Nasze Miśki - Colt CJ0 - Granatowy Forfiter
londolut - 25-06-2012, 09:31
Zastanów się też nad 2.0 V6 z FTO. Z tego co kojarzę to ktoś już też robił taki manewr.
mkm - 25-06-2012, 09:55
Z FTO ma kamil - tu bym się obawiał o dostępność części. Nasze IC i spółka w takich przypadkach rozkładają ręce i trzeba szukać - na szczęście jest internet .
Tovija napisał/a: | w GDI się nie bawię - za bardzo skomplikowany silnik... |
Zrobisz jak chcesz ale nie myśl stereotypami.
W każdym przypadku jak kupisz padlinę to nie pojeździsz
Tovija - 25-06-2012, 10:04
Właśnie nie chcę wsadzać żadnego egzotyka z powodu niedostępności części zamiennych w naszym kraju Chcę poskładać bebechy Colta z elementów do których będę mógł potem dokupywać części zamienne - dlatego właśnie najbardziej pod uwagę biorę Cari MSX
rosomak1983 - 25-06-2012, 18:11
mkm napisał/a: | z - zalety z pojemności wychodzą przy naprawdę wysokich prędkościach autostradowych, |
no nie no, przeciez pojemnosc robi mocny dół wiec w kazdych warunkach beda plusy dla dynamiki. A spalanie owszem wieksze ale od czego mamy LPG.
W GDI bym sie nie pchał, nawet mitsu sie wycofało z tej technologii, to niewypał.
Najlepiej z MSX-a silnik, Kamil jakos znalazł wiec moze sie uda jeszcze jeden znalesc.
Ja_good - 25-06-2012, 23:26
rosomak1983 napisał/a: | . A spalanie owszem wieksze ale od czego mamy LPG. |
Chyba bym padl ze smiechu jak by tovija wsadzil v6 i potem to zagazowal... mega żal.
mystek - 25-06-2012, 23:56
Dokładnie, to by się mijało trochę z celem :/. Imo najrozsądniej byłoby 4g93 wsadzić, ale z braku laku przemyślał bym opcję GDIkową, o której pisze Maciek. Swego czasu szukałem opinii o tym silniku (chciałem taką Carismę kupić) i były one podzielone. Niektórzy narzekali, a dużo osób sobie zachwalało. Nie jeździłem więc nie wiem, ale czytałem, że jeśli dbasz o ten silnik to nic się z nim dziać nie będzie, a znając Ciebie Tov, to miałby u Ciebie jak u Pana Boga za piecem
rosomak1983 - 26-06-2012, 00:25
Ja_good napisał/a: |
Chyba bym padl ze smiechu jak by tovija wsadzil v6 i potem to zagazowal... |
myslisz ze Tovija by sie pochlastał ???
mystek napisał/a: | Dokładnie, to by się mijało trochę z celem :/ |
z jakim celem ?? Moze z Twoim ale Tovija moze miec inny cel szybkie i tanie w ekpsploatacji auto na codzien. Przeciez Tov nie buduje auto na tor etc (??? chociaz kto go tam wie hehe). Z tego co wiem to chce szybkie auto na codzień. A zeby pogodzic to z ekonomia jest tylko jedna droga, paliwo alternatywne o wiekszej liczbie oktanowej
Ja tak własnie zrobiłem i jestem mega zadowolony. Mam dynamike i ekonomie na codzień. To jest piekne...
Tovija - 26-06-2012, 08:20
Ross - jagood i mystek patrzą na to z zupelnie innej strony
Ja osobiście nie mam zdania na temat lpg... z jednej strony fajnie jest mieć mocny silnik i lać do niego ekonomiczne (dla portfela) paliwo, a z drugiej strony zaś troche śmiech jak dźwigasz maskę przed kumplami
Tovija - 13-09-2012, 09:11
Napisze coś żeby nie było, że sobie lecę w kuleczki
Auto dostało w międzyczasie garażyk z pięknym podjazdem i granatowy już nie jest narażony na warunki atmosferyczne z czego ciesze się niezmiernie.
Z technicznych rzeczy wymieniłem w końcu tylne amotyzatory na TOKICO oraz podspawano mi mocowanie rury wydechowej a mianowicie odcinka między katalizatorem a tłumikiem końcowym i to póki co wsio... udało mi się również ustrzelić dokładke tylnego zderzaka ze Sport Edition, ale ze względu na kiepksą sytuacja finansową operacja montażu i lakierowania musi poczekać aż do Października.
Póki co to tyle
rosomak1983 - 13-09-2012, 11:57
Tovija napisał/a: | Auto dostało w międzyczasie garażyk z pięknym podjazdem |
A gdzie zdjecia
mkm - 13-09-2012, 17:45
Tovija napisał/a: |
Auto dostało w międzyczasie garażyk z pięknym podjazdem i granatowy już nie jest narażony na warunki atmosferyczne z czego ciesze się niezmiernie. |
Zazdroszczę. Jednak co auto pod dachem to auto pod dachem.
Ciekaw jestem jak się sprawią TOKICO, bo opinie o nich słyszałem różne.
"Olejowe" czy "gazowe" kupiłeś?
FTOrek - 13-09-2012, 18:40
Tovija-Silnik 6a12 mivec to FTO i Galant.
Silnik 4G93 DOHC to tylko Carisma MSX.
Dostęp do części jednakowo ciekawy tylko Carism jest mniej.
Tovija - 13-09-2012, 19:28
Olejowe ze względu na większą wytrzymałość. A kupiłem dlatego, że to była jedna alternatywa dla Kayaby o ktorej jakosci tez ostatnio slyszy sie wiele złego. Tokico walą też w Japońcach na 1szy montaż a dostałem też 2 lata gwarancji w razie W. Pozyjemy zobaczymy. Póki co w porównaniu do starych amorów jedyne co zauwazyłem to troszke głośniejsza ich praca a uściślając głośniejszy syk przesujwających się teleskopów na wybojach
Dodam jeszcze, że na zlocie Coltmanii dostałem nagrodę za najładniejszego Colta zlotu
Daje pare fotosów z ostatnich wydarzeń związanych z Tzoltem
mkm - 16-09-2012, 13:53
Tovija napisał/a: | Olejowe ze względu na większą wytrzymałość. |
Ze względu na kasę to bym się zgodził, ale bajki z większą wytrzymałością nie kupuję
Tovija - 18-09-2012, 09:14
Why not ? Z przodu mam amortyzatory olejowe wykazujące po 75 % skutecznosci tlumienia drgan a jeden z nich od zakupu Colta czyli juz ponad 2 lat za mojej kadencji (nie wiem jak dlugo wczesniej) się poci :E Natomiast gazowo olejowe w momencie powstania nieszczelnosci po prostu od razu sie degradują (gaz od razu sie ulotni i koniec, trzeba wymieniac) więc owszem, komfort na olejówach mniejszy, ale mimo wszystko jak dla mnie są bardziej praktyczne i wytrzymalsze (mystek poslal mi progresywne lesjoforsy z amortyzatorami w pakiecie - tylny sie tez ostro pocił a mimo z tego co mi mystek opowiadal na testach wychodzily rowniutko i z duzym zapasem amortyzacji) Wiec po prostu z wlasnych obserwacji wybór padł na olejówy.
|
|
|