To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Nowy Lancer czy warto ?

gzesiolek - 10-01-2012, 23:14

jaca71, nie "filozuj"... jak sie chce jechac wykorzystujac mozliwosci Lancerka to sie trzeba zapierac ta lewa noga i mocno trzymac kierownicy bo inaczej mozesz na siedzeniu pasazera wyladowac... ot trzymania fotele nie maja, powinni lepiej wyprofilowac boczki spod paszki, ale jak dla mnie do codziennej jazdy sa ok i jak juz czlek znajdzie swoja pozycje to sa bardzo wygodne... tzn.w trasie ponad 5h w Lancerku jest znacznie mniej meczaco niz w Grande Punto, mimo ze w tym drugim dzieki regulacji kiery znacznie szybciej sie usadawiam, ale jednak po 2-3h jazdy postoj obowiazkowy... w Lancerku jak dobrze ustawie co nawet teraz zajmuje mi z 5min to moge 4-5h non stop jechac... i ani plecy ani nozki nie doskwieraja... :mrgreen: ale tu pewnie kwestia przyzwyczajen i cierplwosci w ustawieniach...

E: a wlasnie jak Ci sie przesiada na codzien z Civica na Lancera i odwrotnie... bo dla mnie na poczatku byl szok... w Civicu sie zapadalem z pupa na asfalcie prawie no i siedzenie po tych 255k km z ok.90kg na sobie bylo nieco wysiedziane... a w Lancerku na najnizszym ustawieniu siedzenia i tak sie siedzi jakies pol metra wyzej :P

jaca71 - 10-01-2012, 23:20

gzesiolek napisał/a:
jaca71, nie "filozuj"... jak sie chce jechac wykorzystujac mozliwosci Lancerka to sie trzeba zapierac ta lewa noga i mocno trzymac kierownicy bo inaczej mozesz na siedzeniu pasazera wyladowac...

To ja widocznie emeryt jestem bo samozaparcie lewą noga wystarcza mi nawet na krętych dróżkach w mojej okolicy, a zdarza się że na tych zakrętach przód "zaśpiewa" dlatego nie wiem jak inni jeżdżą i jak daleko mi do granic możliwości lancera.
Ale faktycznie ja mam 16" i brak ESP, więc ta moja granica jest pewnie wcześniej :P

gzesiolek - 10-01-2012, 23:26

jaca71, to nie to, u mnie tez 16stki a ESP wlacza sie stanowczo za wczesnie przy takich testach ;) no i zaparcie lewej nozki plus trzymanie kierownicy spokojnie wystarcza... ale w Civicu pewniej siedzialem i mimo ze tam trudniej sie zaprzec tak mocno lewa noga... ot siedzenia nie sa w Lancerku dedykowane do sportowej jazdy ;)
jaca71 - 10-01-2012, 23:31

gzesiolek, Zrób taki mały eksperyment, a może tylko zaobserwuj pewna zależność...
Zwracaj uwagę na ludzi jak jeżdżą na skrzyżowaniach i na zakrętach. Duża grupa (na pewno więcej niż połowa) która nadprzeciętnie zwalnia przed skrzyżowaniem gdzie skręca prostopadle lub dojeżdżających do zakrętów nie siedzi a leży w samochodzie ;)

[ Dodano: 10-01-2012, 23:33 ]
gzesiolek napisał/a:
ot siedzenia nie sa w Lancerku dedykowane do sportowej jazdy ;)

A jeszcze jedno? Lancer zachęca do szybkiej jazdy? Mnie raczej zniechęca - fajnie i cicho się jedzie "normalnie" ale dynamiczne przyspieszanie skutecznie jest ukrócane rykiem silnika i pierdzeniem tłumika.

gzesiolek - 10-01-2012, 23:45

jaca71, o tym mi nie mow... bo nawet Grande Punto zwykle na zakretach musze wyhamowywac dodatkowo przed mistrzami porstych co to mnie przed chwila wyprzedzali, ale na lezaco ciezko im dobrze w zakret wejsc, nie mowiac juz o w miare prawidlowym operowaniu hamulcem i gazem...

u mnie jak dorwe Lancera te 2x na tydzien, jak sie codzien 77 konikami Grande Punto jezdzi to lubie czasem te moje marne 1,5 pod czerowne pociagnac... zona jezdzi oszczednie to jak ja sprawdze czy duzo mi braknie do 90km/h na dwojce to nic sie nie stanie... a ze po drodze czasem sie jakis luk/zakret trafi :mrgreen: :twisted: wiec czasem zacheca... choc na codzien w trasie, zwlaszcza jak z cora jade to nie szaleje :mrgreen:

artisan - 11-01-2012, 00:20

gzesiolek napisał/a:
maniax86, jakbym czytal swoje slowa, nawet modele podobne brales pod uwage ;)
tylko ja ponad 2 lata wczesniej ;)

Rozpatrywałem dokładnie te same modele, może jeszcze Corolle (stylistycznie Auris mnie zupełnie odrzuca), jako fan Mazdy najbliżej byłem "3" ale wybrałem Lancera i po roku stwierdzam patrząc na aktualną ofertę firm japońskich, że znowu wybrałbym Lancera z jednostką 1,6.

Nie wiem jakie będę miał odczucia po gwarancji, gdy zderzę się z cenami części zamiennych, ale o tym napiszę za jakieś 2-3 lata. :badgrin:

maniax86 - 11-01-2012, 08:04

jaca71, no właśnie dźwiek silnika to też jest kwestia gustu. Mi się jego brzmienie podoba na wysokich obrotach. W civicu jest podobnie z hałasem przy wkręcaniu się na obroty ale dźwiek silnika również przyjemny dla ucha :mrgreen:

[ Dodano: 11-01-2012, 08:05 ]
artisan, w mazdzie 3 mnie odrzucił ten karykaturalny uśmiech przedniego grila, jak z bajki "auta", ale to oczywiście rzecz gustu :roll:

artisan - 11-01-2012, 14:25

maniax86 napisał/a:
jaca71, no właśnie dźwiek silnika to też jest kwestia gustu. Mi się jego brzmienie podoba na wysokich obrotach. W civicu jest podobnie z hałasem przy wkręcaniu się na obroty ale dźwiek silnika również przyjemny dla ucha :mrgreen:

[ Dodano: 11-01-2012, 08:05 ]
artisan, w mazdzie 3 mnie odrzucił ten karykaturalny uśmiech przedniego grila, jak z bajki "auta", ale to oczywiście rzecz gustu :roll:

Niestety jako fanboy Mazdy z przykrością muszę Ci przyznać rację, mnie ten uśmiech też odrzucał, bardzo trafne porównanie do bajki "Auta" :mrgreen: . Poprzednia "3" jak i "6" podobały mi się znacznie bardziej.

jaca71 - 11-01-2012, 14:39

maniax86, Pojeździsz ze dwa lata to tez będzie denerwował ;) Jedziesz sobie cicho i spokojnie, dzieci śpią, zona śpi i doganiasz 3 tiry, miejsca tyle ze jest szansa łyknąć trzy na jeden raz. To redukcja do trójeczki i rura. Pomyśl z jakim przerażeniem budzi się żona ;)

To samo tyczy się dyskusji z gzesiolek, o trzymaniu foteli. Jak żona z dziećmi śpią to żeby pojechać trochę szybciej niż 70km/h to trzeba się nauczyć jeździć "na okrągło" i "na miękko". Poza tym ja wychodzę z założenia że ludźmi w samochodzie trzepać nie wolno - muszą się czuć jakby siedzieli na kanapie w domu ;) Dlatego mi nie doskwiera problem trzymania bocznego, z tego samego powodu hamulców prawie nie zużywam.

maniax86 - 11-01-2012, 14:56

jaca71, hmmm powiedziałbym tak... apetyt rośnie w miare jedzenia. Ja przesiadłem sie na lancera z ibizy z 2007 roku i .... pomyslałem sobie kuffa czym ja jeździłem. Nawet nie ma co porównywać, jazda niebo i ziemia. I myśle że gdybym sie przesiadł teraz na nowe auto segemntu D to powiedziałbym to samo o lancerze. To jest kompakt o usportowionym charakterze, a nie komfortowe, "miękkie" autko w którym sie czujesz jak w bujanym fotelu :mrgreen: Zawsze jest coś za coś
gzesiolek - 12-01-2012, 09:36

jaca71, ale rozroznij wacpanie dwie rzeczy, czyli stwierdzenie faktu, a wplyw tego faktu na codzienna eksploatacje...
Faktem jest:
- fotele Lancera nie trzymaja specjalnie dobrze,
Wplyw na codzienna jazde:
- praktycznie zaden i tak zwykle czlowiek jezdzi plynnie i komfortowo, a nie miota sie po drodze... no i jak sam mowisz przy prawidlowej posatwie za kierownica jest dostatecznie dobrze nawet przy szybszej jezdzie...
Ot i z tym drugim jak i z Twoimi slowami nie wypada sie nie zgodzic i jak sam stwierdzilem
gzesiolek napisał/a:
choc na codzien w trasie, zwlaszcza jak z cora jade to nie szaleje

czytaj
jaca71 napisał/a:
trzeba się nauczyć jeździć "na okrągło" i "na miękko". Poza tym ja wychodzę z założenia że ludźmi w samochodzie trzepać nie wolno - muszą się czuć jakby siedzieli na kanapie w domu

ale takie podejscie nie zmienia faktu ze
jaca71 napisał/a:
problem trzymania bocznego
jest ale nam nie
jaca71 napisał/a:
doskwiera
:mrgreen:
prosto - 17-01-2012, 19:28

mam pytanie do posiadaczy Lancera X, jak wygląda pozycja kierowcy, przy wzroście 195 ? jest na forum jakiś wysoki kierowca tego samochodu ?
Hubeeert - 17-01-2012, 19:49

prosto napisał/a:
jest na forum jakiś wysoki kierowca tego samochodu ?
203cm - OK :)
prosto - 17-01-2012, 20:33

no to bardzo milo :D bo wielcy redaktorzy w prawie wszystkich testach piszą ze wysocy kierowcy mają od razu szukac innego samochodu ;/ moj poprzedni samochod to renault megane coupe wiec skoro tam sie zmiescilem i bylo mi calkiem wygodnie(no fakt ze siedzenie prawie na leząco :p ) to nie wiem wlasnie czemu mialbym sie nie zmiescic do lancera lub mialo by mi byc niewygodnie :p
maniax86 - 17-01-2012, 20:37

prosto, to czy sie zmieścisz i wygodnie ułożysz to zobaczysz na jeździe próbnej :wink: