To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Pilarka i siekiera rozłupująca.

daron64 - 16-03-2012, 12:31

Ale to od handlarza, czy z lasu? Taka stolowa idzie dobrze, ale sam ciales? Masz porobione chwytaki? Bo samemu to troche ciezko wieksza ilosc samemu tak przerobic. U nas sosna, swierk, to raczej tylko na budulec idzie, jakies slupki(swierk) i czasem na rozpalke. Do palenia to chyba duzo musi Ci jej wychodzic, bo sosna to moment idzie z dymem
Marcino - 16-03-2012, 15:12

Tą sosne miałem załatwianą, była wycieta i facet miał poskłądaną w taki długi stos. Było to wyciete po wiatrołomie, takie klocki od około 8cm do 25-30cm śrdnicy.
Co do piły to nie mam chwytaków, jedynie stół mam duzy tak 120 x 90cm wiec sie nie buja. Było podeschnete, a te najwieksze to najpierw na poł a pozniej dopiero na klocki takie dłuzsze po około 33cm, bo w sumie z tych 2m pni robiłem 6 klocków.

Na tej pile stoowej mam z boku wyjscie na stożek na uchwyt wiertarki, oraz gwint na wałku. Zastanawiam sie zeby tam zrobić łuparke na świder.....

Andrew - 16-03-2012, 15:17

Marcino napisał/a:
Na tej pile stoowej mam z boku wyjscie na stożek na uchwyt wiertarki, oraz gwint na wałku. Zastanawiam sie zeby tam zrobić łuparke na świder.....

Mój kolega zrobił sobie taką łuparkę, bardzo fajnie idzie robota takim czymś :wink:

Marcino - 16-03-2012, 23:06

andrew84 napisał/a:
Marcino napisał/a:

Mój kolega zrobił sobie taką łuparkę, bardzo fajnie idzie robota takim czymś :wink:

Jedynie co to dodatkowo musiałbym zadbać o obniżenie obrotów... ale to sie da zrobić. A tak to trzeba dołozyć z boku maszyny dokrecany stolik, być moze jakiś uchwyt do tego zeby nie trzymac pniaków w rece..:)
Ma ktoś sprawdzone żródło tego stożka rozłupującego?

luckyluck - 20-03-2012, 16:28

daron64 napisał/a:
A mozesz napisac, przy czym padla?

Nic wielkiego, zwykłe prace. Podkrzesywanie, wycinka. Żadnych mega wysiłków. Ale to u mnie, u brata była mega wykorzystywana i to on najprawdopodobniej ją zajechał.

Jaka piła będzie dobra do ścięcia dębu 50cm średnicy? Tzn jaka moc.

Marcino - 20-03-2012, 22:49

luckyluck napisał/a:
Jaka piła będzie dobra do ścięcia dębu 50cm średnicy? Tzn jaka moc.

DObra piła to napewno z ostrym łańcuchem, odpowiednie wycięcie klina.... i obalenie..:)
Sam podcinałem dęba około 80cm Huskvarną 45 nie pamietam danych ale prowadnica chyba 37cm..:) coś koło 3.5KM .
Kupiona była 18 lat temu, działa do dzisiaj nawet świeca nie wyminiania, 2 razy czyszcony gaznik, serwisowana na gwarancji, olej do mieszakni lany Huskwarny, pamietam ze była docierana, czyli zgodnie z instrukcją wypalone na wolnych obrotach 2 baki paliwa..:)
Z ustarek.. to pekniętqa spreżyna zaiweszenia silnika, a tak to exploatacja, czyli kilka łaćuchów i prowadnic wynenione, kółko napędu, wytarty hanulec bezpieczeństwa taśmowy, nowe kółko rozrusznika.
Pozdrawiam

daron64 - 20-03-2012, 23:00

3.5km to pojdzie bez problemu. Swoja droga tylko teoretyzujesz, czy chcesz pile dla jednego drzewa kupic? :)
@marcino
stary sprzet jest nie do zajechania. Kiedys mielismy jeszcze tajga-stihl, to byl rzeznik dopiero :p

Marcino - 21-03-2012, 08:20

daron64 napisał/a:
stary sprzet jest nie do zajechania. Kiedys mielismy jeszcze tajga-stihl, to byl rzeznik dopiero

Pamietam jak facet w sklepie powiedział do ojca - "Panie tym pan pół Cięzkowic (moja rodzinna mijescowoś)c zetniesz tylko przestrzegac zalecen i instrukcji i lać dobry olej do mieszanki"
Hehm przypomniało mi sie jak wujek podrzucił nam w ostanie świeta BN, jakaś chinska piłe.... no przestała palić.... nawet nie wiecie ile sie nawkurzałem zeby to chciało zagadać, kilka razy gaznik, regulacje... i nic.... az w koncu sznurek od startera urwałem od szarpania..:)

luckyluck - 21-03-2012, 09:15

daron64 napisał/a:
Kiedys mielismy jeszcze tajga-stihl

Tajgi pamiętam ale one były połączone ze Stihlem? Myślałem, że Tajga to była ruska piła.
daron64 napisał/a:
Swoja droga tylko teoretyzujesz, czy chcesz pile dla jednego drzewa kupic?

Hehe, raczej teoretyzuje. Ale fakt, faktem, że mam pewien odcinek do wycięcia a tam i potężne dąbki i akacja i ogromne brzozy, także roboty będzie sporo. Ale jeśli mówicie, że 3.5KM styknie, to nie będzie problemu. 8)

daron64 - 21-03-2012, 20:48

luckyluck napisał/a:
daron64 napisał/a:
Kiedys mielismy jeszcze tajga-stihl

Tajgi pamiętam ale one były połączone ze Stihlem? Myślałem, że Tajga to była ruska piła.
daron64 napisał/a:
Swoja droga tylko teoretyzujesz, czy chcesz pile dla jednego drzewa kupic?

Hehe, raczej teoretyzuje. Ale fakt, faktem, że mam pewien odcinek do wycięcia a tam i potężne dąbki i akacja i ogromne brzozy, także roboty będzie sporo. Ale jeśli mówicie, że 3.5KM styknie, to nie będzie problemu. 8)

nie mam pojecia czy byly polaczone, ale jakies podzespoly byly ze stihla, czy gdzies na ktorychs byly jego emblematy. Dopytam papy, albo w garazu poszukam, gdzies chyba jeszcze lezy, bo szukalem czegos na necie, ale nie znalazlem za specjalnie nic na ten temat, wiec bardziej traktuj ta wypowiedz jak plote, jak sprawdze/dopytam to dam znac.
Akacja nie wystepuje zdaje sie w polsce, to chyba robinia jest. A 3.5 styknie. Mam 3.8 to idzie wszystko bez problemu. Byle to bylo normalne 3.5, a nie jakis nac z prowadnica 50cm :) dzisiaj troche robilem znajomego stihlem-4.6konia. Sam dzwiek silnika przy mojej/mimo, ze w sumie nie taka duza roznica/ to jak przy czyms z v8, cieniasa postawic :) ciekaw jestem jak takie prawie 9cio konne chodza

luckyluck - 21-03-2012, 21:06

daron64 napisał/a:
Akacja nie wystepuje zdaje sie w polsce, to chyba robinia jest.

Patrz, poszukałem i faktycznie chyba masz rację. A człowiek całe życie myślał, że to akacja. :shock:

daron64 - 21-03-2012, 22:18

Jak masz jej tam duzo to dobrze, ma b.dobra wartosc opalowa. Cos na poziomie debu, jesiona. Troche duzo kory ma, ale jak to z wlasnej dzialki i Ci metrow nie beda liczyc, to bez zmaczenia. Do tego, jak jej z czyms nie pomylilem, to swietnie nadaje sie np na trzonek do siekiery, mlotka itd
piotr-stihl - 22-03-2012, 05:54

ech - czytam o pilarkach , siekierach i różnie piszecie

cóż dla jednego maszyna o mocy 3.5 KM to świat dla innych za mało

moje zdanie - kupować sprawdzone marki , troszkę mocy na ,, wyrost '' i dbać a będą służyły latami

sam mam na ,, stanie '' zawsze 4 sztuki jednej z dobrych marek - do różnego zastosowania odpowiedni model

ktoś się pytał o odczucia przy pracy pilarką o dużej mocy ?

odpowiem że dosyć ciekawe - zwłaszcza wieczorem w domu po kilku dobrych godzinach machania maszyną o wadze około 14 kg :axe: [ ms 880 z prowadnicą 90 cm długości { 8.7 KM } ]

daron64 - 22-03-2012, 09:06

Chyba niezly byk z Ciebie, skoro piszesz o kilku dobrych godzinach. Dla mnie wystarczy kilka godzin machania swoja i rece daja ostro o sobie znac :)
Z ciekawosci: ile kosztuje prowadnica i dobry lancuch do 880? I ile wchodzi benzyny, oleju? Bo sama wazy chyba cos niecale 10kg?tzn gola bez lancucha, prowadnicy, plynow? I do czego jej uzywasz? u nas juz w lasach nie ma za wiele takich sztuk drzew, na ktore potrzebny by byl taki potwor. Swoja droga ciekawie musi wygladac z 1.5m prowadnica :)
A co do tego co pisalem o tajdze to pytalem ojca, bo nie znalazlem pily, to mowil ze tylko kiedys tak mowili, ze jakies razwiazania ze stihla ruskie sobie "pozyczyli" i stad taka gadka byla, ze tajga stihl. Ale pewnie to tylko takie gadanie, wiec przepraszam za wprowadzanie w blad.

piotr-stihl - 22-03-2012, 17:22

nie ma potrzeby w Polskich lasach użytkować tak dużej pilarki jak ms 880 , ja pracuję troszkę w innych sytuacjach tą maszyną

nie trzeba być ,, bykiem '' do pilarki o dużej mocy ważna jest technika [ pilarka musi ,, sama ;; ciąć ]

nie wiem ile kosztują części w serwisie zazwyczaj dowiaduję się ile jak przychodzi za coś zapłacić [ dane techniczne są na stronie Stihl.pl ]

do ruskich pilarek raczej husqvarna coś dodawała o stihlu nie słyszałem [ tak jak kiedyś polskie dolpimy robiono na licencji husqvarny ]

to tak w skrócie

ps. najczęściej używam ms 200 T

http://www.youtube.com/wa...12&feature=plcp