To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - dzbanek filtrujący wodę britta

plecho1 - 22-02-2012, 08:42

To dlatego, że na ściankach rur wodociągowych osadza się osad i kiedy zakręcą wodę a następnie odkręcą, to uderzenie ciśnienia odrywa ten osad i stąd przez jakiś czas takie problemy z kolorową wodą.
Marcin-Krak - 22-02-2012, 08:44

plecho1 napisał/a:
To dlatego, że na ściankach rur wodociągowych osadza się osad i kiedy zakręcą wodę a następnie odkręcą, to uderzenie ciśnienia odrywa ten osad i stąd przez jakiś czas takie problemy.

Wiem, ale woda sprawiała tym razem wrażenie jakby był jakiś barwnik :wink:

No ale temat raczej dzbanka tyczy się...

plecho1 - 22-02-2012, 10:00

Dzbanek z takim zanieczyszczeniem na pewno sobie poradzi :)
JCH - 24-02-2012, 11:20

Są w tej chwili w ofercie Selgrosu wkłady Brita Classic - 3 szt. za ok. 20 zł gdyby ktoś chciał....
koszmarek - 22-03-2012, 13:36

No i stało się :) Zanabyłam drogą kupna dzbanuszek Dafi http://allegro.pl/filtr-d...2207518041.html
w kolorze grafitowym :) Czekam na kuriera, powinnam dostać jutro :)

Blondi - 22-03-2012, 15:09

koszmarek, napewno będziesz zadowolona z niego. Pamiętaj tylko o wymianie wkładów co określony czas i będzie ci służył. Może to nie to samo co stałe extra filtry na instalacji wodnej ale tez nie kosztuje tyle :wink:

ps: po jakims czasie sama zobaczysz co ile musisz wymienic w nim filtr bo to co pisza w ulotce zależy dużo od wody jaką się ma. Jak bedzie się za długo przefiltrowywac to znaczy że czas wymienić nawet jeśli nie minie określony czas.

koszmarek - 22-03-2012, 15:22

Blondi napisał/a:
Może to nie to samo co stałe extra filtry na instalacji wodnej ale tez nie kosztuje tyle

Moja mama ma taki, ale pan mi zaproponował kwotę jakąś masakryczną :/

Rozumiem, że po filtrze widać, że trzeba wymienić? Przepraszam, za może kiepskie pytanie, ale nigdy nie miałam przyjemności zaglądać w taki filtr ;)

bastek - 22-03-2012, 15:27

koszmarek, ja ma test na herbacie. jak się zaparzy świeżą wodą, to jest OK. później z czasem zaczyna się pojawiać taki brunatny osad na ściankach. jak go juz sporo, to czas wymienić.
testowałem fitry AQUAPHOR jest ble, po 2 tyg. do wymiany

Blondi - 22-03-2012, 15:30

koszmarek, woda jak jest nowy filtr to leci przez niego szybko, jak zobaczysz że za długo czekasz na przefiltrowanie to znak że czas wymienić filtr.

U mnie filtr wymieniam co 1-1,5 miesiąca a stale go używam, bo ja wodę filtruje do wszystkiego poza myciem. Stosuje dokładnie tesame filtry co ty masz do tego dzbanka, bo do mojego Zelmera tez pasuja a są tańsze niż orginalne zelmery.

koszmarek - 22-03-2012, 15:54

bastek1, Blondi, dziękuje za wskazówki :) Miejmy nadzieję, że dzisiaj kurierem nadadzą, to w weekend będzie chrzest :)
vendetta - 22-03-2012, 19:42

koszmarek napisał/a:
No i stało się :) Zanabyłam drogą kupna dzbanuszek Dafi http://allegro.pl/filtr-d...2207518041.html
w kolorze grafitowym :) Czekam na kuriera, powinnam dostać jutro :)

Kupiłam identyczny w kolorze malinowym u mnie jest już ze dwa tygodnie. Czajnik jak na razie bez kamienia :D

Marcin-Krak - 22-03-2012, 20:34

I ja też mam :P
Zielony :mrgreen:

sieegurd - 22-03-2012, 22:01

Marcin-Krak napisał/a:
I ja też mam :P
Zielony :mrgreen:

My też mamy zielony :D :D :D

Koszmarek będziesz zadowolona :) Zrobiłem prosty test. Wziąłem 2 garnuszki i zagotowałem 3 razy wodę. W jednym z kranu, w drugim z dzbanuszka. W tym z wodą z kranu pojawił się osad, a w drugim nie :) Od tej pory czajnik bez kamienia, termos małej bez osadu :)

PS. Czy stosujecie przefiltrowaną wodę do żelazek? Gdzieś słyszałem, że można, ale nie chcę próbować bez konsultacji:P

jaca71 - 22-03-2012, 22:13

A jak się ma sprawa zdrowia do picia wody "destylowanej", gdzieś słyszałem że to baaaardzo niezdrowe?

[ Dodano: 22-03-2012, 22:15 ]
sieegurd napisał/a:
Czy stosujecie przefiltrowaną wodę do żelazek? Gdzieś słyszałem, że można, ale nie chcę próbować bez konsultacji:P

Innej w domu nie mam, bo mam zmiękczacz na wejściu do domu i żelazko nie narzeka - nie ma przeciwwskazań.

Marcin-Krak - 22-03-2012, 22:18

jaca71 napisał/a:
Innej w domu nie mam, bo mam zmiękczacz na wejściu do domu i żelazko nie narzeka - nie ma przeciwwskazań.

Na stronie Brity z pytaniami i odpowiedziami mimo wszystko do żelazek zalecają używanie wody demineralizowanej.