Komputery, RTV, AGD, Komorki - Nowy komputer
Owczar - 02-04-2012, 00:31
Składasz czy chcesz gotowca? Musi mieć CE?
Jaką masz wstępną konfigurację?
Cały zestaw czy tylko baza?
krzychu - 02-04-2012, 07:20
Przy takich kwotach polecam wejść na stronę Dell-a. Zwróci się szybko bezawaryjnością i stabilnością pracy, a przy okazji serwisem np. NBD (naprawa następnego dnia roboczego - ostatnio korzystałem - działa).
Np. Dell Precision T3500 z jakimś Xeonem i pamięciami ECC (kontrola błędów), żeby obliczenia były pewne i dużo wyższa stabilność. Do tego jakąś nVidia Quadro i dodatkowo dysk SSD na system (wystarczy 64-128GB) + zwykły dysk. Pamięci ile potrzeba 6-24GB ile wolisz
RalfPi - 02-04-2012, 07:38
Hej, raczej wolę kupować gotowca.. Nie bawiłem się w składaki nigdy i pytanie czy taki sprzęt (z pewnością tańszy) będzie podobnie bezawaryjny co gotowiec.
CE nie musi mieć - jest to komp do domu raczej, do realizacji własnych "konceptów".
Kumpel znalazł gdzieś lapka lenowo z prockiem I7 (dwurdzeniowy) 16GB RAM'u i dyskiem na 7200 rpm'ów. A w tej cenie nie potrafiłem znaleźć nic podobnego stacjonarnego...
[ Dodano: 02-04-2012, 07:38 ]
ten Laptop po jakieś 5800 był+-300 zł.
[ Dodano: 02-04-2012, 07:48 ]
A wiem, że Dell są mało awaryjne (opinia serwisu wielu marek) i kumplowi, też niemalże w jeden dzień naprawili.. Kilka telefonów, diagnoza, przyjechał facet z teczką, wymienił zasilacz i już:)
[ Dodano: 02-04-2012, 07:52 ]
Takie coś znalzłem... tylko strasznie mało ramu - zadzwonię do nich i zapytam się ile mogą mi RAM'u dorzucić.
http://www.dell.sklep.pl/...komputer/T1600/
Co myślicie o tym sprzęcie?
krzychu - 02-04-2012, 07:59
Spoko + SSD na system i ramu ile trzeba. Tylko jeśli chcesz mieć naprawdę stabilnie zapytaj o RAM ECC.
RalfPi - 02-04-2012, 08:01
ok - dzięki krzychu!
A mam jeszcze pytanie - myślisz, że nie będzie problemu z rozbudowaniem kompa..?
I czy przedłużać gwarancję??
krzychu - 02-04-2012, 08:10
RalfPi napisał/a: | A mam jeszcze pytanie - myślisz, że nie będzie problemu z rozbudowaniem kompa..? |
Zależy o co. Ale w większości bez problemu.
RalfPi napisał/a: | I czy przedłużać gwarancję?? |
Zależy jak długo chcesz używać i czy jest Ci potrzebny codziennie, nie możesz mieć przestojów to raczej warto.
RalfPi - 02-04-2012, 08:17
Dzięki - pozdrawiam serdecznie.
plecho1 - 02-04-2012, 08:39
A jak jest Panowie z dyskami SSD i ich żywotnością czy dokładniej z ilością cykli? Bo gdzieś czytałem, że ta wartość jest ograniczona i dyski te bardziej nadają się jako archiwalne bo jako systemowe szybciej padają.
krzychu - 02-04-2012, 08:46
Wszystko się zużywa, ale jak masz SSD z TRIM-em i masz tyle ramu, żeby był wyłączony SWAP to i tak masz spokojnie parę lat pracy. Do tego zwykły dysk zużywa się cały czas jak jest włączony, a SSD tylko jak na niego zapisujesz (do tego teraz SSD balansują zapis w rożnych miejscach tak żeby nie zużyć się w jednym miejscu). Do tego nie martwisz się szczególnie przy laptopie, że jak go kładziesz na biurko i spuścisz np. z 1cm (wyciągniesz palce) to głowica przywaliła w talerz jak nie była zaparkowana. Do tego ta wydajność. Jak uruchamiasz system to tak z 10-20 programów chce odczytywać z różnych miejsc i zwykły dysk z głowicą dostaje zawału i wydajność spada 10-20 razy. A SSD cały czas idzie całą parą. Dlatego przy jednym zapisie/odczycie ta różnica jest duża, ale nie miażdżąca, przy 10-20 odczytach/zapisach SSD miażdży każdy dysk, czy RAID z paru dysków. Do tego opóźnienia <ns zamiast np. 15ns.
Ps. Ostatnio miałem 3 dyski w laptopie 500GB i z każdym było coś nie tak (jak Samsung przywalał w coś głowicą tak, że było to słychać jak trzask , Potem Toschiba coraz głośniej chodziła, hitachi po miesiącu złapał 3 relokowane sektory i też zaczął głośniej chodzić) to kupiłem SSD 128GB i w końcu cisza i zero zamułek komunikatów "nie odpowiada" przy włączaniu systemy np. Window Live Mail jak go kliknąłem jak się uruchamiał z system od razu - "nie odpowiada". FF też potrafił wisnąć jak go odpalałem zaraz po pojawianiu się pulpitu.
Owczar - 02-04-2012, 08:55
Też polecam dell. Mam wiekową stację 690. Niektórzy mi odradzali jej zakup, bo stara, bo gabaryty... Ale jakością wykonania i stabilnością miażdży. W pracy nie była wyłączana po 2-3 miesiące i zero problemów. Jedynie windows po takim czasie kulał. Teraz dorzuciłem 2 dyski sas 10k 2,5 cala w raid0 i 4GB ram, do tego 2 dyski na dane i śmiga jak złoto cały zaszyfrowany
Dysk ssd i ram ecc jak najbardziej. Ale dysk na system raczej 128GB żebyś mógł wrzucić także programy użytkowe oraz żeby zostało miejsce na ew swap czy hibernacje.
Dyski Ssd mają ograniczoną żywotność jak każde dyski, ale w tej chwili nie są to czasy, które są krytycznie krótkiego zawsze warto dbać o backup systemu, a kiedy pojawią się bad sectory to dysk zacznie je oznaczać i będzie to sygnał, że pora na serwis. SSD na archwimu to bylby szczyt burzujstwa
Stacje mozna bez problemu rozbudowac, ale na gwarancji tylko nowe czesci dell, a to spore koszty. Polecam od razu brać jak najlepszy konfig. Niestandardowa konfiguracja na zmówienie, bo w sklepie dell rzeczywiscie bieda...
krzychu - 02-04-2012, 09:00
Owczar napisał/a: | Dyski Ssd mają ograniczoną żywotność jak każde dyski, ale w tej chwili nie są to czasy, które są krytycznie krótkiego zawsze warto dbać o backup systemu, a kiedy pojawią się bad sectory to dysk zacznie je oznaczać i będzie to sygnał, że pora na serwis. SSD na archwimu to bylby szczyt burzujstwa |
bad sectorów w dyskach (zwykłych i SSD) już dawno nie ma. Dyski mają zapasowe sektory i sam dysk sobie przestaje używać tych uszkodzonych i używa zapasowe (nie informując o tym systemu operacyjnego i użytkownika). Wszystko można sprawdzać w SMART (to ile zostało rezerwowych sektorów, ile zostało zrelokowany już itd). Niektóre dyski SSD mają też pole w SMART informujące o % zużycia.
Owczar napisał/a: | Stacje mozna bez problemu rozbudowac, ale na gwarancji tylko nowe czesci dell, a to spore koszty. Polecam od razu brać jak najlepszy konfig. Niestandardowa konfiguracja na zmówienie, bo w sklepie dell rzeczywiscie bieda... |
Z tą gwarancją chyba nie do końca. Jak rozmawiałem z serwisantem (przecież nie masz żadnych plomb gwarancyjnych i instrukcję serwisową na stronie producenta) to dopóki nic nie zepsujesz to masz gwarancję. Nie mówił nić o oryginalnych częściach. Nie wyobrażam sobie, że za dołożenie ramu czy HDD nie kupionego od Della (dużo drożej) tracisz gwarancję.
Owczar - 02-04-2012, 09:09
To czy dysk zrelokuje dane do rezerwowego sectora, nie zmienia faktu, że uszkodzony jest oznaczany jako bad sector... To czy SMART powiadomi o tym system to też inna sprawa.
Z gwarancją rzeczywiscie jest jak napisales. Warunek rozbudowy z czesci dell musi byc spelniony jesli chcesz miec taka sama gwarancje na caly zestaw realizowana na service tag stacji.
krzychu - 02-04-2012, 09:16
Owczar napisał/a: | nie zmienia faktu, że uszkodzony jest oznaczany jako bad sector...
|
Zależy jak to zdefiniujesz. Dla mnie "bad sector" to taki jak kiedyś, który widzi system czy np. program HD Tune przy teście. W dzisiejszych dyskach odpalasz "format C:", scan disc, HD Tune w nim test sektorów i żaden nie wykaże błędów, a w SMART np. 30 sektorów już zrelokowanych. Kiedyś tak nie było. Był bad sector to go nie relokowało tylko oznaczało jak bad sector i to widział system i widziałeś przy formacie.
Trzeba o tym widzieć bo jak ktoś sprzedaje dysk na allegro to każdy da test który nie pkazuje bad sectorów, a prawie nikt nie daje SMART-u. Oczywiście zakup używki rzadko jest sensownym pomysłem.
Owczar - 02-04-2012, 09:25
Mój dysk podczas diagnostyki hdtune lub podczas chkdsk nie informuje o bad sectorach, ale smart informuje system o relokacji. Tak czy inaczej warto zwracać na to uwagę.
elektryk - 02-04-2012, 10:28
krzychu napisał/a: | Jak uruchamiasz system to tak z 10-20 programów chce odczytywać z różnych miejsc i zwykły dysk z głowicą dostaje zawału i wydajność spada 10-20 razy. A SSD cały czas idzie całą parą. Dlatego przy jednym zapisie/odczycie ta różnica jest duża, ale nie miażdżąca, przy 10-20 odczytach/zapisach SSD miażdży każdy dysk, czy RAID z paru dysków. Do tego opóźnienia <ns zamiast np. 15ns. | Akurat w przypadku SSD jest odwrotnie, SSD ma problemy przy odczycie dużej ilości małych danych z rozproszonych sektorów, wtedy czas dostępu znacznie wzrasta. Widać to wyraźnie w testach np Atto Benchmark dla małych ilości danych. Nowe topowe chipsety do SSD już to poprawiają dzięki sztuczkom. W przypadku dużych transferów zwłaszcza odczytów to SSD wymiatają HDD.
Co do trwałości, to ja mam SSD w laptopie, sony vaio. SSD jest chyba marki Samsung. Przez 4 lata jak go używam, często korzystałem z funkcji bezpiecznego kasowania danych przez zamazywanie sektorów. Do tego używam WinXP który nie wspiera TRIM. Po tych 4 latach SMART pokazuje że zużył dopiero 2% sektorów zapasowych.
Co do polecanych tutaj przez jednego z kolegów pamięci z ECC, to ja bym się wstrzymał z taką inwestycją. W przypadku komputerów typu stacja robocza zbytnio podnosi to koszt całego sprzętu, a zysku na tym nie ma dużego. Błędy z pamięci zwykłej pamięci RAM pojawiają się tak rzadko że dla dużej większości do sprzętu, do końca czasu jego życia nigdy nie wystąpią. Szybciej pojawią się błędy programowe lub konflikty w sterownikach, które z reguły kończą się resetem maszyny. Podobnie procesory XEON, mają więcej pamięci cache, z reguły gorsze parametry taktowania pamięci i wymagają specjalnych płyt głównych, a zysk jest niezauważalny. Oczywiście można kupić płyty dedykowane do komputerów serwerowych w formacie ATX, np marki TYAN, ale to najczęściej kończy się tym że mamy platformę której w przyszłości nie da się nic wymienić bo nie jest kompatybilna, a np wymaga głośnego chłodzenia, bo inaczej zadziałają mechanizmy ochronne.
IMHO lepiej zainwestować w jakąś płytę główną z górnej półki dedykowaną dla overclockerów i zostawić system na parametrach domyślnych. Przykładem takiej marki jest EVGA.
|
|
|