Outlander II GEN Techniczne - Nie dał rady wjechać na podwyższenie
jaca71 - 27-12-2011, 11:01
jaceksu79, Poprawna nazwa to zmiennik momentu obrotowego lub konwerter momentu obrotowego. Do niedawna sam zwałem to sprzęgłem hydrokinetycznym aż mój guru (tytuły i nazwisko pomińmy) wmówił mi ze jest to błąd
jaceksu79 - 27-12-2011, 11:03
jaca71 napisał/a: | jaceksu79, Poprawna nazwa to zmiennik momentu obrotowego lub konwerter momentu obrotowego. Do niedawna sam zwałem to sprzęgłem hydrokinetycznym aż mój guru (tytuły i nazwisko pomińmy) wmówił mi ze jest to błąd |
pytam jeszcze raz dlaczego błąd?
czy to tak samo jak trybologia i tribologia
Bo mam wrażenie, że jesteś lekko przynudzony po świętach
jaca71 - 27-12-2011, 11:23
jaceksu79 napisał/a: | Bo mam wrażenie, że jesteś lekko przynudzony po świętach |
Nie pamiętam tłumaczenia, więc pozostańmy przy tym stwierdzeniu.
A co do meritum wątku, to się zgadzamy? Znaczy, że sprzęgło cierne (suche) w tym wypadku, przy pewnej wprawie operatora (kierowcy) powinno dać radę?
jaceksu79 - 27-12-2011, 11:25
jaca71 napisał/a: | to się zgadzamy? Znaczy, że sprzęgło cierne (suche) w tym wypadku, przy pewnej wprawie operatora (kierowcy) powinno dać radę? |
tak, jak jak ten właśnie operator nie spali sprzęgła to spali gumę na krawężniku
[ Dodano: 27-12-2011, 11:29 ]
zależy też od napędu na którą oś
borsak1 - 28-12-2011, 08:40
Czyli działa jak sprzęgło odśrodkowe wraz ze wzrostem obrotów sprzęgło mocniej dociska.
jaca71 - 29-12-2011, 08:44
borsak1 napisał/a: | Czyli działa jak sprzęgło odśrodkowe wraz ze wzrostem obrotów sprzęgło mocniej dociska. |
Nie, wraz ze wzrostem prędkości wałka napędowego (prędkości liniowej samochodu) zmniejsza się poślizg. Poślizg zanika gdy prędkości wałków się zrównują plus funkcja lock-up.
jaceksu79 - 29-12-2011, 14:17
borsak1 napisał/a: | Czyli działa jak sprzęgło odśrodkowe wraz ze wzrostem obrotów sprzęgło mocniej dociska. |
najprościej tłumacząc - żadnego przenoszenia momentu po przez tarcie
wyobraź sobie turbinę która goni w rurze ciecz, a z drugiej strony rury kolejną turbinę która jest napędzana przez tą ciecz tak jak wiatrak - tak właśnie w bardzo dużym uproszczeniu sprzęgło hydrokinetyczne przenosi moment obrotowy.
JCH - 29-12-2011, 20:23
jaceksu79 napisał/a: | a z drugiej strony rury kolejną turbinę która jest napędzana przez tą ciecz..... | Kiślu tam dosypać, zrobi się gęstsze. Będzie szybciej brało
jaceksu79 - 29-12-2011, 22:26
JCH napisał/a: | jaceksu79 napisał/a: | a z drugiej strony rury kolejną turbinę która jest napędzana przez tą ciecz..... | Kiślu tam dosypać, zrobi się gęstsze. Będzie szybciej brało |
z czasem samoczynnie zrobi się tam kisiel ( tak jak mercedes nie zaleca wymiany olejum w skrzyni np. w moim mercedesie 2,9TD- wyobrażasz sobie mieć np. 800tys.km nastukane na jednym olejum?- bo tyle bez problemu te samochody jeżdzą )
DJ Fazi - 23-03-2013, 16:17 Temat postu: Re: Nie dał rady wjechać na podwyższenie
tropis napisał/a: | Witam
Z uwagi na to, iż planuje dłuższy wyjazd (bez auta) |
Podnoszę temat, jako że mój Outlander sobie odpocznie to chciałbym go na czas odpoczynku ustawić na kołkach.
Czy ktoś już takie coś robił ? Na czym proponujecie ustawić klocki drewniane, pieńki czy cegły ?
W jakich miejscach ustawić kołki ?
|
|
|