Nasze Miśki - Moj pierwszy Mitsu, Carisma DI-D+
dewu123 - 10-07-2011, 16:55
Daj telefon na priv.
dewu123 - 10-07-2011, 21:22
Dzięki pomocy forumowicza Derpin'a udało sie podłączyć Cari pod komputer, który wykazał błąd pod tytułem: "Obwód nagrzewania sondy lambda". Próbowaliśmy go usunąć ale nic z tego. Z tego co czytam to nie mogę się nic doczytać o sondzie lambda w DI-D'ach. Czy tam jest sonda? czy jej nie ma? Jeśli nie ma to co to może być innego?
robertdg - 10-07-2011, 21:24
Nie ma sondy, trzeba było spisać kod błedu
dewu123 - 11-07-2011, 10:25
Potwierdziło się nie ma tam sondy lambda. To w takim razie jestem w kropce... Został mi niestety tylko warsztat :/.
dewu123 - 13-07-2011, 10:55
Historii z CE ciąg dalszy. Pojeździłem trochę i lampka gasła na chwile i zapalała się znów byłem już umówiony do mechanika i lampka przestała się świecić, potem mrugneła kilka razy ale nie zapalała się na dłużej. Odwołałem mechanika. Od kupna auto miało nalane ponad poziom max płynu w chłodniczego, nic z tym nie robiłem ale w końcu stwierdziłem że coś może być z tym nie tak, strzykawka w dłoń i obrałem cm poniżej poziomu max, odnalazłem jeszcze 1 kabelek który był jakoś tak niezdarnie skręcony dokręciłem ładniej i zaraz idę go zaizolować, dziś kontrolka nie zapaliła się już w ogóle;). Szykowałem się już na wydatki a jednak obeszło się bez tak czy siak. Derpin, dzięki za pomoc, może nie była jakoś max trafiona ale i tak mi pomogłeś . Masz u nie flaszeczkę na najbliższym spocie;), nie myśl sobie że zapomniałem. Jak będę miał czas to może i z dostawą do domu dostaniesz;).
dewu123 - 04-09-2011, 19:46
Dawno nic nie pisałem, a to dlatego że pojechałem z kobietą na wakacje do pracy, jak wychowawca kolonijny i jakoś przeżyłem. od zakupy przejechałem autkiem ponad 4 tyś km. w tym 3 trzaski po 600 650 i 900 km. Na razie bez żadnej poważniejszej awarii, nie licząc tego że klima nie działa, ale prawdopodobnie skończył się czynnik:P. Autkiem jeździ się mega przyjemnie, a z wyprzedzaniem 0 problemów, jak i z odpalaniem. Zobaczymy jak będzie na zimę:).
Do opowiastki załączam zdjęcie pt. "Kozak na wiosce".
P.S: Tu powinno paść pytanie. Słyszałem, że jeśli przy hamowani wyczuwam lekkie drgania na kierownicy to jest to wina hamulców. Czy to prawda? Jeśli tak to jest to wina przednich, tylich, czy obu? Bo kurcze przednie mam nowe, więc wątpię żeby było z nimi coś nie tak.
Saqu - 04-09-2011, 19:57
możliwe, że tarcze Ci się delikatnie pokrzywiły, przednie..
dewu123 - 04-09-2011, 20:13
To co, wymieniać, bo mi to tam mocno nie przeszkadza, chodzi czy oprócz dyskomfortu jazdy wpływa to jeszcze na coś?
mkm - 04-09-2011, 20:32
Na szybsze zużycie elementów zawieszenia, ale niekoniecznie są to tarcze (jeżeli założyłeś „no-name” to jest to bardzo prawdopodobne.)
Z innych ewentualnych przyczyn to może to równie dobrze być:
Pojawiające się luzy na przegubach.
Brak lub źle osadzone pierścienie centrujące.
Niewłaściwe nakrętki przy felgach.
Zużyty element w zawieszeniu (np.łącznik, lub końcówka drążka).
I jeszcze parę powodów by się znalazło.
Wszystko do wykrycia u dobrego mechanika lub na ścieżce diagnostycznej.
dewu123 - 13-09-2011, 23:24
Jako iż problem z drganiami nie jest mocno irytujący, poczekamy do następnego przeglądu. Jak narzazie przeszkadzały mi w miśu 2 rzeczy brak podłokietnika i niedziałająca wycieraczka tylna, niestety od zakupu auta(głupi ja nie sprawdziłem). Jaki iż w wakacje udało mi się trochę zarobić postanowiłem bardziej ustosunkować Cari do moich wymagań. Postanowiłem coś tym zrobić i posłuchajcie! Udało mi się znaleźć świeżuteńką aukcje na allegro i zakupiłem podłokietnik czarny za 50 zł i silniczek wycieraczki z 50 na 40 utargowałem. Za te 2 części wyszło mi z przesyłką 100 zł . Normalnie jak barszczyk:D. Jutro z rana od razu biorę się za montaż, zdam relacje co i jak.mam tylko nadzieje ze silniczek wycieraczki zadziała.
a to zdjęcie zakupów(na biurku bo mam złe światło w pokoju).
dewu123 - 18-10-2011, 22:41
!!!!WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO PURPURO !!!!
Jako, iż wczoraj moja Cari obchodziła już pół roku bycia zer mną należy się małe podsumowanie.
Zrobiłem 4868km, wlałem do auta 277L średnie spalanie to mniej niż 5,5 l/km, Cari przeszła tylko1 wizytę u mechanika, drążki stabilizatorów i 1 wahacz. Ostatnio pojawił się problem z wyświetlaczem, ale tym będzie trzeba zając się w weekend.
Jedyne z czym nie mogę sobie poradzić to niedziałająca tylna wycieraczka, jest + jest - a wycieraczka nie działa. Czyściłem styki wymieniałem silniczki. Oba silniczki działają pod prostownikiem ale w aucie nie chcą, choć po przekręceniu pokrętła słychać "kliknięcie"(bezpieczniki OK)
Autko sprawuje się świetnie, przejechałem kilka tras po 600km+, ani razu nie zawiodła ani nie sprawiła żebym chociaż się niepokoił. Nigdy nie zabrakło mocy na przyśpieszanie. Po pół roku stwierdzam oficjalnie, że zakup car był świetną inwestycja:) i nie zmieniłbym zdania, kupił bym jej gdybym miał taką możliwość;). Dizelek sprawuje się świetnie, a najgorsze rzeczy typu 2masa, wtryski, i turbina działają beż zarzutu, może to z powodu programu. W sumie dodawany był fabrycznie a tam raczej nie ma lipy;P. Autko cichutkie, i posłuszne, oby tak jak najdłużej. Jutro wrzucę fotki, bo miałem coś odnośnie podłokietnika wrzucić ale zapomniałem .
W weekend podpinam Purpurę pod laptopa, mam nadzieje, że coś tam się uda odczytać, spróbujemy:). Dam znać jak poszło i co udało się zdziałać.
wojzi - 19-10-2011, 00:04
No gratuluję. I dalszego bezproblemowego korzystania życzę.
dewu123 - 20-10-2011, 18:14
Jako iż ostatnio Mieliśmy swoją małą rocznice pomyślałem o jakimś prezencie, Czy ktoś z was montował u siebie filtry powietrza K&N? Co mogło by mi to dać? Czy to się opłaca? Na co mogę liczyć po zamontowaniu? czekam na odpowiedzi, z góry dziękuje.
Znalazłem taka aukcje na allegro:
http://allegro.pl/mitsubi...1838708993.html
kojot128 - 20-10-2011, 18:56 Temat postu: wycieraczka z tą wycieraczką może być tak jak u mnie - był przetarty kabel w tej osłonie gumowej między klapą a autem, poruszaj tymi kablami jak włączysz wycieraczkę może zadziała
dewu123 - 20-10-2011, 22:23
Wszystkie kable zlutowałem tylko 3 były całe. Wszystko ładnie polutowałem i wszystko działa ale ten jeden przewód nie chce działać, to chyba jest odpowiedzialny za sygnał pozycjonowania wycieraczki, już kompletnie nie mam pojęcia o co tam chodzi:/.
|
|
|