[97-04]Galant EAxA/W - GDI 2.0 ? + gaz do tego?
KaWu - 01-02-2012, 23:09
ell napisał/a: | Nie lubie kredytów, dlatego zastanawiam się nad używaną instalacją, popytam u lokalnych gazowników czy któryś by coś takiego zamontował |
Zastanow sie czy kredyt nie bedzie lepsza opcja. Bedziesz mniej wydawac na paliwo a splacisz instalacje.
A co do uzywanej instalacji lpg z innego auta: w świetle polskiego prawa jest to zabronione.
Jeżeli znajdziesz instalatora, który się pod tym podpisze to .... zrobisz jak uważasz.
Morfi - 01-02-2012, 23:24
Zgodnie z prawem nie mozna załozyc uzywanej instalacji lpg.
polaff - 02-02-2012, 05:49
ell napisał/a: | Nie lubie kredytów, dlatego zastanawiam się nad używaną instalacją, popytam u lokalnych gazowników czy któryś by coś takiego zamontował. |
jedynym optymalnym rozwiązaniem był by zakup golfa dwójki z gazem ewentualnie fiata uno ta sama jakość ale w uno za to cena będzie lepsza
ell - 02-02-2012, 15:58
Kurcze, nie wiedziałem że nie można zakładać używanych instalacji. Teraz tak czytam na elektrodzie i widzę że są sprzeczne informacje na ten temat. Jedni piszą że potrzebna po prostu tylko butla z homologacją i faktura od gazownika za montaż, z tym do urzędu i tam wbijają. Inni piszą że nie da rady. Jak kupie używaną instalacje z homologacją do przodu na parę lat i gazownik wystawi mi fakturę za montaż to czego będzie mi brakowało?
plecho1 - 02-02-2012, 16:11
Do wbicia w dowód potrzebna jest faktura i papier potwierdzający, że warsztat montujący ma pozwolenie na montaż LPG. Homologacja na butlę potrzebna jest tylko podczas przeglądu technicznego.
Morfi - 02-02-2012, 23:32
ell, jest to nielegalne i nieporuszajmy tego tematu !
Instalacja jest przypisana konkretnemu pojazdowi.
Po co sie w to bawić?
Najtansza instalacje nie sekwencje kupisz juz za 1500 zł jezeli koniecznie chcesz miec gaz.
plecho1 - 03-02-2012, 07:05
Raczej ciężko będzie aby w ogóle ktoś chciał się pod taką instalacją podpisać przez co mógłby stracić koncesje na montaż. Także lepiej nowa nawet 2G.
ell - 03-02-2012, 13:19
Tak jak mówiłem, nie wiedziałem że jest to nielegalne, a informacje w sieci na ten temat są sprzeczne. Nawet tutaj jedni mówią tak drudzy inaczej. Podzwoniłem wczoraj trochę po gazownikach i faktycznie tak się jednak nie da. Instalacja jest przypisana do nr rejestracyjnego samochodu, tak mi powiedziano. Jest jednak inne rozwiązanie, na allegro widzę że kompletną instalacje bez butli mogę kupić już za 600-700zł. Gazownik mi powiedział że za instalacje weźmie 600zł. To już jest tylko 1300zł za montaż. Teraz pytanie co z butlą? Czy butlę mogę wykorzystać używaną z homologacją czy nie? Na wschodzie naszego kraju faktycznie najtańszy montaż sekwencji to 1500zł, w Szczecinie niestety nikt poniżej 2300zł nie schodzi stąd moje poszukiwania tańszego rozwiązania.
plecho1 - 03-02-2012, 13:37
Butla może być używana jeśli ma ważną legalizację, niedawno taką montował ojciec w Astrze. Legalizacja jest przypisana tylko do butli.
|
|
|