To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - sworzeń wahacza

pawel-krol - 15-05-2008, 10:37

SIMSONalfa napisał/a:
caly wahacz wymienisz sam :) trzeba aby odkrecic dwie sruby mocujace jedna tuleje i jedna srube mocujaca druga tuleje... nio i sama srube co mocuje sworzen... u mnie w 10 letnim aucie poszlo to w jakies 15 min :D nio ale jak chcesz sam sworzen wymienic... to w sumie i tak musisz wahacz wyjac... ale pozniej zasuwasz pod prase: wybijasz stary sworzen i wprasowujesz nowy... :)

[ Dodano: 15-05-2008, 09:10 ]
aaaa zapomnialem dodac... klucze chyba 19 i 17 :) wiecej o ile pamietam nie trzeba :)

a niewiesz może co warte są te zamienniki co kosztują średnio 150 złoty?
może ktoś takie już zakładał u siebie.

SIMSONalfa napisał/a:
caly wahacz wymienisz sam :) trzeba aby odkrecic dwie sruby mocujace jedna tuleje i jedna srube mocujaca druga tuleje... nio i sama srube co mocuje sworzen... u mnie w 10 letnim aucie poszlo to w jakies 15 min :D nio ale jak chcesz sam sworzen wymienic... to w sumie i tak musisz wahacz wyjac... ale pozniej zasuwasz pod prase: wybijasz stary sworzen i wprasowujesz nowy... :)

aaaa zapomnialem dodac... klucze chyba 19 i 17 :) wiecej o ile pamietam nie trzeba :)

SIMSONalfa napisał/a:

Anonymous - 16-05-2008, 20:02

hmmm nie mam pojecia... ja robilem to u siebei pierwszy raz... zalozylem jakies 3 tyg temu... na przeglad bede jechal w pazdzierniku... wiec zobaczymy czy wytrzymaja... nio... ale te drozsze co mowisz po 150 zl... moga sie roznic jedynie tym ze dluzej wytrzymaja na drodze... nio bo pojecia nie mam czym innym...
pawel-krol - 18-05-2008, 00:37

SIMSONalfa napisał/a:
... ale te drozsze co mowisz po 150 zl... moga sie roznic jedynie tym ze dluzej wytrzymaja na drodze... nio bo pojecia nie mam czym innym...

to ile zaplaciłeś za wachacz ???
wczesniej pisalem o cenach z allegro a wczoraj byłem w sklepie to gosciu miał za 90 złoty ale odradzał go droższy i nawet przyzwoity9najwięcej sprzedanych)147 i jakić extra za 250-ponoć polecany przez mechaników.

Anonymous - 19-05-2008, 18:14

ja zaplacilem po 55 zl za sam sworzen wachacza... wachaczy nie wymienialem
pawel-krol - 20-05-2008, 22:24

SIMSONalfa napisał/a:
ja zaplacilem po 55 zl za sam sworzen wachacza... wachaczy nie wymienialem

i długo juz na tym jezdzisz?

Anonymous - 26-11-2008, 11:56

podłącze się do tematu.

czy ktoś wylmował sam wachacz!!??
chodzi mi o to co trzeba odkręcać bo jak zaglądałem pod auto to wydaje mi się żeby odkręcić śrubę od swożnia to przegub trzeba odpiąć przegób! ?? czy ktoś może powiedzieć co i jak !!??

[ Dodano: 26-11-2008, 15:42 ]
??

MAłY - 26-11-2008, 16:31

adipaw napisał/a:
czy ktoś wylmował sam wachacz!!??
chodzi mi o to co trzeba odkręcać bo jak zaglądałem pod auto to wydaje mi się żeby odkręcić śrubę od swożnia to przegub trzeba odpiąć przegób! ?? czy ktoś może powiedzieć co i jak !!?

nie trzeba wyjmować przegubu. wystarczy wykręcic 3 trzy sruby mocujące wahacz i juz. no i oczywiście nakrętkę ze sworznia

Anonymous - 26-11-2008, 16:50

no właśnie o nakrętkę swożnia chodzi bo nad nią jest mało miejsca i wydaje mi się że nie wyjdzie!!
MAłY - 26-11-2008, 19:46

wyjdzie napewno, wiem bo sam wymieniałem wahacz.Jeśli nakrętka dojdzie do przegubu a nie wykręcisz jej całkiem to możesz odkręcić ją na "dwa razy"-odkręć ją na pół długości gwintu sworznia, później wyciśnij sworzeń ze zwrotnicy i wykręcaj dalej.Nie może się nie udać.
eve1988 - 02-06-2014, 18:58

witam ponownie. jako ze ostatnio pech mnie prześladuje a raczej przesladuje carisme, mam pytanie. wspominałem nie dawno na forum że coś puka mi z przodu. Dzisiaj znalazłem przyczynę, sworzeń ma ok milimetrowy luz góra dół. jest to moja pierwsza przygoda z tą częscią auta od kąd mam prawo jazdy dlatego wole zapytać. wiem że zwlekanie z wymianą jest niebezpieczne, ale niestety musze przejeździć jeszcze tydzień, dopiero na sobote mechanik będzie miał termin, a sam nie jestem pewny czy podołam wymianie.
wiec pytanie: czy bez szaleństw na drodze i bez jazdy po dziurach moge zaryzykować jazde z tym milimetrowym luzem na sworzniu? dziennie robię ok. 30-40 km

robertdg - 02-06-2014, 20:06

Nie licz na odpowiedź pozytywną od rozsądnych ludzi, nikt nie jest w stanie przewidzieć czy choćby minimalny luz nie spowoduje gorszych zdarzeń, to Twoja odpowiedzialność
eve1988 - 02-06-2014, 20:18

kurde... chyba masz racje. pukanie uslyszalem w zeszlym tygodniu a od wczoraj zaczelo troche glosniej pukac tak jak by sie pogorszylo, moze lepiej nie bede ryzykowal i odstawie auto na jakis czas i skorzystam z uslug PKP.
MMP88 - 17-06-2016, 13:18
Temat postu: Carisma 1.6 - Sworzeń
Witam.
Jako laik motoryzacyjny chciałbym zasięgnąć informacji od osób bardziej doświadczonych i ogarniętych niż ja w tych tematach, więc piszę. Mianowicie chodzi o wymianę przedniego, lewego sworznia w mojej Carismie 1.6 (rocznik 98). Czy ten sworzeń, który umieszczam w linku poniżej będzie odpowiedni i czy nie pokusić się o wymianę dodatkowo prawego sworznia?
Przy wymianie tej części i tak trzeba pewnie robić zbieżność, więc może lepiej wymienić od razu lewą i prawą część i raz ustawić zbieżność, niż za jakiś czas wymieniać prawy sworzeń i znowu ustawiać co trzeba. Poza tym, nie wiem czy dobrze rozumuję, ale jeśli od razu wymienię oba sworznie, to części będą równomiernie się zużywać.

Link do katalogu z częścią:
http://e-katalog.intercar...acza-przod.html

Jeżeli znajdziecie coś bardziej odpowiedniego proszę o linki, żebym wiedział co kupić, żeby pasowało. Pozdrawiam