To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Spalanie rzeczywiste a wskazanie komputera

lurek - 19-12-2013, 08:13

Orzel75 napisał/a:

U mnie na maksymalnym gwizdku po dłuższej trasie widziałem 17,7l/100km, ale bardzo mi się spieszyło.

Tak samo ;) i od razu puściłem gaz bo się w sumie nie śpieszyłem ;)

Generalnie mój komputer kłamie, przynajmniej na krótkich dystansach gdzie przebijam się przez miasto (ok 7km) i jadąc w miarę przepisowo, potrafi pokazać spalanie po 15-17km/100

RalfPi - 19-12-2013, 08:46

lurek napisał/a:

Generalnie mój komputer kłamie, przynajmniej na krótkich dystansach gdzie przebijam się przez miasto (ok 7km) i jadąc w miarę przepisowo, potrafi pokazać spalanie po 15-17km/100

Ale czemu kłamie?
Sugerujesz, że spalanie rzędu 17l/100km jest nie możliwe?

SkOniAk - 19-12-2013, 09:14

A ja mam pytanie jak ma się wskazanie spalania do jazdy na LPG?

U mnie średnio wskazuje 12-13 litrów. Jak się toczę się to zejdzie do 10 ale tylko do momentu gdy wjadę do miasta.

W korku pokazuje do 15 litrów nawet.
Mówię tu o jeździe na lpg.

Na pełnym baku PB95 przejadę 400-450km. Na LPG (41l) max. 300km

d506405 - 19-12-2013, 09:48

tutaj kolego trochę za dużo bierze tego paliwka
ja mam 1,8 i LPG mi ciągnie 10 na 100
i benzynki dotrysk 10-20%

a na benzynce to tak 7.5 - 8,5 w normalnej jeździe
wiec jestem zadowolony

może lepiej zmapować instalację lepiej ?

RalfPi - 19-12-2013, 10:02

SkOniAk napisał/a:
A ja mam pytanie jak ma się wskazanie spalania do jazdy na LPG?

U mnie pokazuje spalanie benzyny - a spalanie gazu mam ok. 20% większe - średnio 8.5Pb (czyli 10l LPG).

wiewioor - 19-12-2013, 12:09

msnboss napisał/a:
Czy ktoś z tu obecnych jeździ lancerkiem 1.8 diesel? Ja skrupulatnie sprawdzam spalanie, zawsze tankuje pod sam korek żeby minimalizować błąd. Średnie spalanie z 17 tankowań i przjechanych 10814km wynosi 6,5l,

U mnie wg wskazań komputera średnie spalanie (manuala nie kasuję) wynosi 6,7 na ok. 15k km - jazda raczej spokojna w stosunku 3/1 miasto/trasa

msnboss - 19-12-2013, 19:05

tyku napisał/a:
msnboss napisał/a:
160-220km/h od Poznania do Warszawy 8,4l/100km

To się nazywa szczerość, przyznać się publicznie do wykroczenia. :shock:

msnboss napisał/a:
Co do wskazań komputera mój za każdym razem przekłamuje

msnboss, Znajdź mi jeden samochód, który nie przekłamuje :!:

Tyku np Peugeot Partner rocznik 2013 mam takiego w rodzinie i pokazuje idealnie :)

[ Dodano: 19-12-2013, 19:10 ]
wiewioor napisał/a:
msnboss napisał/a:
Czy ktoś z tu obecnych jeździ lancerkiem 1.8 diesel? Ja skrupulatnie sprawdzam spalanie, zawsze tankuje pod sam korek żeby minimalizować błąd. Średnie spalanie z 17 tankowań i przjechanych 10814km wynosi 6,5l,

U mnie wg wskazań komputera średnie spalanie (manuala nie kasuję) wynosi 6,7 na ok. 15k km - jazda raczej spokojna w stosunku 3/1 miasto/trasa

Ja manual kasuje co tankowanie i na tej podstawie porównuje spalanie z całego zbiornika. Tankuje nie do 1 odbicia tylko na maxa jak widzę paliwo przy korku,tylko ten sposób wydaje mi się być obiektywny.

farel - 19-12-2013, 21:01

u mnie z kolei jak patrze na wasze wyniki to jestem zadowolony. Zazwyczaj na baku robię do 800 km. komputer pokazuje spalanie 6.5-7.1 i zawsze wychodzi dokładnie o 0,4 litra więcej. 60% tego to miasto. silnik 1.5.
lurek - 20-12-2013, 08:42

RalfPi napisał/a:
lurek napisał/a:

Ale czemu kłamie?
Sugerujesz, że spalanie rzędu 17l/100km jest nie możliwe?

Przy normalniej jeździe po mieście? Tak przy 1.8 sugeruję że to niemożliwe
Znajomego bmw 3.0 tyle pali

Poza tym, licząc samemu lub nawet opierając się na wskazaniach licznika w trybie manual wychodzi mi spalanie 11-12l/km. Więc spalanie na krótkim dystansie jest wg przekłamane (a moja jazda to 98% w mieście/miesiąc)

Może tylko u mnie tak jest ale spróbuj sprawdzić sam, jadąc rano do pracy przejedź 5km miastem i zobacz ile Ci będzie wskazywał ;)

Dopiero po przejechaniu większej odległości komputer wskazuje w miarę rzeczywisty wynik.

Lucas123w - 20-12-2013, 10:16

lurek napisał/a:
jadąc rano do pracy przejedź 5km miastem i zobacz ile Ci będzie wskazywał

Pokazuje tak ponieważ:
- w danym momencie na tym odcinku silnik jest zimny,
- pokazuje jakie było by spalanie jak byś jechał z takim zimnym silnikiem, z taką samą prędkością przez 100 km,
- samo odpalanie wskazuje już dużo wyższe spalanie ponieważ rozruch pobiera więcej paliwa i cała reszta jak w punkcie poprzednim.

Realne spalanie pokazywane jest po osiągnięciu optymalnej temperatury silnika i przejechaniu co najmniej 10 km w temp. ok 20 stopni.

Komputer nie pokazuje spalania na odcinku 5km tylko na dystans 100km, uwzględniając wszystkie parametry.
Cała jest to tajemnica tego Waszego przekłamywania porannego komputera.

Orzel75 - 20-12-2013, 10:26

SkOniAk napisał/a:

Na pełnym baku PB95 przejadę 400-450km. Na LPG (41l) max. 300km

Można i tak, jak zaczniesz delikatniej traktować pedał gazu to spokojnie osiągniesz 500-700km na baku. Ja na początku jak wyczuwałem auto to miałem zawsze wskazania na trasie w okolicy 12-14l/100km a w mieście spadało do poniżej 10l/100km.

1.8 jest specyficznym silnikiem, z moich obserwacji wynika że:
1. nie ma sensu przyspieszać na wyższych biegach, samochód nie ma mocy i więcej pali
2. wbrew pozorom 5-ka niekoniecznie jest biegiem ekonomicznym na trasie ;-) (zwłaszcza jak wyprzedzamy). 5 bieg to już wręcz zakaz wciskania gazu.
3. po mieście często ekonomiczniej pojedziesz na max 3 biegu niż na 4.
4. na korki nie ma rady

Wszystko jest kwestią wyczucia. Mój rekord w minimalnym spalaniu na trasie Inowrocław Toruń to jedyne 5,6l/100km - aż zrobiłem zdjęcie z wrażenia - jazda typowo emerycka i w zasadzie niemożliwa (przynajmniej dla mnie) na co dzień. Średnio trzymam się w widełkach 8-10l/100km i dla mnie jest to świetny kompromis frajdy z ekonomią.

Lurek komputer może pokazać 17l/100km w mieście na odcinku 7km zwłaszcza w chłodny dzień, po prostu silnik się jeszcze nie nagrzeje a komputer też potrzebuje czasu na poprawne wskazanie. Druga opcja to korki, nawet jak masz rozgrzane auto to silnik w korku coś tam pali. Bierz jeszcze poprawkę na to, że jak odpalasz auto to komp wyświetla cuda na kiju 45l-85l/100km i to wskazanie spada w miarę upływu kilometrów.

Ja mam ten komfort że po starcie mam 25km trasy i dopiero wpadam w korki :-)

Pozdrowionka

Robert_N - 20-12-2013, 11:22

Przy normalnej jeździe po mieście pali mi 9,4 - 9,8. Tankuje zawsze pod korek i kasuje manuala i w takich widełkach się mieszczę. Do pracy jadę 12 km i w zależności od natężenia pali mi od 8,9 rekordowo do 10 L, a najczęściej to ok 9,4. Prawdą jest, że lepiej potrzymać na wyższych obrotach niż dusić gaz na wyższym biegiem.
SkOniAk - 20-12-2013, 13:11

Dzięki za rady, niestety spalanie jest jakie jest a jeździć emerycko nie potrafię ( albo nie chcę :mrgreen: )

Teraz czeka mnie trasa 600km więc zobaczę ile gazu mi spali ale 3x tankowanie zapewne będzie.

Sprawdziłem też średnie nie kasowane od początku ok. 40kkm (przynajmniej ja tego nie robiłem) wyszło
11,7l i średnia prędkość 41km/h.

Ostatnia moja trasa Kraków-Warszawa spalanie ok. 14-14,5l/100km LPG w tym na tempomacie połowa trasy(Za miesiąc pojadę na przegląd LPG i opowiem o tym dla gazownika).

Wskazania komputera w trasie to zawsze ok 11l
Ew duży ruch wtedy spada nieraz poniżej 10 (8,5-9,5)

Może mi pali tyle że codziennie jeżdżę po ok 6km w dwie strony poza miastem.
Reszta jazdy to korki w Krakowie :doubt:

lurek - 20-12-2013, 13:19

Koledzy, ja to wiem ;) Tylko odpisuje RalfPi który się dziwni, że nie wierzę w spalanie 17l/km w tym odcinku przy takiej trasie.

Co nie zmienia faktu, że komputer "kłamie" (myli się, podaje błędne wartości itd.) co może mieć i pewnie ma z czynnikami o których wypomnieliście (swoją drogą mój rekord to 99l/km przy odpaleniu :rolleyes: )

RalfPi - 20-12-2013, 13:35

lurek napisał/a:
Koledzy, ja to wiem ;) Tylko odpisuje RalfPi który się dziwni, że nie wierzę w spalanie 17l/km w tym odcinku przy takiej trasie.

Co nie zmienia faktu, że komputer "kłamie" (myli się, podaje błędne wartości itd.) co może mieć i pewnie ma z czynnikami o których wypomnieliście (swoją drogą mój rekord to 99l/km przy odpaleniu :rolleyes: )

Kurcze :)
Dział jest techniczny.. to piszmy porządnie!
lurek napisał/a:
15-17km/100
Co to znaczy Lurek!?
Dalej piszesz
lurek napisał/a:
spalanie 17l/km

Tego też nie kapuję - możesz mieć spalanie 30l/100km, jeżeli będziesz robił codziennie odcinki po 200m do sklepu i z powrotem.
Komputer pokazuje uśrednione spalanie pewnie z kilku ostatich pomiarów według zależności.
Spalanie=a1*x1+a2*x2+....+an*xn. gdzie an - współczynniki dotyczące konkretnych
pomiarów, a xn - chwilowe wartości spalania.

Oczywiście można ten sygnał filtrować, ale w mojej opinii jest to taka zależność (coś w stylu filtru cyfrowego SOI lub NOI).
Co do średniego spalanie każdy je sobie mierzy metodą pełnego baku.
Komputer w mojej opinii działa bardzo dobrze - pokazuje chwilowe spalanie na "pasku" i uśrednione z iluś tam pomiarów.

[ Dodano: 20-12-2013, 13:47 ]
lurek napisał/a:
swoją drogą mój rekord to 99l/km przy odpaleniu

Co jest jak najbardziej słusznym wskazaniem :P