To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Drgania kierownicy powyżej 120 km/h

Saqu - 25-08-2011, 19:50

jak byś chciał je wywalić na na śmietnik to daj znać to je przygarne :P
mlun - 28-08-2011, 15:25

Ja bym raczej powiedział słabej jakoś felgi. w drugim aucie mamy 225/45/17 dziura nie jedna zaliczona a felgi proste.
Saqu - 28-08-2011, 22:53

mlun napisał/a:
w drugim aucie mamy 225/45/17 dziura nie jedna zaliczona a felgi proste.

tam kolega miał oponki 205/40. (ze zdjęcia tak wyczytałem)

a pomiędzy 205/40 a 225/45 jest spora różnica gumy otaczającej felgę. źle dobrany profil opony i można łatwo felgę załatwić

mlun - 28-08-2011, 23:06

Nie wiem nie widzę na tym zdjęciu ale jeśli jest jak mówisz to dla mnie za mały profil(i to o wiele).
lukas88lag - 29-08-2011, 10:32

Witam ja u siebie miałem podobny problem. Tak samo przy pewnej prędkości czuć było "trzepanie" na kierownicy i tak samo mysłałem, że felge skrzywiłem, później doszły obawy o wyważenie i zbieżność, aż w końcu okazało się, że przyczyną były rozwalone sworznie na wahaczu. Wymieniłem 2, cena jednego to w moim przypadku ok. 65zł (oryginał ok. 120-130zł/szt.), do tego dochodzi ustawienie zbieżności, za całą "zabawe" zapłaciłem z tego co pamiętam 300zł (130zł sworznie + chyba 120zł za robocizne + 50zł ustawienie zbieżności), ale efekt został całkowicie wyeliminowany.
Miałem także inny przypadek, gdy to mądry pojechałem na Chorwacje na zimowych oponach z tyłu (9 letnich), i pod wypływem ciepła się poprostu zdeformowały, efekt był bardzo podbny tylko nie drżała kierownica a całym autem trzęsło. Wymiana opon pomogła.
Pozdrawiam Łukasz

bumbum - 09-09-2011, 23:52

to i ja się wtrące,

też mam drgania na kierownicy, a objawia się to lekkim drganiem w stalym odstępie czasowym:
drganie - 5 sek. spokoju - drganie

drganie jest bardzo delikatne i cały czas jest tak samo czyli drga i przestaje, drga i przestaje,

przyznaje że opona już leciwa i bedzie nowa ale dopiero na przyszły sezon, tylko czemu drganie ustepuje, wg. mnie gdyby to byla wina opon to by cały czas trzepotalo kierownicą,

co wy na to?

Xiah - 11-09-2011, 16:41

może masz gdzieś luźną kolumne kierownicy.....bynajmniej taki dziwny efekt, co kilka chwil drga i przestaje...
bumbum - 11-09-2011, 22:40

Przy wymianie kół na zime posprawdzam ringi centrujące czy są :P no i po zimie z nowymi oponami i po wyważeniu sprawdze czy efekt nadal występuje,

ale sugestie mile widziane ;)
Pozdrawiam

Saqu - 11-09-2011, 22:52

na drgania kierownicy ma duży wpływ brak zbieżności.
bumbum - 12-09-2011, 22:48

przy zawieszeniu nie było nic ruszane, tak się samo nie powinno wydaje mi się przestawić (chociaż może dziury maja wpływ) - po zimie będę robił zawieszenie to i zbieżność ustawie
Saqu - 13-09-2011, 07:51

no właśnie zawieszenie cały czas pracuje, opony się ścierają, amorki zużywają. jak wszystko, a takie rzeczy mają wpływ na zbieżność, mniejszą lub większą. tak czy owak zawsze ona się trochę zmienia podczas eksploatacji.

jasne, może to nie będą zmiany jakieś wielkie, ale np na skali 2-3lat* już będą zauważalne "gołym okiem"

*okres podany przypadkowo.