To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Audio w Galancie 98....proszę o rady przed montażem

Anonymous - 09-12-2006, 22:01

Piec juz mam glosnik tez - ale wlasnie nie sprawdzil sie (tylko ze myslalem ze dlatego bo to nie free air, tylko do zabudowy byl przeznaczony). Podlaczalem tube aktywna to praktycznie nie byla sie w stanie przebic przez oparcia tylnich foteli z bagaznika do kabiny - dlatego stwierdzilem ze lepiej bedzie wykorzystac ta dziure w polce.
a co to zwykla skrzynka???

Anonymous - 09-12-2006, 22:24

Widze ze dyskusja sie rozwija a Arturro nie lada fachowiec, wiec nie omieszkam dodać kilku słów od siebie, zwłaszcza ze mam wrażenie ze z lekka zadrwił z kilku spraw, a mianowicie:

" i naprawde nie masz wygluszonej blachy drzwi
gratuluje dla Pana Majstra zajecia 4 miejsca (szkoda ze nie pierwsze). "

Zapraszam na stronę EMMY , tam sa wyniki ze szwajcari z tego roku, kategoria rookie 4000, zabraklo 1 punktu do 3 miejsca to tak dla dokladnosci. Troche dziwi mnie Twoje podejscie, bo sadzilem ze moj Majster i jego zboczone podejscie do car audio, sprawi ze juz niewiele mnie zdziwi...ale dziwi...

"ja widze roznice miedzy czarnym i czerwonym, tak jak widze roznice miedzy + i -
nawet producent widzi roznice oznaczajac mase czarnym kablem, wyobraz sobie ze mase producent samochodow oznacza na czerwono i trzeba pozniej taka mase znalezdz"

My robilismy sami cala instalacje i wiemy gdzie jest masa, z reszta lekko dziwi mnie co piszesz, bo skoro masz pojecie podstawowe o elektryce to w ciagu kilku sekuknd ocenisz gdzie jest masa a gdzie plus. O kolorze nawet nie myslalem, nawet nie wiem czy byl czarny kabel, ten kosztowal 30zł za metr i jest to nie istototne, bo dla mnie on miał mieć przekrój, reszta nie jest dla mnie zadnym problemem, i nie wpływa na jakość muzyki w żadnym stopniu, chyba ze uwazasz ze na czarnym kablu zagrałoby lepiej....wymieniam natychmiast:)

"no widzisz, a ja slyszalem i na wlasne oczy widzialem"

W takim ukladzie, powinienes poinformowac o tym fakcie firme Mitsubishi, bo byc moze jest to wada fabryczna i masa ludzi straciła tak auta.... jak ma się bite auto i wszystko jest nie na miejscu to wszystko sie moze zdazyc, w prostym aucie jest to nie możliwe.

Wybacznie ze moj post jest taki a nie inny, ale odpisuje tylko starajac sie stylem nawiazac do podejscia Arturro i jego rad. Znam wiele osob z branzy car audio, cenie sobie ich rady bo mimo jako takiej wiedzy ciagle sie ucze.

Podkreslam ze watek zakladalem z mysla o pomocy PRZED montazem, zdjecia i opis dalem tylko daletego ze mnie o to poproszono, audio robie dla siebie, pod siebie...a czy to byla budzetowa instalacja....to chyba nie istotne, zawsze mozna taniej....zawsze mozna drożej....sztuka by dobrac klocki tak by się zgrały idealnie.

pozdrawiam i absolutnie bez urazy :)

Kuba

Anonymous - 09-12-2006, 23:31

Trociniarz napisał/a:
Zapraszam na stronę EMMY , tam sa wyniki ze szwajcari z tego roku, kategoria rookie 4000, zabraklo 1 punktu do 3 miejsca to tak dla dokladnosci. Troche dziwi mnie Twoje podejscie, bo sadzilem ze moj Majster i jego zboczone podejscie do car audio, sprawi ze juz niewiele mnie zdziwi...ale dziwi...

z nikogo nie zadrwilem, poprostu wiem jak to jest byc 4

Trociniarz napisał/a:
My robilismy sami cala instalacje i wiemy gdzie jest masa, z reszta lekko dziwi mnie co piszesz, bo skoro masz pojecie podstawowe o elektryce to w ciagu kilku sekuknd ocenisz gdzie jest masa a gdzie plus.

nie chodzi mi o to czy sie wie czy tez nie ale o zwykle oznaczenie, tak jakos sie przyjelo ze mase sie oznacza kolorem czarnym, oczywiscie mozesz zalozyc sobie np. zielony kabel.

Trociniarz napisał/a:
Wybacznie ze moj post jest taki a nie inny, ale odpisuje tylko starajac sie stylem nawiazac do podejscia Arturro i jego rad.

ale w moich postach nie ma zadnych rad, poprostu jest zwykla moja wlasna opinia

Trociniarz napisał/a:
W takim ukladzie, powinienes poinformowac o tym fakcie firme Mitsubishi, bo byc moze jest to wada fabryczna i masa ludzi straciła tak auta.... jak ma się bite auto i wszystko jest nie na miejscu to wszystko sie moze zdazyc, w prostym aucie jest to nie możliwe.

oczywiscie nie mam zamiaru nikogo informowac
nawet dla glupiej ewentualnej stluczki nalezaloby zalozyc zabezpieczenia i rowniez nie chodzi o to ze auto sie od razu zapali ale o zwykle przeciecie kabla, po ktorym bedziesz musial wymienic go i od nowa rozbierac tapicerke.

Trociniarz napisał/a:
Podkreslam ze watek zakladalem z mysla o pomocy PRZED montazem

tym bardziej powinienem sie wypowiedziec bo imo nie jest to instalacja pomocna bo kazdy potrafi przeciagnac kable i przykrecic wzmacniacze do tylnej kanapy.

i na koniec, naprawde zle mnie odebrales, nie mialem zamiaru drwic z kogos itd ale nie traktujmy tego co sami stworzylismy jako ideal nie podlegajacy krytyce.
doceniam wklad pracy itd.
rowniez bez urazy

p.s nadal bardzo jestem ciekaw czy nie wygluszales golej blachy w drzwiach od srodka :?:

[ Dodano: 09-12-2006, 23:40 ]
Simones napisał/a:
a co to zwykla skrzynka???

zwykla zamknieta skrzynka,

Anonymous - 09-12-2006, 23:59

To przeciez i tak potrzebuje wzmaka, bo chyba jej nie podlacze pod samo radio :D
Po drugie zwykla skrzynka w bagazniku gra gorzej niz fabryczne glosniki w kabinie - sprawdzilem. Sa bardzo duze problemy z przebiciem sie tego basu do kabiny i musi to byc juz nieco mocniejsza skrzynka... i w tym sek... :?

Anonymous - 10-12-2006, 09:52

Simones napisał/a:
To przeciez i tak potrzebuje wzmaka, bo chyba jej nie podlacze pod samo radio :D
Po drugie zwykla skrzynka w bagazniku gra gorzej niz fabryczne glosniki w kabinie - sprawdzilem. Sa bardzo duze problemy z przebiciem sie tego basu do kabiny i musi to byc juz nieco mocniejsza skrzynka... i w tym sek... :?

Simones, skrzynka w bagażniku w takim aucie jak Galant, gdzie siedzenia są kładzione to idealne rozwiązanie, i uwierz mi...wcale nie musi być duża, idealnym rozwiązaniem byłoby mieć głośnik 25cm, litraż skrzynki wcale nie musi być duzy, to akurat zależy od głośnika...mocy i prefernecji słuchacza, co do mocy to 200 watowy głośnik w skrzynce zamknietej, lub BR jeśli lubisz ostre mięsko :) i na brak basu narzekać nie będziesz. Free air to bedzie taki poł środek, gdzie nie będzie ani szybkości ani niskiego zejścia, zwlaszcza ze to 20cm.

Arturro.....wracajac do mojej instalacji, tak aby powoli konczyc temat, bo mozemy tak dyskutowac w nieskonczonosc....bardzo żałuję, że nie udzielałes sie w tym poście PRZED montażem, taka była idea założenia tego watku, co podkreślam po raz trzeci bodaj, ponieważ Ty kolejny raz piszesz, zeby nie traktowac tego co stowrzyłem jako ideał.....ale ja jestem dali od takich stwerdzen, nidzie tak nie pisałem, ba, nie zależało mi na tym, by ktoś podważał sposób montażu, lub pisał że w drzwiach mi na bank dzwoni....bo to troche śmieszne :) stawiać jakieś tezy, kiedy nie słuchało się auta. Ale pomijajac już wszystko inne...motaż instalacji car audio w aucie to temat rzeka, mysle ze zdajesz sobie z tego sprawę, każdy ma jakies swoje podejscie do pewnych spraw i nie koniecznie musi uważać ze jest idealne, tak jak w tym przypadku, ja, uważam że instalacja jest wykonana poprawnie, nie zagraża absoluntnie bezpieczeństwo auta ani samej sobie, ponieważ jest tak pomocowana, że jej uszkodzenie w moim przekonaniu jest niemożliwe ( przy stłuczce kabel 35mm2 ma mi się w jakiś sposób przeciąć ??Chyba że łącznie z wiązka instalacyją ). Zmierzam do tego, że jak chcesz znaleźć przyłożyć to kija zawsze znajdziesz, gdybym chciał by moją instalację oceniano pod kątem prawidłowego montażu wg zawodów, odległości miedzy mocowaniami kabli....... :) brrrrrr....mam to tak serdecznie gdzieś ze sprawy sobie nie zdajesz :) Ja w zamyśle miałem muzykę, to miało grać ładnie i gra. Zawsze dałoby się to zrobić lepiej, drożej, taniej.....to tak jakbyśmy dyskutowali czy ciąć aktywnie czy pasywnie....nigdy byśmy się nie dogadali podejrzewam.

Drzwi naprawde ani u mnie ani u mojego majsterka nie są wyłożone matą od strony wewnętrznej, i w przypadku mitsu, dałoby się to zrobić może w 15% bo to nie audi gdzie nie ma blach z przodu, tak nie ma żadnego dojścia po prostu i wyszedłem z założenia, ze jeśli mam wklejać kilka pasków tak żeby były to bez sensu....poza tym nie wiem czemu brak maty w tym miejscu miałby miec w wpływ na dzwonienie w drzwiach....?? Ja nie mówie, ze byłoby lepiej ale myśle ze poprawiłoby się brzmienie kicka ale nie miałoby to wpływu w tym akurat aucie na jakiekolwiek drgania.

I na koniec, myśle ze dobrze Cie odebrałem, znam kilka osób o podobnym podejściu do tego tematu i absolutnie ich szanuję, nimi po prostu, jak również i z Tobą....lepiej się dyskutuje :) I doceniam że doceniasz mój wkład pracy 8)

pozdrawiam, Kuba

Anonymous - 10-12-2006, 16:15

kurde jeden dzien ominelem forum a tu tyle sie dzieje;)) Najpierw wypowiem sie do samej masy i koloru kabla.. ja np. mam niebieski :mrgreen:
zbieram wlasnie informacje na temat Car Audio.. wasze rozmowy sa nadwyraz przydatne:) wiadomo ze wszyscy mowia ze trzeba i jedna i druga blache wygluszyc.. ale raczej wszyscy zgodnie mowia ze blacha na ktorej jest glosnik jest najwazniejsza:) mozna cos robic kiepsko, dobrze albo jeszcze lepiej;) wszystko zalezy od checi i potrzeb chyba nie?:)

pozdrawiam.. chociaz mam niebieska mase :P

Marcino - 10-12-2006, 20:42

NO coż ja sie wypowiem jako laik w car-audio, widziałem w mazdzie 323 wyłozone i nie wyłozone dzwi mata... róznica było kolosalna, poprostu blacha drzała.... nie wiem co sie dzijeje w galancie, ale coś w tym muzi być. Sa podobno specjalne środki do spryskiwania blach które temy zapobiegaja.
Druga strona to jeżeli koledze gra łądnie tak jak chciał to tylko pogratulowac ze osiagnał zamierzony efekt i nam go przedstawił.
POzdrawiam

Anonymous - 10-12-2006, 21:11

Trociniarz napisał/a:
skrzynka w bagażniku w takim aucie jak Galant, gdzie siedzenia są kładzione to idealne rozwiązanie

az sie boje zapytac, ale chyba nie sadzisz, ze bede stawal na poboczu i skladal oparcia, zeby posluchac glosniej akurat ulubionego kawalka z radia :shock: Jesli nie to sorry ale nie czaje jaki to ma zwiazek, czyzby sam fakt istnienia zawiasow mial w czyms pomoc :?:
Mam nadzieje, ze jutro uda mi sie podjechac i przetestowac jeszcze jedna skrzynke i zobaczymy, ale szkoda ze nie udalo sie tego zrobic bez zagracania bagaznika, tak mi na tym zalezalo...

Anonymous - 10-12-2006, 22:15

Simones napisał/a:
Trociniarz napisał/a:
skrzynka w bagażniku w takim aucie jak Galant, gdzie siedzenia są kładzione to idealne rozwiązanie

az sie boje zapytac, ale chyba nie sadzisz, ze bede stawal na poboczu i skladal oparcia, zeby posluchac glosniej akurat ulubionego kawalka z radia :shock: Jesli nie to sorry ale nie czaje jaki to ma zwiazek, czyzby sam fakt istnienia zawiasow mial w czyms pomoc :?:
Mam nadzieje, ze jutro uda mi sie podjechac i przetestowac jeszcze jedna skrzynke i zobaczymy, ale szkoda ze nie udalo sie tego zrobic bez zagracania bagaznika, tak mi na tym zalezalo...

Heh :) nie nie, chodziło mi o to, że w galancie składają się siedzenia i dzięki takiej kontrukcji nie ma specjalnych problemów z przedostaniem się basu do kabiny auta, w odróżnieniu od auta w ktorym siedzenia się nie składają ( w e36 sedan choćby tak miałem ) gdzie jest blacha która szczelnie odgradza bagażnik od kabiny....wtedy jest kłopot z basem. Nie szukaj problemów w rodzaju rozwiązania, bo każdy zasugeruje Ci skrzynkę, i to nie ulega wątpliwości ze to najlepszy możliwy sposób na niskie tony w aucie. Szukaj problemu we wzmacniaczu....moze nie taki.....w zasilaniu - może za słabe.... w głośniku.... w zestrojeniu. Słuchaj, jesteś widzę ze szczecina, jeśli chcesz posłuchać i samemu sprawdzić kwestię basu to zapraszam, sam ocenisz ja ewentualnie moge coś polecić co słyszałem.

pozdrawiam,
Kuba,
gg 5472124

Anonymous - 10-12-2006, 23:13

No musimy sie spotkac na odsluch koniecznie, a poki co powiedz mi co myslisz o tym Blaupunkcie, czy to jest w stanie poruszyc co nieco i jak to odpowiada w % Twojemu basowi.
A co do tego przedostawania sie, to wierz mi ze aktywny sub nie byl w stanie wogole sie przebic do kabiny pomimo tego, ze oparcia sa takie jakie sa.

Anonymous - 10-12-2006, 23:30

Simones napisał/a:
A co do tego przedostawania sie, to wierz mi ze aktywny sub nie byl w stanie wogole sie przebic do kabiny pomimo tego, ze oparcia sa takie jakie sa.

byc moze wystarczyloby zmienic faze, nastepnym razem sprobuj zamienic plus z minusem a moze uslyszysz bas w kabinie.

Anonymous - 11-12-2006, 22:27

Simones: heh specjalnie dla Ciebie, czytajac stare posty, natrafilem na interesujaca Cie chyba rzecz.. otoz specjal for Ju -> okleina carbon

http://www.giacuzzo.com/deutsch/mitsu-index.html

tyle ze jak dla mnie troche ceny przesadzone :twisted:

Anonymous - 12-12-2006, 07:35

Arturro w glosniku 20cm w polce tak mam zrobic???

Maniakowy przpomnij mi gdzie ja chcialem carbon, bo cos nie moge teraz skojarzyc, z reszta poszedlem w nieco innym kierunku i... a zobaczymy jak to wyjdzie. Ale dokladke do przedniego zderzaka bym wzial :D tylko gdzie ja bym wtedy zaparkowal w tym kraju :lol:

Anonymous - 12-12-2006, 09:22

w glosniku w skrzynce masz tak zrobic :D
czasem jesli nie trafi sie z faza, basu nie slychac w samochodzi ale po jej zmianie moze okazac sie ze bas ladnie gra z przodu auta.

Anonymous - 12-12-2006, 10:51

Simones napisał/a:
Widze, ze okleiles sobie kokpit w carbonie Kupiles juz wyciety zestaw, czy sam docinales
:oops:

czlowiek chce pomoc a tu masz:P a jesli chodzi o stronke.. to ceny jak dla mnie troche kosmiczne.. za ten malutki spojler tylni tyle kasy:D