To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciszanie wnętrza, czyli walka z szumem

m6riano - 25-05-2011, 15:03

Wrzuć może info w dziale mazowieckim w temacie "zakup zbiorowy".
Hugo - 25-05-2011, 15:51

pompec napisał/a:
Mianowicie w Galu z 97r przy 100km/h słychać wiatr przy uszczelkach przedniej szyby, a w Galu z 01r nie słychać wiatru wcale
W moim (1998 r.) też nie słychać po doginaniu ramek drzwi i odtłuszczeniu benzyną ekstrakcyjną uszczelek oraz wtarciu suchego smaru w uszczelki.
nerus3 napisał/a:
chodzi mniej więcej o coś podobnego jak na fotce
Nie mam pojęcia gdzie to miałoby się znajdować. Co do możliwych szumów pochodzących od opon kół przednich to konserwując nadkola od wewnątrz planuję dać co najmniej 5-6 warstw środka do konserwacji, który posiada właściwości wygłuszające i dźwiękochłonne. Zobaczymy czy się poprawi.
Tomii - 25-05-2011, 16:37

Hugo napisał/a:
Nie mam pojęcia gdzie to miałoby się znajdować.

prawie każde auto to ma tylko nie Galant, jak otworzysz przednie drzwi to zaglądnij tam gdzie masz boczny kierunkowskaz od wewnętrznej strony błotnika.

nerus - 25-05-2011, 17:05

Tomii napisał/a:
Hugo napisał/a:
Nie mam pojęcia gdzie to miałoby się znajdować.

prawie każde auto to ma tylko nie Galant, jak otworzysz przednie drzwi to zaglądnij tam gdzie masz boczny kierunkowskaz od wewnętrznej strony błotnika.

dokładnie....i według mnie to daje bardzo dużo
bo tędy właśnie sporo hałasu dochodzi do wnętrza od opon,tym bardziej,że boczne ścianki koło nóg nie są niczym wygłuszone...znajduje się tam tylko plątanina kabli i złączek itd.

pompec - 25-05-2011, 17:15

Tomii napisał/a:
jak otworzysz przednie drzwi to zaglądnij tam gdzie masz boczny kierunkowskaz od wewnętrznej strony błotnika.

ja to bym chyba poprosił jeszcze raz :P po nie rozumieć :? zwłaszcza
Tomii napisał/a:
boczny kierunkowskaz od wewnętrznej strony błotnika
:wink:
Tomii - 25-05-2011, 17:23

pompec napisał/a:
Tomii napisał/a:
jak otworzysz przednie drzwi to zaglądnij tam gdzie masz boczny kierunkowskaz od wewnętrznej strony błotnika.

ja to bym chyba poprosił jeszcze raz :P po nie rozumieć :? zwłaszcza
Tomii napisał/a:
boczny kierunkowskaz od wewnętrznej strony błotnika
:wink:

jak by to napisać, między zawiasami drzwi a kołem (nadkolem plastikowym) od wewnętrznej strony błotnika

m6riano - 25-05-2011, 17:27

Zanurkuj pod fajere i patrz na wysokości tam gdzie masz kierunek ten przeźroczysty..
pompec - 25-05-2011, 17:33

ale mówimy o wnętrzu kabiny? w sensie jak wsiądę do samochodu i zamknę za sobą drzwi, to będę z tym wygłuszeniem (którego jak wiemy nie ma :lol: ) w jednym pomieszczeniu? :mrgreen: wiem, że to głupie ale jakiś dziś zmęczony jestem i głupoty mnie się trzymają...
m6riano - 25-05-2011, 17:37

Ja tak właśnie zrozumiałem..ale chyba jednak chodzi od drugiej strony czyli musisz łape wsadzić za ten plastik nad kołem;-)
nerus - 25-05-2011, 17:53

pompec, między błotnikiem a słupkiem,na zewnątrz pojazdu
może ta fota będzie pomocna,po otwarciu drzwi widać tam kostkę od kierunku bocznego
tam w innych samochodach miejsce to jest wypełnione wygłuszeniem :wink:

sampler - 25-05-2011, 20:55

W temacie wyciszenia Galanta jest jeszcze jeden temat. Wydale mi sie ze szum od wiatru pochodzi w najwiekszej mierze od uszczelki ktora idzie przy przedniej szybie przez dach az do tylnej. Ma ona ostra krawedz od wewnetrznej strony ( od strony dachu ) i tam pod wplywem wiatru emituje sie szum
nerus - 25-05-2011, 21:21

a aby zrobić takie wygłuszenie pod błotnik,można byłoby zastosować taką piankę KLIK
taka pianka byłaby idealna,gdyż nie absorbuje wody :wink:

Hugo - 25-05-2011, 22:07

Powiem szczerze, że pierwsze słyszę żeby tam jakieś auta miały specjalne wygłuszenie. No ale skoro tak piszecie. Co do szumów stamtąd to rzeczywiście jest duze prawdopodobieństwo, że mogą być z tego miejsca. Trzeba tam coś wsadzić.
nerus - 25-05-2011, 22:11

Hugo, przykładowe aukcje z alledrogo
http://allegro.pl/blotnik...1628507568.html
http://allegro.pl/blotnik...1595490788.html
http://allegro.pl/blotnik...1594455997.html

pompec - 25-05-2011, 22:25

ja mam jeszcze jedno podejrzane miejsce... mianowicie tylne nadkola za siedzeniem... tam są takie kawałki oparcia, które zostają po złożeniu oparcia... za nimi z tego co zauważyłem jest goła blacha...