To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ Automatyczne domykanie szyb - komfort za grosz

maxim25 - 21-08-2011, 13:48

Maxkr napisał/a:
Super patent, jutro podejme walke:-)

niestety diody schowane w koszulkach i nic nie widać, ale po wskazaniu miernika można wnioskować że są podłączone odwrotnie.
Powinny stroną z paskiem lub paskami (katoda) być podłączone do złącza.
U mnie diody z czerwonym i brązowym paskiem.

Maxkr - 21-08-2011, 17:28

Masz racje !!!
Ściągłem koszulke, i pasek na diodzie jest w przeciwnym kierunku niż u Ciebie,jutro pojade do elektronia, żeby przelutował mi diody:)
Napisze później co z tego wyjdzie.

Dzięki za pomoc! :D

Anonymous - 22-08-2011, 19:04

Ja się dzisiaj skusiłem na ten patent.
Po około 20 min. miałem bardzo dobrze działający moduł domykania z pilota. Ale może trochę o minusach.
- żeby siedząc u w kabinie przy odpalonym silniku otworzyć szyby trzeba najpierw zamknąć zamki przyciskiem na środkowej konsoli (po zamknięciu-otwarciu juz jest ok ale trochę irytuje)
- po podłączeniu zaczęła mi się świecić kontrolka ABS-u na stałe i wg mnie ABS nie działał bo koła mi się blokowały (nie wiem jakie jest powiązanie ale na przełączniku do otwierania szyb jest napis ABS TRW)

Długo się nie zastanawiając stwierdziłem, że usuwam całą swoja prace i wracam do ustawień fabrycznych. I tu małe zaskoczenie. Kontrolka ABS-u świeci dalej. I co najfajniejsze nie mogę w żaden sposób zamknąć szyb. Po sprawdzeniu wszystkich bezpieczników - nic. Dopiero jak wyjąłem przekaźnik odpowiadający za ABS wszystko z ABS-em jak i szybami wróciło do normy. Może zrobiłem coś nie tak ale wszystko było ok wg mnie.

kamir - 22-08-2011, 23:06

zygizwro, moim zdaniem na pewno coś zrobiłeś "nie tak". Ja u siebie podłączyłem wg opisu maxim25, ( z wyjątkiem ,że na 4 szyby i dodatkowo wtyczka przed sterownikiem dla własnej wygody ) i wszystko w 100 % pozytywnie działa.
Naprawdę WIELKI DZIĘX dla MAXIM25

Anonymous - 23-08-2011, 13:41

zygizwro, ja zrobiłem na 4 szyby i wszystko huczy jak ta lala. Musisz przejrzeć wszystko jeszcze raz. :mrgreen:
maxim25 - 23-08-2011, 14:22

zygizwro napisał/a:
Ja się dzisiaj skusiłem na ten patent.
Po około 20 min. miałem bardzo dobrze działający ............

Proponowana przeze mnie modyfikacja w ŻADEN sposób nie wpływa na ABS.
Napis o którym mówisz zapewne dotyczy materiału z jakiego została wykonana obudowa czyli plastik ABS.

Anonymous - 23-08-2011, 16:27

pewnie tak chodzi o materiał ABS
nie wiem może zrobiłem jakieś zwarcie i pogłupiało wszystko. Przy poprawnym zrobieniu szyby można otwierać po odpaleniu silnika?

kamir - 23-08-2011, 17:50

zygizwro, Po poprawnym podpięciu w sterowaniu szyb nie ma żadnych różnic. Tylko podajesz impuls do zamknięcia szyb podczas zamykania centralnego zamka.
Maxkr - 24-08-2011, 20:03

Maxim 25 miałes 100%-tową racje.
Diody były odwrotnie wlutowane,po przelutowaniu wszystko działa idealnie...
Dzięki za pomysł i pomoc...
Pozdrawiam

dewu123 - 12-09-2011, 20:31
Temat postu: Re: Automatyczne domykanie szyb - komfort za grosze
maxim25 napisał/a:
Diody podłączyłem wewnątrz sterownika szyb, i wyprowadziłem jeden przewód który podłączyłem do siłownika zamka w drzwiach kierowcy (przewód niebieski z czarnym paskiem).

Jak połączyłeś przewód wprowadzony do sterownika z siłownikiem?

JacekeR - 12-09-2011, 21:03

Panowie nie musicie wpinać w siłownik, można wpiąć w kabel który idzie do siłownika drzwi z wiązki kolor niebieski aa czarnym paskiem. U mnie działa na 100%. Pozdrawiam.
maxim25 - 13-09-2011, 13:14
Temat postu: Re: Automatyczne domykanie szyb - komfort za grosze
dewu123 napisał/a:
maxim25 napisał/a:
Diody podłączyłem wewnątrz sterownika szyb, i wyprowadziłem jeden przewód który podłączyłem do siłownika zamka w drzwiach kierowcy (przewód niebieski z czarnym paskiem).

Jak połączyłeś przewód wprowadzony do sterownika z siłownikiem?

Dokładnie, wyprowadzony przewód podłączyłem do PRZEWODU siłownika zamka (a nie siłownika) to taki skrót myślowy.
Tak jak już ktoś wspomniał dobrze jest na przewodzie łączącym sterownik z przewodem siłownika dać złącze jakieś. Wtedy rozłączając je powracamy do stanu fabrycznego (same diody nie mają wpływu na działanie sterownika).

carismamaniac - 19-09-2011, 13:35

witam..
bardzo mnie interesuje ten patent ale mam mały problem i może ktoś pomoże mi go rozwiązać.
otóż od jakiegoś czasu wariuje mi szyba pasażera. tzn kiedy chcę ją automatycznie zamknąć czy otworzyć ten sposób nie działa. działa tylko wtedy gdy trzymam przycisk do końca. żeby nie było tak łatwo to czasem są momenty kiedy to automatycznie zadziała. ale to jest 1 przypadek na 100. czy może ktoś miał podobny problem lub może zna jego rozwiązanie?
pozdrawiam

JacekeR - 19-09-2011, 13:40

Wyczyść wszystkie przełączki (denaturat i pędzelek) wszystkie połączenia (kostki)może tam tkwi przyczyna. Warto też sprawdzić mocowanie szyby w prowadnicach lub ewentualne przeczyszczenie ich.
carismamaniac - 19-09-2011, 13:45

no tak.. ale ten sam objaw jest przy obu drzwiach(mam na myśli przełączniki). ale na początek na pewno tego spróbuję