To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problemy po wyczyszczeniu przepustnicy i zaworu EGR

tnalag - 10-02-2013, 14:55

Wszystkie wtyczki są normalne i bez problemu się odpinają tylko ta taka felerna musiała być :D Dopiero jak zdemontowałem TPS zobaczyłem jak się wyciąga wtyke haha :mrgreen: Wyczytałem że ten kabel który zamówiłem nie chce współpracować z galem z mojego rocznika. Wycofałem aukcję na szczęście. Czy ten kabelek z Twojego linka będzie na 100 % dobry ? ogólnie byłem u dwóch szpeców i żaden nie umiał się połączyć z ECU
fj_mike - 10-02-2013, 15:40

tnalag napisał/a:
Czy ten kabelek z Twojego linka będzie na 100 % dobry ?

Posiadam taki sam ;)
Po zakupie musisz we wtyczce zewrzeć pin 1 i 4 (dolutuj kawałek przewodu).

tnalag - 10-02-2013, 15:56

fj_mike napisał/a:
tnalag napisał/a:
Czy ten kabelek z Twojego linka będzie na 100 % dobry ?

Posiadam taki sam ;)
Po zakupie musisz we wtyczce zewrzeć pin 1 i 4 (dolutuj kawałek przewodu).

Aha i wszystko jasne :) Dzięki za info

fj_mike - 10-02-2013, 16:02

tnalag napisał/a:
Aha i wszystko jasne Dzięki za info

W temacie poniżej znajdziesz dużo cennych informacji o evoscanie i tym kabelku:
http://forum.mitsumaniaki...p=535265#535265

tnalag - 10-02-2013, 16:31

Przydatny link, pobawię się jak tylko dostanę kabel. Jeśli chcę TPS ustawić z kabelka ma być ustawiony na 10 % ? przeglądając program na sucho narazie w scanmasterze znalazłem opcję od ustawień TPS,a w evoscanie nie mogę znaleźć :? Jak jest ze sprawdzaniem parametrów? tzn. sonda lambda i reszta czujników od temp. silnika np. da się sprawdzić?
fj_mike - 10-02-2013, 16:34

tnalag napisał/a:
Jeśli chcę TPS ustawić z kabelka ma być ustawiony na 10 % ?

Jak odpalisz program i zaczniesz używać to załapiesz ocb :wink:

fj_mike napisał/a:
tzn. sonda lambda i reszta czujników od temp. silnika np. da się sprawdzić?

Tak

Owczar - 10-02-2013, 18:31

Jeśli masz przedlifta to szukaj kupca na ELM-a. Michał dobrze Ci podpowiedział z evoscanem.
tnalag - 10-02-2013, 20:15

Teoretycznie udało mi się anulować aukcję co do ELM,a zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Najwyżej komuś się sprzeda. Może na forum będą chętni :mrgreen:

Zmylił mnie opis aut do których pasuje ELM. Wg. niego obsługuje galanty od 96 rocznika

Owczar - 10-02-2013, 22:33

To na takiej podstawi będziesz mógł żądać zwrotu. Napisz do sprzedawcy, że chętnie kupisz, ale jak da CI gwarancję, że jeśli nie działa to przyjmie zwrot i zapłaci za przesyłkę bo mu się coś w aukcji pomyliło.
robertdg - 10-02-2013, 23:17

Ustawiając TPS nie zapomnijcie o wartości dla IPS
komarsnk - 10-02-2013, 23:39

robertdg napisał/a:
Ustawiając TPS nie zapomnijcie o wartości dla IPS

:?: A co to jest IPS :?: :roll:

fj_mike - 11-02-2013, 00:40

komarsnk napisał/a:
A co to jest IPS

Idle Position Switch

Jego regulacja jest opisana w manualu. Najpierw ustaw TPSa :wink:

tnalag - 11-02-2013, 09:19

Na szczęście sprzedawca na swoich aukcjach miał też VAG KKL na ftdi i poprostu wyśle mi ten drugi. W manualu są opisane wartości dla ustawienia TPS,a i IPS ? Ustawię TPS i jeszcze czeka mnie wymiana uszczelki pod głowicą z uszczelniaczami. Uszczelniacze puszczają olej i mam przebicia na cewkach. Wreszcie będę mógł się znów cieszyć jazdą Galem. Bo już miałem myśli o sprzedaży :mrgreen:
komarsnk - 11-02-2013, 09:45

fj_mike napisał/a:
komarsnk napisał/a:
A co to jest IPS

Idle Position Switch

Jego regulacja jest opisana w manualu. Najpierw ustaw TPSa :wink:

Aaa tak :)
To mam ustawione "na zicher" :mrgreen:

tnalag - 12-02-2013, 10:53

Ktoś by mi mógł łopatologicznie wytłumaczyć jak ustawić ten TPS przez Kabel ? Tak krok po kroku jak ktoś pamięta. Mam już kabel podłączyłem się nie mogę znaleźć tej opcji od TPS,a mam evoscana v2.6