:42

Nie demonizuje, podchodze obiektywnie, każde auto ma swoje plusy i minusy, każdy ma swoje gusta, jednakże podkreślam, że sedan wcale nie jest taki zły jak sądzicie.
P-r-z-e-m-o - 09-04-2011, 21:00

Hmmm to i ja sie podepne jako upieczony posiadacz :twisted:
Na poczatku przed zakupem nawet bym o sedanie nie pomyslal, tak jak to ktos wczesniej napisal, ze na zdjeciach robi gorsze wrazenie. Zreszta fotka w podpisie mowi sama za siebie nawet dla mnie do tej pory - wszystko przez pozycje z jakiej zdjecie bylo zrobione przez poprzedniego wlasciciela. Na zywo inna historia.
Jak tam z ladownoscia i co do kogo sie zmiesci to nie wiem , moze musicie zrobic zawody pakownosci na ogolnopolskim zlocie :mrgreen:

"+" dla znajomego ktory ma hathback'a polift - otwiera kufer labrador wskakuje na z gory przygotowane miejsce i robi za atrakcje wsrod kierowcow za nim :lol:

daron64 - 09-04-2011, 21:11

Moim zdaniem to jednak jest decyzja czysto emocjonalna przy wyborze nadwozia. Jakos ciezko mi sobie wyobrazic, ze ktos kto zastanawia sie nad zakupem Cari rozwaza to czy mu bedzie w htb wialo w zime, czy mu bedzie skrzypialo, czy mu w sedanie bedzie gorzej wlozyc wieksze przedmioty, ale za to lepiej odizolowana kabina bedzie. Ten mi sie podoba i ten biore. Bynajmniej takie moje zdanie, ze jednak tak czysto pragmatycznie raczej sie do tego nie podchodzi. Bo choc sedan ma swoje zalety a htb wady to np. ja nie kupilbym sedana cari bo mi sie najzwaczajniej w swiecie nie podoba i nie zmieni tego chocby i to ze tv50" by do niego wszedl i jeszcze obok rower i komplet felg by sie zmiescil i by dorzucali murzyna(chodzi mi o robola, nie o kolor skory) ktory by ten bagaznik otwieral i zamykal i chocby palila mniej i lepiej sie zbierala to i tak bedzie decydowal wyglad i stan a nie praktycznosc(moze mi sie z wiekiem podejscie zmieni ale narazie moje zdanie jest jw)
przemo tak jak mowisz na zdjeciach no nie ma co sie oszukiwac szalu, w wiekszosci przypadkow, nie ma(ja wczesniej o tym pisalem) ale na zywo juz zupelnie inna historia.

Anonymous - 09-04-2011, 21:33

daron64 napisał/a:
Bo choc sedan ma swoje zalety a htb wady to np. ja nie kupilbym sedana cari bo mi sie najzwaczajniej w swiecie nie podoba i nie zmieni tego chocby i to ze ...
Piękna puenta na koniec.

A i jeszcze jedno. Wszystko zależy od marki samochodu. I nie ma co porównywać Galanta sedana do Cari sedana, ponieważ Galant w sedanie wygląda bardzo ładnie, natomiast Cari sedan wygląda po prostu jakby mu/jej sztuczną dupę doczepili. No chyba tylko Renault Thalia i Polonez Atu w tym temacie wypadają gorzej.

Anonymous - 09-04-2011, 21:44

byczeks napisał/a:
natomiast Cari sedan wygląda po prostu jakby mu/jej sztuczną dupę doczepili.

W przedliftowej wersji - zgodzę się. Poliftowy sedan jest o wiele ładniejszy IMO.

Matejko - 09-04-2011, 21:47

jesli chodzi o aspekty wizualne to sie nie wypowiadam, ktostam pisal wczesniej ze niby sedan dluzszy, nie wiem jak ma byc dluzszy, skoro zderzak z tylu taki sam, drzwi przednie takie same, drzwi tylne (oprocz ramki szyby) tez takie same, to gdzie roznice dlugosci ??

a ogolnie: sedan o wiele, o wiele, o wiele sztywniejsze nadwozie w porownaniu z htb a tak to tylko wizualne roznice, i ja wiem, mialem i sedana i htb