To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [4G63] Z półsyntetyka na mineralny - zmieniać ??

Adaho_krak - 03-08-2007, 19:58

conti64 napisał/a:
A jakim Adaho, też 10W-40

Dokładnie Valvoline MaxLife 10W40, w czerwonej butelce :)

Anonymous - 28-11-2007, 11:14

Porusze troche ten temat.Mianowicie rzecz ma sie tak: Mój Miś śmiga na półsyntetycznym Mobilu i pochłania go masakrytyczne ilości,nie jestem w stanie dokładnie sprecyzować ile ale ja jakies 10000 chlipnie okolo 4 litry :!: Te 10000 zrobilem w rok wiec jezdze raczej zadko. Moja zagwózdka polega na tym ze on nie kopci (w zyciu chmurki nie widzialem) cisnienie na garnkach ma 14,14,13.7,14.2 (mierzone dwoma rożnym manometrami z czego jeden fabrycznie nowy),raczej tez nie cieknie bo plamy nie zauwazylem,co prawda silnik u dołu jest mokry.Gdzie ta oliwa sie podziewa? Moze ja magazynuje na zime? Póki co czesto sprawdzam i czesto dolewam bo jak lubi to niech ma ale tak raczej być nie powinno.
Adaho_krak - 28-11-2007, 11:28

mitutoyo, nasze autka mają natrysk oleju na denka tłoka, i dlatego zużycie oleju jest większe niż w "innych" autach. Książkowo dopuszczalne jest 1l/1000km, i taka jest norma. Jeśli ciśnienie na garach spoko i nie kopci to olać narazie.
Anonymous - 28-11-2007, 14:11

He, olać i dolać!!
Adaho_krak - 29-11-2007, 13:12

mitutoyo napisał/a:
He, olać i dolać!!

Dokładnie tak !!! :lol: :mrgreen: :badgrin:

Anonymous - 29-11-2007, 14:34

Adaho_krak napisał/a:
mitutoyo, nasze autka mają natrysk oleju na denka tłoka, i dlatego zużycie oleju jest większe niż w "innych" autach. Książkowo dopuszczalne jest 1l/1000km, i taka jest norma. Jeśli ciśnienie na garach spoko i nie kopci to olać narazie.

WOW, ale 1L. na 1000km. to 10L. od wymiany do wymiany! Strasznie duzo.
Jak jeszcze bylem w Polsce i codzien smigalem moim 1G to owszem, musialem pamietac o czestym sprawdzaniu poziomu oleju i dolewkach, ale nie az tyle. Mysle ze wychodzilo tak z 1L. na 4 tys.km. wiec w sumie nie tak strasznie zeby sie oplacalo rozgrzebywac silnik i robic remont. Silnik bardzo ladnie chodzi, nie dymi, wiec jak spala troche oleju to trudno. Olac i dolewac :lol: Tylko trzeba pamietac o czestym sprawdzaniu i dolewkach na biezaco, bo jazda na niskim poziomie oleju to zbrodnia na silniku :axe:

PS: jezdze na polsyntetyku - Valvoline MaxLife 10W40

Anonymous - 29-11-2007, 14:35

Adaho_krak napisał/a:
Książkowo dopuszczalne jest 1l/1000km, i taka jest norma.

No to niezła norma ;) ostatnio wyszło mi 0,2 l/1000km

Adaho_krak - 29-11-2007, 16:19

ziggi napisał/a:
WOW, ale 1L. na 1000km. to 10L. od wymiany do wymiany! Strasznie duzo.

Norma jest ustalana przy maxymalnym obciążeniu silnika. Jednostka 4G63, jest silnikiem sportowym i używanym do sportu. W sporcie określenie "biere olej" nie funkcjonuje. Czyli zasada jest prosta im cięższa noga, tym większe zużycie oleju. Problem zaczyna się, gdy Kliper puszcza niebieskie chmurki.