To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Gear Ogólne - Mitsubishi Space Gear Delica

sulon - 26-01-2012, 10:01

Witam

mirek001 - takie spalanie w naszym modelu i w automacie to norma.
Ja w trasie przy prędkości zmiennej między 60 a 90 km/h (krajowa 8-ka
długość pomiaru 520km) osiągnąłem wynik równo 10/100. Autostradą
musiałem pędzić 130km/h i wychlał 15l.W mieście lubi sobie wypić nawet 18/100.

Z tego co wiem GIO4x4RUS w przy manualnej skrzyni osiągnął w trasie wynik 9/100
więc szanse na zredukowanie Twojego spalania bez zmiany silnika lub skrzyni są żadne.

Ale czy jest sens? Wsiadasz, daje "D" i lecisz, bez "wajchlowania". Mocy Ci nie zabraknie
(zwłaszcza jak dasz "PWR" na A/T switch-u).

Przy okazji pytanko! Mak ktoś w swoich "Delikatesach" tempomat?

Pozdrawiam serdecznie

mirek001 - 26-01-2012, 11:40

Hejj z tego co zaobserwowałem to tempomat jest w nowszych wersjach a te starsze nie mają.
Tak na marginesie to autko (moje) ma takiego kopa i moc że jak życie moje nie miałem takiego silnego samochodu,no ale pali. Jak ostatnio byłem w górach z przyczepą kemping 1,5tony to nic nie było w stanie go przymulić a górki to Pireneje.
Ale wtedy średnie wyszło 25 l/100km. Ale jazda była super. Pozdrawiam.

JaroGL - 29-01-2012, 20:12

Dzieki Sulon za pamięć, ale od Pajero nie pasuje chyba. Numery katalogowe są inne.
Załatwiłem już sobie tą część.

Ja w sprawie spalania nie wiele mogę powiedzieć, ale zrobiłem jedną trase ok 500 km i wyszło mi jadąc tak w przedziale 80 - 110 km/h nieco ponad 8 l. Martwicie mnie trochę swoimi wynikami. Rozumię że w mieście musi spalić więcej i z przyczepą także, ale 18 -20 to trochę masakra.

l300 - 09-02-2012, 19:13

Panowie sami sprowadzaliscie auta z UK ?? Moze znacie jakiegos dobrego taniego przewoznika??

[ Dodano: 16-02-2012, 06:21 ]
Witam co koledzy nie zagladaja na forum??? Temat Delicy powinien byc na tym forum goracy :) ) No to moze ktorys z kolegow powie jak przerabial wiazke kabli. Pozdrawiam

sulon - 07-03-2012, 09:30

Witam

Delikatesy na Alledrogo do wzięcia.:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C23195936.html

Zawsze to może być jeden więcej wśród nas.

Pozdrawiam serdecznie

P.S. o przekładaniu wiązek elektrycznych jeszcze napiszemy :-)

l300 - 12-03-2012, 14:15

No to ktory pochwali sie jak przekladal wiazke ?? :) Bo ja nastepnego teraz mam na tapecie i tak mysle czy ktos ma jakas prostsza metode w przelozeniu wiazki :)
sulon - 12-03-2012, 18:52

Witam

No dobra - bezpieczniki mam zamiast airbag-u pasażera. Pod deską przedłużone to co konieczne, czyli licznik, wskaźniki, przełączniki, światełka, czujniki. Wywaliłem wszystkie kabelki, które nie miały zakończenia i uzbierało się ich aż 0,024m3 (tylko kabina).
Na tą akcję poszło 12 rolek taśmy izolacyjnej, 2 paczki grotów do lutownicy, zacna szpulka cyny oraz nie liczona ilość roboczogodzin - a jeszcze nie wszystko zrobione.

Pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: 19-03-2012, 17:58 ]
Witam

Drodzy właściciele MSG Delica Proszę wyspowiadać się w sprawie opon. Kto na czym jeździ? - opinie, doświadczenia. Ja dotychczas miałem doświadczenie z 245/75/16 (przód HT tył MT) - nie polecam bo trochę za duuże - obcierały przy "kucnięciu". Zmieniłem na 245/70/16 (cztery asfalty) - na asfalcie mogą być, w terenie już nie.
Ostatnio nabyłem felgi 15 z oponami 31x10,5J AT - zaczynają mi się podobać - ale kieruję się raczej w stronę zmiany na asfalty lub (70% asfalt i 30 teren). Co polecacie ze swojego doświadczenia?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

l300 - 29-03-2012, 21:21

sulon ja jezdze na mt 31/10,5 takze z asfaltem nie pomoge :) mozesz podeslac jak upchales skrzynke bezpiecznikow, bo nie chce mi sie przedluzac kabli tak jak zawsze w oryginalne miejsce w europie :) L300@o2.pl

[ Dodano: 08-04-2012, 09:38 ]
Panowie trzeba pomyslec o jakims zlocie delicamaniakow :)

mitsumotors4x4 - 23-06-2012, 09:31

ja zejdze na Silvestrone r15-235 i jest dobrze
delica - 07-10-2012, 08:32

Panowie moze jakis zlocik z mala przeprawa ? :)
mitsumotors4x4 - 02-12-2012, 22:35

Wlasnie zlocik..to by bylo cos,,ja sie pisze,tzrebaby bylo go zorganizowac tak mi 8os by bylo idealnie..Co wy na to ?
rafał77 - 02-07-2013, 22:57
Temat postu: Przekładka zawieszenia
Witam szanownych forumowiczów!
Od dłuższego czasu szukam informacji na w necie i zastanawiam się nad zakupem delica lub space gear 4x4 jednak ciężko znaleźć dobry egzemplarz.

Mam pytanie czy dałoby się przełożyć zawieszenie i napędy do zwykłej wersji z takim samym silnikiem. Znalazłem auto ale buda jest w bardzo słabym stanie i tak się zastanawiam nad taką operacją żeby zakupić zwykłe space gear z tym samym silnikiem i przełożyć skrzynię, mosty i zawiechę. Co sądzicie o takim zabiegu?

Chcę zakupić auto z silnikiem 2,4 benzyna i zagazować gdyż diesle za dużo palą a ja dużo jeżdżę. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy te silniki dobrze znoszą gaz.

Pozdrawiam

dekolt - 03-07-2013, 22:32

Aktualnie jest wysyp Delikatesów i nawet jeden Space Gear 4x4.
Poszukaj w Allegro.

sulon - 04-07-2013, 08:53

Witam

do rafał77. Przekładanie wszystkiego z Delikatesów do zwykłego Space Gear-a to nieporozumienie. Przecież nie odepniesz ramy od budy. Rama w Delikatesach jest od Pajero II long. Równie dobrze mógłbyś wziąć ten model i położyć na nim budę od Space Gear-a. To co napisałem powyżej to przecież szaleństwo.

Silnik 2,4 benzyna mam obecnie rozpruty na stole. Powiem tak. Taki silnik wytrzyma chyba wszystko. Jest tak cudownie zrobiony, że aż żałuję, że go rozprułem. Co się ostatnio dowiedziałem - na jego podstawie lata po świecie bardzo wiele samochodów.

Pozdrawiam serdecznie

rafał77 - 04-07-2013, 14:03

Niby jest kilka w Europie ale większość w dieslu i koszt z opłatami i transportem to blisko 40-45 tys PLN.
Ja szukam tylko wersji europejskiej gdyż nie lubię przekładek z angoli. Dlatego myślałem żeby przełożyć taką zawiechę do zwykłej wersji space gear-a ale w takiej wypasionej wersji. Jest jeden space gear na allegro ale najprawdopodobniej ma uszkodzoną uszczelkę pod głowicą bo na wysokich obrotach woda z tłumika leci jak z kranu.
Nie widać czy woda ucieka ze zbiorniczka bo jest nie przezroczysty.
Dodatkowo jest tak oszpachlowany dookoła, że sam w garażu bez doświadczenia zrobiłbym to o wiele lepiej.
Do wymiany jest też chłodnica wody (pęknięta przy wężu od góry i zalepiona jakimś szuwaksem ale i tak cieknie).
Zbiornik jest też mocno wgięty lub tylko osłona i ona trzyma wgięcie bo nie wiem czy zbiornik jest plastikowy czy metalowy.
Tapicerka i wnętrz też w nie najlepszym stanie (sporo dziur w siedzeniach i pęknięty element plastikowy przy radiu i nawiewach).
Ale skoro przekładka zawiechy nie ma sensu to trzeba chyba szukać lepszego egzemplarza bo w tego z allegro trzeba dużo kasy włożyć żeby było fajnie zrobione.
Nie wziąłem pod uwagę tego że delica jest na ramie a zwykły pewnie nie.