[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przypomnienie serwisowe - jak skasować lub zmienić interwał
$iwy - 17-03-2012, 16:12
Dzięki za pomoc, chociaż udało się to połowicznie. Nie mogę ustawić 20000 km. Nie wiem czemu przez cały czas jest 10100 niezależnie czy jest EU10 czy EU11
jaca71 - 17-03-2012, 19:23
$iwy, Ustaw EU10 i dodaj dodatkowe interwały - wskoczy na 30100
Uki_NH - 19-03-2012, 08:59
ja mam ten sam problem co ty, dodaje mi miesiące, ale nie dodaje kilometrów :/
Luk - 27-10-2012, 18:50
Odświeżam temat. Mam ten sam problem. Przy przeglądzie, po podpięciu komputera (nie w ASO) ustawienia zresetowały się do wartości 1200 km i 13 mies. (?). Wszelkie kombinacje z tego tematu nic nie pomagają - mogę ustawić przypomnienie na off, potem ustawiam z powrotem EU11 i wtedy mam na wyświetlaczu "---", a więc teoretycznie wystarczyłoby zrobić "clear" i powinno wskoczyć wg. EU11 czyli 20000 i 12 mies. Ale dalej pojawia się 1200 i 13 mies... Ponowne "clear" dodaje tylko 12 mies (czyli wyświetla się 1200 km, 25 mies.)
I stąd moje pytanie: dysponuje ktoś w Warszawie komputerem, który potrafiłby to porządnie ustawić?
mitsu00 - 27-10-2012, 19:05
Luk napisał/a: | Odświeżam temat. Mam ten sam problem. Przy przeglądzie, po podpięciu komputera (nie w ASO) ustawienia zresetowały się do wartości 1200 km i 13 mies. (?). Wszelkie kombinacje z tego tematu nic nie pomagają - mogę ustawić przypomnienie na off, potem ustawiam z powrotem EU11 i wtedy mam na wyświetlaczu "---", a więc teoretycznie wystarczyłoby zrobić "clear" i powinno wskoczyć wg. EU11 czyli 20000 i 12 mies. Ale dalej pojawia się 1200 i 13 mies... Ponowne "clear" dodaje tylko 12 mies (czyli wyświetla się 1200 km, 25 mies.)
I stąd moje pytanie: dysponuje ktoś w Warszawie komputerem, który potrafiłby to porządnie ustawić? | W wersjach europejskich nie zresetujesz przypominajki w/g wczesniej podanych instrukcji. Tylko MUT-III w ASO.
Luk - 27-10-2012, 22:51
mitsu00 napisał/a: | W wersjach europejskich nie zresetujesz przypominajki w/g wczesniej podanych instrukcji. Tylko MUT-III w ASO. |
Czyli odpada jakikolwiek "niezależny" komputer? Czy jednak istnieją "zamienniki" oryginalnego MUT-III (mające takie same funkcje)?
WiValdiBB - 16-11-2012, 08:40
Luk napisał/a: | mitsu00 napisał/a: | W wersjach europejskich nie zresetujesz przypominajki w/g wczesniej podanych instrukcji. Tylko MUT-III w ASO. |
Czyli odpada jakikolwiek "niezależny" komputer? Czy jednak istnieją "zamienniki" oryginalnego MUT-III (mające takie same funkcje)? | Do naszego Outlandera 2,2 156 KM podchodzi LEXIA, MUT to droga zabawka nawet chińskie kopie kosztują fuuuurę kasy.
Czy ktoś wie jak skasować żólty komuniktat: "PERIODIC INSPECTION" po przekroczeniu ustawionego reminderem przebiegu?
Próba wejścia guzikiem INFO nic nie daje, pewnie dlatego że na wyświetlaczu nie ma już tego odliczanego przebiegu z kluczykiem
Zapłon na ACC trzymanie wciśniętego INFO nie powoduje wejścia do trybu pulsującego kluczyka.
Jakieś pomysły? Może gdzieś w MMCS ?
Luk - 16-11-2012, 09:34
WiValdiBB, Jeżeli masz europejską wersję, to prawdopodobnie możesz tylko po prostu wyłączyć przypominajkę (w zaawansowanych ustawieniach ustawiasz na off). Możesz też spróbować zrobić clear (bez wchodzenia w zaawansowane) i wtedy doda Ci następny okres do przeglądu, jak masz "---". Tylko wydaje mi się, że musi być zarówno km jak i miesiące na "---" żeby dobrze zadziałało, bo to po prostu dodaje 12 do miesięcy i 20000 do kilometrów.
WiValdiBB - 16-11-2012, 10:09
Luk napisał/a: | WiValdiBB, Jeżeli masz europejską wersję, to prawdopodobnie możesz tylko po prostu wyłączyć przypominajkę (w zaawansowanych ustawieniach ustawiasz na off). Możesz też spróbować zrobić clear (bez wchodzenia w zaawansowane) i wtedy doda Ci następny okres do przeglądu, jak masz "---". Tylko wydaje mi się, że musi być zarówno km jak i miesiące na "---" żeby dobrze zadziałało, bo to po prostu dodaje 12 do miesięcy i 20000 do kilometrów. | Tak, mam wersję europejską i właśnie chodzi o to że już przekroczyłem przebieg przeglądu. Kiedyś ustawiałem sobie remindera w ten opisany sposób, teraz już nie mam już do niego wejścia , po prostu nie da się aktywować tego migającego kluczyka
Luk - 16-11-2012, 10:15
WiValdiBB napisał/a: | nie da się aktywować tego migającego kluczyk, bo kluczyk już u mnie się nie wyświetla |
To co Ci się wyświetla, jak przyciskiem info dojdziesz do "strony" z przeglądem?
WiValdiBB - 16-11-2012, 10:35
Luk napisał/a: | WiValdiBB napisał/a: | nie da się aktywować tego migającego kluczyk, bo kluczyk już u mnie się nie wyświetla |
To co Ci się wyświetla, jak przyciskiem info dojdziesz do "strony" z przeglądem? |
Byłem w aucie sparwdzić to dokładnie, więc jest tak:
Po załączeniu zapłonu mam zawsze żółty komunikat na cały ekran "PERIODIC INSPECTION
Po przejściu przyciskiem INFO do kluczyka pojawia się
---km
---month
Naciskam i trzymam INFO, brak wejścia, z tego co pamiętam wcześniej symbol kluczyka zaczynał pulsowac
Luk - 16-11-2012, 10:58
No to spróbuj wejść w "zaawansowane". Jak jesteś na symbolu kluczyka, to naciśnij 3x długo (za każdym razem trzymaj tak długo, aż piknie), pokaże Ci się pierwszy napis z nowego menu, teraz naciśnij 3x krótko, raz za razem, napis zacznie migać. Teraz naciskając krótko możesz zmieniać. Masz tam chyba reset, off oraz inne ustawienia standardów przypominajki.
Poszukaj na forum, był już taki wątek, tam jest to dokładnie rozpisane.
Niestety w moim przypadku, gdzie mam błędnie ustawiony czas i km, wybranie "off" i ponowne wybranie EU11 (czy jakoś tak) nie powoduje przywrócenia 12/20000... (w wersji europejskiej nie działa). Natomiast mogę wyłączyć zupełnie przypomnienie - dać na "off".
Może u Ciebie zadziała "reset"...
WiValdiBB - 16-11-2012, 10:59
Luk napisał/a: | No to spróbuj wejść w "zaawansowane". Jak jesteś na symbolu kluczyka, to naciśnij 3x długo (za każdym razem trzymaj tak długo, aż piknie), pokaże Ci się pierwszy napis z nowego menu, teraz naciśnij 3x krótko, raz za razem, napis zacznie migać. Teraz naciskając krótko możesz zmieniać. Masz tam chyba reset, off oraz inne ustawienia standardów przypominajki.
Poszukaj na forum, był już taki wątek, tam jest to dokładnie rozpisane.
Niestety w moim przypadku, gdzie mam błędnie ustawiony czas i km, wybranie "off" i ponowne wybranie EU11 (czy jakoś tak) nie powoduje przywrócenia 12/20000... (w wersji europejskiej nie działa). Natomiast mogę wyłączyć zupełnie przypomnienie - dać na "off".
Może u Ciebie zadziała "reset"... | OK, okiełznałem badziewie, poełniałem błąd mając zapłon na ON, a musi być w pozycji ACC
Można chyba coś z nastawianiem przebiegu podziałać poprzez MMCS o ile go masz:
SET + NAVI na 5s i INFO + MENU na 5s a następnie i FUNCTION SETTINGS a następnie MILEAGE INDICATION/SETTINGS
Znalazłem kiedyś jeszcze taki opis:
HOW TO CANCEL THE SERVICE REMINDER WARNING
Be careful not to execute the service reminder warning cancellation by operating the switch again after erasing the service reminder warn•¬ing indicator which is currently output, because the next warning period will be can¬celled.
If the next warning period is cancelled by mis•¬take, the cancelled warning period can be restored by setting a schedule different from the current one once, and then returning it to the previous schedule.
1.Turn the ignition switch to the "OFF" position.
2.By operating the multi information meter switch, the warning period is displayed on the multi information display.
3.Press the multi information meter switch once for 1.2 seconds or longer.
4.The service reminder indicator flashes.
5.While the service reminder indicator flashes, press the multi information meter switch once for less than 1.2 seconds.
6.The service reminder indicator is turned ON, and "CLEAR" is displayed on the multi information display for 3 seconds.
7.After "CLEAR" is displayed for 3 seconds, the warning period to the next time is displayed.
.
HOW TO SET THE SCHEDULE
1.Turn the ignition switch to the "OFF" position.
2.By operating the multi information meter switch, the warning period is displayed on the multi information display.
3.Press the multi information meter switch once for 1.2 seconds or longer.
4.The service reminder indicator flashes.
5.While the service reminder indicator flashes, press the multi information meter switch for 1.2 seconds or longer and 3 times consecutively.
6.The service reminder indicator is turned ON, and the current schedule is displayed on the multi information display
7.While the current schedule is displayed, press the multi information meter switch for less than 1.2 seconds and 3 times consecutively.
8.The multi information display is shifted to the schedule selection mode.
9.When the multi information meter switch is pressed for less than 1.2 seconds, the schedule is shifted, and when the multi information meter switch is pressed for 1.2 seconds or longer, the displayed schedule is set.
NOTE:
For schedule, "JPN", "GCC", "EU" and "AUS" can also be selected. However, the setting shall be for "NAS" only.
10.The schedule set in Step 9 is displayed for 3 seconds, and the warning period to the next time is displayed.
SCHEDULE TABLESchedule Contents of schedule
NAS 10 Elapsed time (month) Every 6 elapsed months
Driving distance (miles) Every 7,500 miles of driving distance
Driving distance (km) Every 12,000 km of driving distance
NAS 11 Elapsed time (month) Every 3 elapsed months
Driving distance (miles) Every 3,750 miles of driving distance
Driving distance (km) Every 6,000 km of driving distance
NAS 20
(initial setting)
Elapsed time (month) Every 5 elapsed months
Driving distance (miles) Every 5,000 miles of driving distance
Driving distance (km) Every 8,000 km of driving distance
NAS 21 Elapsed time (month) Every 4 elapsed months
Driving distance (miles) Every 3,750 miles of driving distance
Driving distance (km) Every 6,000 km of driving distance
Optional INT The optional schedule can be set. (Only scan tool MB991958 can be set.)
OFF Display Without function. "OFF" is displayed on the multi information display.
Function OFF Without function (Only scan tool MB991958 can be set.)
i jeszcze tu:
http://mitsubishiforum.co...ded-know-18155/
Maciek111 - 28-12-2012, 20:42
A co się stanie jeżeli doda się kilka okresów przeglądowych ? Czy można powrócić do pierwotnego stanu ?
Luk - 28-12-2012, 21:58
Maciek111 napisał/a: | A co się stanie jeżeli doda się kilka okresów przeglądowych ? Czy można powrócić do pierwotnego stanu ? |
Można dodać tylko 2x, na więcej nie pozwoli.
Tak, można powrócić do stanu pierwotnego, trzeba wejść w opcje zaawansowane i ustawić ponownie typ przypomnienia (NAS, EU itp)
|
|
|