[02-06]Lancer CS0 - Jaki zestaw polecacie przy wymianie rozrządu ?
robertdg - 30-03-2012, 08:29
Organoleptycznie no i wciska się go na imadle, trzeba zwrócić uwagę na jakieś uszkodzenia mechaniczne, zapocenia, etc., dodatkowo to już zalezne od stanu - ocena uszcelnień na wałkach i pompy wodnej.
mirc23 - 30-03-2012, 16:19
Ogólnie pisząc Napinacz musi dać się wcisnąć ale tylko i wyłącznie przy użyciu dużej siły, jeżeli chodzi w rękach to do wymiany.
krzychu - 01-04-2012, 20:36
robertdg - a to Tobie miałem kiedyś cyknąć fotę, że mam jeden pasek zewnętrzny od osprzętu. Co prawda od tamtego czasu się temu nie przyglądałem bo zapomniałem. Ale przeglądam menual i tam jest taki obrazek:
robertdg - 01-04-2012, 20:55
krzychu, obrazka nie widze, ale nie jest to konieczne, widocznie źle skojarzyłem i wtym był mój błąd
krzychu - 01-04-2012, 20:56
http://zapodaj.net/images/949a31e5b40f.png
A link widać i działa? Strasznie pozawijany jest. W sumie muszę go też wymienić bo piszczy jak jest zimno na chwilę.
robertdg - 01-04-2012, 21:07
U mnie nie wyświetla, wiem jak jest pozawijany bo w turbawce jest tak samo, poprostu się pomyliłem
P.S. Niech mechanik sprawdzi Ci stan automatycznego napinacza i rolki prowadzącej od paska osprzętu
b4rt3k91 - 26-04-2014, 20:12 Temat postu: Części - rozrząd oraz sprzęgło 2.0 16V (4G63) Witam
To mój pierwszy post na tym forum, więc chciałbym się przywitać Od niedawna jestem posiadaczem lancera 2.0 16V (4G63), kombi (wersja sport), 2004 r. Samochód kupiłem od pierwszego właściciela z Niemiec, sprowadzony przez znajomego z przebiegiem 107 k km (posiadam kartki z przeglądów z ASO niemieckiego, zresztą stan samochodu rzeczywiście odzwierciedla taki przebieg). Prawdopodobnie rozrząd nie był zmieniony, więc przymierzam się do wymiany. Przegrzebałem trochę forum, znalazłem tematy o wymianie rozrządu, ale o ile dobrze pamiętam nie było tam wyszczególnione jakie części należy zmienić w tym silniku. W związku z tym moje pytanie (bo pewnie ktoś już wymieniał ): jakie części są konieczne do wymiany oraz jakie firmy polecacie?
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi
Pozdrawiam
krzychu - 26-04-2014, 20:21
Witamy na forum.
Scaliłem i chyba znalazłem odpowiedzi na Twoje pytania....
Ale jak z Niemiec z takim przebiegiem i rocznikiem to moim zdaniem powinien być wymieniony.... 90 tys lub 5 czy 6 lat... Posprawdzaj papiery. Oczywiście jak nie masz pewności to wymień.
Ogólnie wymieniłem zdaje się:
3 rolki
2 paski
napinacz
pasek osprzętu zewnętrzny bo był w tragicznym stanie.
Oszczędziłem na pompie wody ponieważ nie ma wpływu na zerwanie/przestawienie rozrządu, a według czynności serwisowych co druga zamian rozrządu.
Rozumiem, że jak szukałeś do doszukałeś się informacji o ukrytym wałku balansowym? O którym wymieniający musi wiedzieć? Brak wiedzy na ten temat daje 66% szans na złe ustawienie co objawia się wibracjami silnika i potrzebą powtórnego ustawiania rozrządu....
b4rt3k91 - 26-04-2014, 23:45
@Krzychu,
tak, doczytałem się o ukrytym wałku balansowym (dół silnika, śruba do ustawienia). Mam zamiar powiedzieć o tym mechanikowi podczas wymiany. Pompy raczej też nie mam zamiaru ruszać, chyba, że będzie się "pocić". Planuję przy okazji wymianę paska wieloklinowego, nie wygląda najlepiej... Jak będę po wymianie to wrzucę tutaj dla innych części z numerami - mogą się przydać na przyszłość
robertdg - 26-04-2014, 23:54
A co zrobisz jak pompa rozleci się za 20tyś km, ponownie bedziesz zmieniał paski jak płyn poleci na nie
b4rt3k91 - 28-04-2014, 21:01
Trzeba będzie zmienić a tak całkiem poważnie - powiem mechanikowi, żeby ją dobrze oglądnął (akurat znajomy mechanik znający się dobrze na japońcach), jeśli stwierdzi że do wymiany to wiadomo widzę, że zdania co do tego są podzielone, ale skoro nie jest ona napędzana paskiem rozrządu i jej wymiana nie wymaga wymiany rozrządu to pewnie zostanie
robertdg - 28-04-2014, 23:32
Jej wymiana wymaga demontażu rozrządu
cefaloid - 04-05-2014, 09:51
robertdg napisał/a: | A co zrobisz jak pompa rozleci się za 20tyś km, ponownie bedziesz zmieniał paski jak płyn poleci na nie |
Książka serwisowa Lancera mówi, że pompę wody wymienia się przy co drugim pasku rozrządu więc moim zdaniem jest to niepotrzebny wydatek. To nie jest "przyoszczędzanie" na pompie wody tylko sugestia producenta.
robertdg - 04-05-2014, 10:37
cefaloid, zrób zrzut ekranu z tego wpisu, bo z tego co ja kojarze to jest jedynie nota inspekcyjna aby wymienić w razie zużycia lub uszkodzeń, a co do zużycia to nie jesteś w stanie przewidzieć czy nastąpi to za 100km, 1000km, 10000km
cefaloid - 04-05-2014, 11:00
robertdg napisał/a: | cefaloid, zrób zrzut ekranu z tego wpisu, bo z tego co ja kojarze to jest jedynie nota inspekcyjna aby wymienić w razie zużycia lub uszkodzeń, a co do zużycia to nie jesteś w stanie przewidzieć czy nastąpi to za 100km, 1000km, 10000km |
Skąd przekonanie że nowa pompa na pewno nie zepsuje się "za 100km, 1000km, 10000km" ?
Albo łożyska w kołach - może też trzeba by je profilaktycznie wymienić po xxx km?
Każdy robi jak uważa. ja planuję się jej dotykać, chyba że "w razie zużycia lub uszkodzeń" - jeśli masz rację i tak jest w instrukcji serwisowej. Jeśli producent nie pisze że mam ją wymienić z paskiem, to nie będę wymieniał. Jeśli by napisał wymienić - to bym wymieniał.
A przy okazji te czarno widziane przebiegi 100km, 1000km, 10000km DAWNO mineły.
Książkę zeskanuję w tygodniu - przyda się na pewno...
|
|
|