Colt - Ogólne - Stozek!!! i przyspieszenie!!!!
Anonymous - 30-11-2006, 09:38
Kleju jak masz taki dolot to szacunek
Anonymous - 30-11-2006, 10:28
Ja w tym momencie też mam cholernie zapchany filtr. Ktoś ma taki przyrząd w Krakowie to możemy sprawdzić jaki bedzie czas przy ztarym i jaki przy nowym. Róznica będzie jak w przypadku kleja. Też sądze że gdybyś włożył dedykowany nowy filtr było by tak jak ze stożkiem. Rozmawiałem kiedyś z kolesiem co zrobił CAŁY zimny dolot w colcie 4g92 i powiedział że nie odczuwa żadnej różnicy poza burczeniem z pod maski, nie mówiąc już o tym co da sam stożek...
harpagan - 30-11-2006, 11:02
Kleju napisał/a: | jesli zrobilbym dolot zimny i caly wydech przelotowy to wtedy mozemy pogadac!!!!!! |
Mam wydech praktycznie przelotowy przy odetkaniu tylnego tlumika, poza masakrycznym hukiem brak jakichkolwiek plusow, a raczej sklanialbym sie do minusow.
Poczytaj posty jtjerry o wydechu jak i innych modyfikacjach w 4G93 na forum streetracingu. On naprawde troche podlubal i zobacz do jakich doszedl wnioskow. Wiem ze to nie ten sam silnik, ale podejrzewam ze efekt i w jednym i drugim taki sam.
Anonymous - 30-11-2006, 11:42
harpagan napisał/a: |
Poczytaj posty jtjerry o wydechu jak i innych modyfikacjach w 4G93 na forum streetracingu. On naprawde troche podlubal i zobacz do jakich doszedl wnioskow. Wiem ze to nie ten sam silnik, ale podejrzewam ze efekt i w jednym i drugim taki sam. |
czytalem posty jerrego i nie zauwazylem zadnych konkretnych modyfikacji
harpagan - 30-11-2006, 12:02
Okej troche zle sie wyslowilem moze nie byly to jakies grubsze modyfikacje ale:
Robil caly wydech w uznanej firmie tunningowej i kazde zmiana wprowadzona przez magikow zamulala mu jeszcze bardziej samochod. Negatywnie wypowiadal sie na temat dolotow (nie wiem czy sam robil czy nie poprostu nie pamietam). Generalnie wnioski byly takie ze przed swapem kazda modyfikacja ktora robil prowadzila do pogorszenia osiagow silnika.
Czytajac jego posty widze ze podchodzil do tego tematu naprawde z glowa. Jest osoba ktora zrobila najprawdopodobniej najszybsze CA0 w PL wiec nie sa to opowiesci wyssane z palca.
Skoro twierdzi ze w granicach oplacalnosci i sensu miesci sie jedynie wyciecie kata i wstawienie w jego miejsce rurki 40mm (co za tym idzie wydech od kolektora do ostatniego tlumika caly 40mm) i zostawienie seryjnego tlumika to ja mu wierze
KaWu - 30-11-2006, 14:52
Wezcie tez pod uwage to, iz np. po 6 razach speedowania juz bylo lzejsze autko (mniej Pb w baku ). Podejrzewam ze bez zmiany filtra wynik tez mogl byc lepszy przy ostatnim pomiarze, jezeli wszystko inne=const.
Anonymous - 30-11-2006, 15:31
wyglada na to że mamy juz swój wlasny temat na forum taki jak kiedys z Marizką
Kleju - 30-11-2006, 18:10
kaeres napisał/a: | Opamietaj sie Kleju.
Zrob jeszcze test z nowym dedytowanym filtrem powietrza za 25pln z JC (chociaz wynikow juz nam nie podasz bo zobaczysz jakie glupoty wypisujesz).
Miales zapchany stary filtr, biedny silnik nie dostawal |
czy Ty dalej nie rozumiesz??? Chyba ze masz doktorat z mechaniki i budowy silnikow spalinowych zwlaszcza prod japonskiej!!! I wymysliles G-tech i wiesz na 100% ze on klamie!!! To Ci przyznam racje!!! o ile wiem to G-tech ma blad 0,01s!!! Tam gdzie jechalem droga prosta bez dziur!!!! A jak bys czytal uwaznie to o zawieszeniu juz pisalem!!!! A stoperem to sobie mozna zmierzyc czas na 100 ale biegnac! I jeszcze raz bo nie wiem jak mam to napisac!!!! nie odczulem zadnych zmian po zalozeniu stozka zmiana minimalna to 0.2s moze jest to wynik bo mialem juz mniej paliwa!!! A filtr na pewno nie jest meeeega zapchany, zeby silnik mial ciezko!!!! Moj tato jest mechanikiem samochodowym ktory ma wlasny zaklad i na pewno sie zna czy filtr byl zapchany czy nie!!! Wiec niech niektore osoby nie wypisuje mi jakis swoich przemyslen znalezionych z necie czy gdzies tam slyszanych i uwazaja ze sa mistrzami rzemiosla i tjuningu!!! No chyba ze sie wzoruja na necie i prasie kolorowej!!! Jak juz wczsniej pisalem mam duzo zajec na polibudzie o silnikach spalinowych!!! O ile pamietam to colt ma przyspieszenie rzedu 9.8s przy pelnym obciazeniu! To mial byc mily post a zmienilo sie to wszystko w ogolny burde.... No ale coz zawsze lepiej jest dowiedziec sie wiecej!!!
P.S. A czy ja gdzies napisalem ze nie wbijalem trzeciego biegu???
Anonymous - 30-11-2006, 20:08
Tak sobie czytam i czytam i pomyslalem ze cos napisze. Otoz colt CA0 z silnikem 1.6 16v i moca 113 koni ma fabryczne dane o przyspieszeniu: jest to 9,8 s do setki, dotyczy to nowego auta ktore ma dotarty silnik i dysponuje nominalna moca. Auto o ktorym pisze kleju ma juz pewnie przebieg powyzej 100tkm a moze i 200tkm co wiaze sie z oslabieniem jednaostki napedowej i inn nyi czynnikami wplywajacymi na zwolnienie auta. Dodajac do tego dane statystyczne ze kierowca zazwyczaj potrafi przyspieszyc autem o 1s dluzej niz podaje fabryka daje to okolo 11 sekund. A gdzie tu mowic o 8....
pozdrawiam
[ Dodano: 30-11-2006, 20:10 ]
Kleju napisał/a: | O ile pamietam to colt ma przyspieszenie rzedu 9.8s przy pelnym obciazeniu! |
A to dobre jest tzn ze colt gti ktory ma 7,9 przy pelnym obciazeniu, z samym tylko kerowca zejdzie do 5?? toz to jak ferrari
Anonymous - 30-11-2006, 20:26
z tymi przebiegami to wyskoczyles jak filip z konopiii
moj ma przebieg 240tys i colt mi przyspiesza pewnie w 12 sek do 100?:D
Anonymous - 30-11-2006, 20:58
zaraz dojdziemy do tego ze colt ma przyspieszenie jak cienki 700
Anonymous - 30-11-2006, 21:22
mugen, pewnie ma
Anonymous - 30-11-2006, 21:26
deenbe napisał/a: | mugen, pewnie ma |
ledwo ledwo
Anonymous - 01-12-2006, 12:08
Kleju napisał/a: | kaeres napisał/a: | Opamietaj sie Kleju.
Zrob jeszcze test z nowym dedytowanym filtrem powietrza za 25pln z JC (chociaz wynikow juz nam nie podasz bo zobaczysz jakie glupoty wypisujesz).
Miales zapchany stary filtr, biedny silnik nie dostawal |
czy Ty dalej nie rozumiesz??? Chyba ze masz doktorat z mechaniki i budowy silnikow spalinowych zwlaszcza prod japonskiej!!! I wymysliles G-tech i wiesz na 100% ze on klamie!!! To Ci przyznam racje!!! o ile wiem to G-tech ma blad 0,01s!!! Tam gdzie jechalem droga prosta bez dziur!!!! A jak bys czytal uwaznie to o zawieszeniu juz pisalem!!!! A stoperem to sobie mozna zmierzyc czas na 100 ale biegnac! I jeszcze raz bo nie wiem jak mam to napisac!!!! nie odczulem zadnych zmian po zalozeniu stozka zmiana minimalna to 0.2s moze jest to wynik bo mialem juz mniej paliwa!!! A filtr na pewno nie jest meeeega zapchany, zeby silnik mial ciezko!!!! Moj tato jest mechanikiem samochodowym ktory ma wlasny zaklad i na pewno sie zna czy filtr byl zapchany czy nie!!! Wiec niech niektore osoby nie wypisuje mi jakis swoich przemyslen znalezionych z necie czy gdzies tam slyszanych i uwazaja ze sa mistrzami rzemiosla i tjuningu!!! No chyba ze sie wzoruja na necie i prasie kolorowej!!! Jak juz wczsniej pisalem mam duzo zajec na polibudzie o silnikach spalinowych!!! O ile pamietam to colt ma przyspieszenie rzedu 9.8s przy pelnym obciazeniu! To mial byc mily post a zmienilo sie to wszystko w ogolny burde.... No ale coz zawsze lepiej jest dowiedziec sie wiecej!!!
P.S. A czy ja gdzies napisalem ze nie wbijalem trzeciego biegu??? |
G-tech ma tolerancje bledu 0.01s ale w swoim zakresie pracy. Jezeli byloby to mozliwe to jakbys dodal do swojego Colta miekkie i wyzsze zawiesze to nagle zejdziesz ponizej 8s. Poczytaj o sposobie pracy G-techa.
Z tym trzecim biegiem to tak sie tylko domyslam bo przewaznie g-tech mierzy 0-60 mil/h (0-96km/h), a taka predkosc ten Colt osiaga na drugim biegu. Ale to tylko w kwestii tego optymistycznego czasu jaki uzyskales i do niego jako tako sie nie czepiam tylko miej na wzgledzie, ze NIE MASZ TAKIEGO CZASU 0-100 JAKI PODALES !!!
Sprawa bardziej tyczy sie samego przyrostu mocy/momentu (no w sumie czegos co dalo te 0,5s lepszy czas.
Zaczales ostro od podawania, ze czasy lepsze o prawie 0,5s po zamontowaniu samego stozka. Pozniej juz schodziles na ziemie gdy dowiadywales sie, ze jednak moze blad kierowcy (tzn. ze sredni czas bedzie mniej optymistyczny), w koncu, ze moze jednak samochod robil sie coraz lzejszy poprzez ubywajace paliwo.
A my Ci tlumaczymy, ze stozkowy filtr powietrza NIE DAL CI KOMPLETNIE NIC.
I chocbys mierzyl to jeszcze 100x to zrozum, ze tak jest albo lamiesz prawa fizyki i musialbys dostac jakiegos Nobla.
cns80 - 01-12-2006, 15:00
Myślę że to zjawisko nazywa się dysonansem pozakupowym .
Jak wydamy troche kasy to sami siebie przekonujemy ze to co kupiliśmy naprawde działa .
Jest taki cód japońskiej motoryzacji, który nazywa się Yamaha XJ 600S (potocznie: Dywersja). Niektórzy "fachowcy wycinają seryjne dwa wydechy i wstawiają jeden 4in1 np.Acrapovic'a i twierdzą że ma więcej mocy. Bo ma - pomiędzy 8-11 tyś obr/min Ale żeby ruszyć z miejsca to się trzeba odpychać jak na hulajnodze, bo jechać zaczyna dopiero od 4-5 tyś obr/min.
Miałem Peugeota w którym na chwilę całkowicie uwolniłem wydech. Gdyby nie to że to był diesel to by pewnie zgasł .
Podobne doświadczenia mam ze stożkami w silnikach benzynowych.
NIE WIERZĘ W STOŻKI !
|
|
|