To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Brak zdjęcia z fotoradaru (płacić)

krzychu - 30-10-2011, 20:39

cns80 napisał/a:
Musi tylko być sucho :)

Ulotka za wycieraczkę? Rejestrację jeszcze trzeba zamontować jak w EVO :twisted: Podobno często 2 ostatnich znaków nie da się odczytać :P

Luk - 30-10-2011, 22:06

krzychu napisał/a:
Ulotka za wycieraczkę?

Jest jeszcze jeden sposób: mi tak nalepili tę naklejkę, że patrząc od przodu zasłania ją wycieraczka :) Ale stojąc przy samochodzie da się ją odczytać... :)

krzychu - 30-10-2011, 22:15

Sam chciałem tak przykleić, ale wycieraczka mi trochę schodzi niżej :( Jak by jeszcze fotopstryczek był nisko to może by coś z tego wyszło. Specjalnie pytałem w wydziale komunikacji o miejsce przyklejenia i wytyczne. Pani stwierdziła, że takowych nie ma i ma być z prawej dolej strony szyby. Więc jak jest możliwość (konstrukcja wycieraczek na to pozwala) to logicznym jest dla mnie, że należy kleić tak, żeby wycieraczka zakrywała numery :twisted:
BRUNNER - 01-11-2011, 08:21

W najnowszym Auto Świecie jest artykuł na ten temat. i cytuję :"Do właściciela pojazdu wysyłana jest informacja o zarejestrowaniu wykroczenia oraz formularz do wypełnienia i odesłania. GITD dostarcza go bez zdjęcia. (!!!), co w przypadku gdy użytkowników auta jest kilku, uniemożliwia szybkie ustalenie tego, kto nim kierował."
Wykrzykniki też są z cytatu.

i9i - 01-11-2011, 08:50

Czyli najlepiej jeździć autem zarejestrowanym na inną osobę i jak już przyjdzie do tej osoby wezwanie to się nie przyznaje, w sądzie odmawia składania zeznań by nie obciążać siebie, i z braku dowodów (bo to nie ona jest na zdjęciu) sąd sprawę umarza. Tylko trzeba przekalkulować co się bardziej opłaca.
cns80 - 02-11-2011, 10:03

krzychu, na rejestrację moze ci się zawsze zaplątać jakaś reklamówka foliowa ;) albo bieresz ja do środka, bo "się właśnie urwała". Ale generalnie zgadłeś :)
emilio_09 - 02-11-2011, 16:41

BRUNNER napisał/a:
Do właściciela pojazdu wysyłana jest informacja o zarejestrowaniu wykroczenia oraz formularz do wypełnienia i odesłania. GITD dostarcza go bez zdjęcia. (!!!), co w przypadku gdy użytkowników auta jest kilku, uniemożliwia szybkie ustalenie tego, kto nim kierował."
Wykrzykniki też są z cytatu.

oj coś tu nie tak, ja dostałem dwa wezwania do wskazania kierującego pojazdem i oba były ze zdjęciem, no tak z tym że miałem to wystawione przez Straż Miejską, to może tu jest myk, jedni wysyłają zdjęcie drudzy nie :lol:

Student - 03-11-2011, 08:31

A ja polecam taki wynalezak, już kiedyś o nim pisaliśmy , jak ktoś dużo jeździ to zwróci sie po jednej trasie.
Oczywiście nie namawiam do jazdy jak pirt.

http://roletynatablice.pl/

Anonymous - 03-11-2011, 23:41

motyw z wycieraczką powtarzam na każdym moim aucie :) równie dobrze mógł bym nakleić tę nakleję na tę czarną ramkę która jest wokół szyby, nr nie było by widać ale naklejka przepisowo na szybie w dokładnie tym miejscu gdzie ma być, a to że tam już producent auta wymyślił sobie jakiś czarny pasek to nie moja wina.
Luk - 08-11-2011, 20:47

Odświeżam wątek.
Natrafiłem na taki artykuł:
http://policyjni.gazeta.p...zy_gminnej.html

"Drugim rodzajem bezprawnych mandatów, wystawianych przez strażników z Kobylnicy, były te za niewskazanie kierowcy przez właściciela pojazdu. Zdaniem NIK straż gminna nie miała prawa za to karać. "

No to jak to w końcu jest? straż miejska/gminna może ukarać mandatem za niewskazanie kierującego czy nie?

O ile w przypadku przyjętego przeze mnie mandatu na 100 zł za niewskazanie sprawcy zamiast postępowania sądowego nie mam pretensji, to taki mandat w wysokości 500 zł (a na tyle mogą wystawić) już jest wart wyjaśnienia...

mkm - 13-11-2011, 11:11

A ja właśnie zagotowałem… :doubt:
Oto zdjęcia Klubowicza cyknięte przez SM.
Zobaczcie na tablicę rejestracyjną na zdjęciu…
Czy to aby nie jest przegięcie?
Jakim prawem retuszuje się zdjęcia z fotoradarów?
Ja rozumiem – jechał te 21 za dużo w nocy – Polska to kraj prawa i ma być równo z ograniczeniem - ale jak rejestracja wyszła „prześwietlona” lub nieczytelna to wolno tak sobie wyciąć numer, poobrabiać go i wkleić w zdjęcie?

ann87 - 13-11-2011, 12:00

Jeśli chodzi ci o to przesuniecie tablicy względem jej faktycznego miejsca to to nie jest retusz tak po prostu wychodzą na ich zdjęciach z fleszem przedmioty odbijające światło gdybyś miał tam znak również byłby przesunięty. Np tu masz opisane dlaczego LINK .
mkm - 13-11-2011, 12:20

ann87, dzięki.
Faktycznie są filtry - ale tak czy owak nie podoba mi sie to bardzo :wink:
Taki artykulik znalazłem.
http://prawo.gazetaprawna...cza_mandat.html

Pieraś - 13-11-2011, 18:19

retuszu nie wolno robic, to jest niewazne zdjecie juz
Uwex - 14-11-2011, 08:55

W tym artykule na 3 stronie jest napisane jak to jest z tym brakiem zdjęcia.