To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Cari 1.8 GDI] Gasnie na wolnych obrotach, przy zimnym silni

STRUSIU - 23-09-2006, 19:34

cyrku, jeżeli uda Ci się ściągnąć przepustnicę tak że nie uszkodzisz tekturowej uszczeki to nie musisz :D
Anonymous - 12-10-2006, 20:59

Chcialem wyczyscic przepustnice a len nie mam pojecia jak zdjąć linke od gazu. Pomóżcie
STRUSIU - 12-10-2006, 21:22

Linka od gazu założona jest tak samo jak w rowerowym hamulcu.
Jak już wykręcisz przepustnicę to linka spokojnie da się wyciągnąć.

Anonymous - 25-06-2007, 14:50
Temat postu: gaśnie w czasie jazdy
Mam Mitsubishi Carisme z 96r 1.6 16V benzyna i mam taki problem iż gaśnie podczas jazdy lub nie zapala w sytuacjach typu - podjeżdżasz do sklepu wszystko jest ok wracasz z zakupów wsiadasz do auta chcesz odpalic a tu nic. Nie jest to problem jak u poprzedników choc taki również był ale po wymianie sondy lambdy wszystko działało i nie gasł przy niskich obrotach no ale teraz pojawił się ten problem. A no i podam dodatkowy warunek a mianowicie pojawia sie to gdy jest ciepło. Proszę o pomoc, a no i jeszcze dodatkowe info - byłem na komputerze i nic nie wykazało, a jak do mechaników chodze to nie wiedzą co się dzieje. Obecnie problem ten nasilił się w takim stopniu że zostawiam go pod blokiem bo przejeżdżam 2 km i się zaczyna . A no i prosiłbym o wypowiedzi jak dla debila bo jestem kompletna noga w tych sprawach.
zwolin - 26-06-2007, 21:21

..::mike::.., nie wiem, jak to wygląda w cari, ale ja kiedyś miałem kropka w kropkę takie same objawy w roverze, jak mi czujnik położenia wału szlag trafił (niestety nie definitywnie). Pół roku jeździłem po "dobrych" mechanikach, każdy brał kasę i po paru, dniach ew godzinach problem powracał. Dopiero w ASO dali radę.
Tak jak napisałem - nie mam 100% pewności, jak pada ten czujnik w cari, ale zasada działania i funkcja są identyczne, więc ja bym to obstawiał.

aaddaamm29 - 06-08-2009, 12:37

witam
mam pddobny problem jak (slan) z 1,6 97r silnik gaśnie na wolnych obrotach, kiedy jest zimny.niema roznicy czy to na gazie czy bezynie, kiedy się nagrzeje pracuje ruwno
prosze o pomoc :?

Anonymous - 19-09-2009, 18:28

ja mam taki problem a mianowicie przy rozgrzanym silniku obroty utrzymują sie na pierwszej kresce zaraz po zerze wlasciwie wyglada to tak jaKby mial 0 obrotow ale jak dodam gazu to czuje takie delikatne szarpniecie jakby sie dusil mam instalacje gazową sekwencyjna ale na benzynie i na LPG jest to samo tyle ze na bezynie nie gasnie a na gazie latwiej "zasypia" no ale to logiczne bo na lpg traci moc martwia mnie tylko te obroty prosze o pomoc z gory dziekuje
missItachi - 25-01-2010, 23:00

To i tak mało w Szczecinie zawołali 560zł. Wyczyściłam przepustnicę oraz ssanie nie gaśnie ....
wypycz - 15-08-2011, 18:58

wszystko zrobilem tak jak na rysunku, po czym złożyłem i odpalilem , na początku utrzymywaly sie obroty troszke powyzej 1000 nastepnie spadly i silnik zgasł, nie wiem czy dobrze podlaczylem czujnik polozenia łopatek przepustnicy (nie odpinalem kostki tylko ją odkreciłem) ,a moze jest inna przyczyna?
przed czyszczeniem silnik chodzil na niskich obrotach z niewielkimi problemami,a teraz gaśnie :oops: pomozecie? jutro mam do pracy na 5 rano (40 km :? )

cari 1.8 gdi 2000r.

Anonymous - 04-09-2011, 20:20

uczyłeś obrotów Carismę?