To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Płyn do spryskiwaczy zamarza na szybie, czym zalewać?

Tomek - 28-11-2011, 12:40

Juiceman napisał/a:
elektryk napisał/a:
to mit że wódka czysta nie zamarza

Jak to czysta wódka zamarza :shock:

kiedyś wrzuciłem Smirnoffa czerwonego (tzw. tripple destilled) do zamrażarki, zamarzł
na szczęście nie wydałem na to ani złotówki, z obawy o własne zdrowie nie piłem tego

bastek - 28-11-2011, 17:09

fergul11 napisał/a:
ps; ja do rozmrażania szyb stosuje od wielu lat z powodzeniem ciepłą wodę z kranu , powtarzam ciepłą nie gorącą
przednia szyba polewana ciepłą wodą nagrzewa się i po odpaleniu auta nie paruje od środka

z tym to ostroznie. jak kiedyś tak rozmrażałem szybę, ściekało wzdłuż drzwi na dół, i tam zamarazła ta woda, czego nie zauważyłem- powstała bryła lodu. potem na siłę otwoarzyłem drzwi i brzeg dolny drzwi przy zawiasie mi się wygiął...

Anonymous - 28-11-2011, 18:29

Ja mam wlany czysty koncentrat do -80 4max za 20zł i tez zamarza,wystarczy ze jest minimalna ilośc wody i bedzie zamarzało,alkohol wyparowuje i po wszystkiemu.Lepiej postać 10 minut i odmrozic szybe niż zatrzymac sie na drzewie.
mlun - 28-11-2011, 20:52

A u nas na forum sporo osób robiło tak, że wężyk od spryskiwaczy owijali wokół węża od nagrzewnicy i mieli ciepły płyn. Sam tego nie robiłem bo nie wiedziałem czy szyba na tym nie ucierpi.
Anonymous - 28-11-2011, 21:08

Zanim wężyk się nagrzeje to szyba sie zdąży nagrzać od nawiewu i bedzie wszystko ok.Chodzi o to,że płyn zamarza na szybie przez pierwsze kilka minut po rozpoczeciu jazdy zanim sie silnik nie nagrzeje.
Thou - 29-11-2011, 20:58

A w jakim stanie masz pióra wycieraczek? Może nie zbierają dokładnie i dlatego zamarza na szybie?
Anonymous - 29-11-2011, 21:40

Pióra mam nowe.Nie ma co sie tutaj doszukiwać przyczyn,każda wycieraczka zostawia minimalną ilośc wody która błyskawicznie zamarza,zwłaszcza podczas jazdy kiedy niska temperatura w połączeniu z pędem powietrza sie potęguje.Tak już poprostu jest,fizyki nie zmienimy.
kafar_1989 - 29-11-2011, 21:56

polecam maty termo na szybke nawet po calej nocy z mrozem sciagasz i szyba czysciutka do tego plyn z biedronki i zime da sie wytrzymac robie tak juz jakis czas w 2 samochodach i daje rade :P :P :P
elektryk - 29-11-2011, 22:07

kafar_1989 napisał/a:
polecam maty termo na szybke nawet po calej nocy z mrozem sciagasz i szyba czysciutka do tego plyn z biedronki i zime da sie wytrzymac robie tak juz jakis czas w 2 samochodach i daje rade :P :P :P
Masz na myśli maty podgrzewane czy tylko takie które chronią przed osiadaniem wody?
JarzynaOsw - 30-11-2011, 22:59

Panowie polecam płyn z TESCO i odmrażać w spryskiwaczu z tej samej firmy. Nie ma nic lepszego. Odmraża w momencie...
mlun - 02-12-2011, 13:02

Te maty nic nie dają. Szyba nie jest zamarznięta po nocy fakt. Ale po psiknięciu i tak zamarza. Płyn z biedronki zeszłej zimy nie dawał rady a też uważam że nie jest najgorszy.