[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] INSTRUKCJA - Wymiana oświetlenia wewnątrz Galanta.
SPIDER-ek - 09-09-2011, 22:44
gołąb napisał/a: | Ja się trochi boję robierać samemu, bo jestem straszny żeźnik i mogę coś popsuć....jednak ciekawi mnie czy te lamki +- w tipie powinny świcić czy nie....u mnie oczywiście nieświecą, a jak u reszty właścicieli takowych....powinny, czy niepowinny świecić |
Sprawdziłem, u mnie też nie świecą.
deejay - 09-09-2011, 22:55
SPIDER-ek napisał/a: | gołąb napisał/a:
Ja się trochi boję robierać samemu, bo jestem straszny żeźnik i mogę coś popsuć....jednak ciekawi mnie czy te lamki +- w tipie powinny świcić czy nie....u mnie oczywiście nieświecą, a jak u reszty właścicieli takowych....powinny, czy niepowinny świecić
Sprawdziłem, u mnie też nie świecą. |
Nie ma fabrycznego podswietlenia w tym miejscu .
SPIDER-ek - 09-09-2011, 23:03
no to wszystko jasne
kzyhu - 13-09-2011, 15:07
Tutek świetny. Wymieniłem dzięki niemu sporo żarówek, między innymi tę w schowku pasażera. I zauważyłem, że schowek jest podświetlony cały czas gdy włączone są światła. Po jego zamknięciu, przez szczelinę widać, że nadal się świeci
Koledzy, tam jest jakiś czujnik? A jeżeli tak to możecie mi pomóc go zlokalizować? Może u mnie jest wyrwany... wiele podobnych jaj po "niemcu" w tym aucie znalazłem.
Drugie pytanie, czy mogę na podświetlenie kabiny dać żarówkę 10W zamiast 8W?
Co by plastiku nie zjarało po nagrzaniu...
jAZZMAN - 13-09-2011, 16:13
Nie ma czujnika. Oświetlenie schowka pasażera, podłokietnika i zapalniczki włącza się w momencie zapalenia świateł.
Co do mocy żarówki to nie wiem czy 2W więcej spowodują szkody. A swoją drogą potrzebujesz mocniejszego oświetlenia w kabinie?
sveno - 13-09-2011, 16:17
kzyhu napisał/a: | 10W zamiast 8W?
Co by plastiku nie zjarało po nagrzaniu... | niby tylko 2W ale to już 25% więcej ciepła wydzielanego przez żarówkę więc na własną odpowiedzialność montujesz
m6riano - 13-09-2011, 17:16
kzyhu napisał/a: | czy mogę na podświetlenie kabiny dać żarówkę 10W zamiast 8W? |
Po co..?Nie lepiej dać 2W ale w ledach...?
np:
http://allegro.pl/zarowka...1773648858.html
rozegniesz blaszki to i 36mm wejdzie:
http://allegro.pl/zarowki...1799931134.html
u mnie weszły 3 szt. na "kanał"..;-)
kzyhu - 13-09-2011, 18:12
jAZZMAN napisał/a: | Nie ma czujnika. Oświetlenie schowka pasażera, podłokietnika i zapalniczki włącza się w momencie zapalenia świateł.
Co do mocy żarówki to nie wiem czy 2W więcej spowodują szkody. A swoją drogą potrzebujesz mocniejszego oświetlenia w kabinie? |
OOuuuaaaaa.... u mnie w nocy, pasażer z tyłu widzi górną szczelinę... jak się świeci, u Was też tak jest? Może to tylko u mnie drzwiczki schowka tak się nie domykają?
Mocniejszego nie potrzebuję oświetlenia. Zwyczajnie, w mojej miejscowości, na 6 sklepów auto-elektro części, tylko w jednym były rozmiarowo dobre żarówki, niestety nieco silniejsze.
Dzięki za linki z LEDami, skorzystam
jAZZMAN - 13-09-2011, 18:24
Za żarówkami zobacz na stacji benzynowej. Ja kiedyś szukałem takiej żarówki do Colta i niechcący trafiłem na stacji benzynowej przy wjeździe do Tesco w Szczecinie
Ewentualnie zerknij w sklepie elektronicznym.
Jeśli chodzi o schowek to zobacz, czy nie można wyregulować zamknięcia lub zawiasów aby schowek zamykał się "szczelniej".
SPIDER-ek - 13-09-2011, 20:54
W ledach rewelacji nie ma, ale zawsze jakieś INNE rozwiązanie. Dokładnie takie 31mm zamontowałem i jest średnio. Może jak dołożę jeszcze pod nogi listwy to wtedy będzie lepiej.
m6riano - 13-09-2011, 21:01
w 31 nie ma bo jest tam tylko 0,5 wata mocy...dlatego proponuje tak jak jest u mnie czyli 36 gdzie już są 2x0,5W=1W, dasz 2 lub takie "żarówki" imasz porządany efekt.
Hugo - 13-09-2011, 22:04
kzyhu napisał/a: | u mnie w nocy, pasażer z tyłu widzi górną szczelinę... jak się świeci, u Was też tak jest? | Tak było, otwórz schowek i przegnij (popchnij) pręt od zamka znajdujący się u góry ku przodowi auta. Jeśli świecąca szczelina nie zniknie popchnij jeszcze mocniej aż po zamknięciu schowka nie będzie widać przez nią żadnego światła.
Szwagroz - 14-09-2011, 06:20
zamiast podginać cokolwiek lepiej zamontujcie sobie wyłacznik lodówkowy w schowku tak jak ja i po problemie, światło włączy sie tylko przy otwartym schowku i można nawet 100 watową żarówkę wstawić
http://img401.imageshack....04/p1130509.jpg
emilok - 30-09-2011, 12:09
Mam do kolegów parę pytań:
wczoraj przestała mi świecić połowa klimatronika, ta część co zaznaczyłem na czerwono (zdjęcie poglądowe, nie moje). Wcześniej świeciła normalnie, zauważyłem również że wyświetlacz (zaznaczony na zielono) nie reaguje na kręcenie potencjometrem regulującym jasność świecenia przycisków/zegarów. Wcześniej zdaje mi się że zmieniał jasność analogicznie jak reszta przycisków.
Chciałbym wymienić żarówki i tu mam pytanko do Was jaka tam dokładnie siedzi żarówka ponieważ nie chce z rozbebeszoną konsolą jechać do sklepu. Dodatkowo chciałem zapytać czy wyświetlacz powinien reagować na zmiany potencjometru do ściemiania / rozświetlania przycisków. Jeśli tak to ma ktoś pomysł czemu to się zespuło? I czy ma związek z przepaloną żarówką? Może tam jakiś kabel się przetarł albo co?.....
W tutorialu Jazzman napisał odnośnie demontażu klimatronika "2. Ściągamy pokrętło regulatora temperatury.", to zdanie odnosi się do pokrętełka które zaznaczyłem na biało? Jeśli tak to jak go się zdejmuje? Na "czuja"? Czymś podważa?
Jeszcze jedno pytanko, przycisk świateł awaryjnych, ma on jakoś świecić światłem ciągłym? U mnie świeci (pulsuje) tylko jak go włączę gdy go nie włączam to jest ciemny.
Hugo - 30-09-2011, 13:44
emilok napisał/a: | Dodatkowo chciałem zapytać czy wyświetlacz powinien reagować na zmiany potencjometru do ściemiania / rozświetlania przycisków | Nie. emilok napisał/a: | Ściągamy pokrętło regulatora temperatury.", to zdanie odnosi się do pokrętełka które zaznaczyłem na biało? | Tak. emilok napisał/a: | Jeśli tak to jak go się zdejmuje? | Normalnie chwyć przez chusteczkę albo szmatkę i pociagnij do siebie. Schodzi lekko. emilok napisał/a: | przycisk świateł awaryjnych, ma on jakoś świecić światłem ciągłym? | Ma się świecić po włączeniu świateł mijania sam symbol trójkącika na czerwono. emilok napisał/a: | U mnie świeci (pulsuje) tylko jak go włączę | Eee, napewno?
|
|
|