To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Małopolskie - Przeprowadzka do Chrzanowa lub Olkusza - poradźcie

wojzi - 07-03-2012, 15:29

RnS odpada niestety....
Renia 38 skończy a i w spadku jestem współwłaścicielem nieruhomości (w stanie surowym) w Zawoi. Tyle, ze Zawoja 86km od miejsa pracy.....

Tomek - 07-03-2012, 15:37

jaca71 napisał/a:

Doradca będący na prowizji banków nie będzie obiektywny :P

pójdziesz do banku i tam na kogo trafisz?
na doradcę, tyle, że pracującego dla 1 konkretnego banku, wtedy masz jeszcze gorzej, bo już wiesz jaki bank Ci ten doradca wybierze

jaca71 napisał/a:
Nie twierdzę że właduje Cie na minę, ale czy wybierze najlepszy kredyt?

:shock:
no to jak?? to ja wybieram czy doradca?

jaca71 napisał/a:
hmmm... różnie bywa.

dlatego też mówię o dobrym doradcy, a nie doradcy

jaca71 napisał/a:
Warto pamiętać jeszcze że dobre procenty bankowe często wiążą się z pakietem innych usług bankowych, które już tanie nie są.

to też zależy od banku, trzeba czytać
ja np. przy obecnym kredycie mam obniżkę o 0,3 za posiadanie konta+obrót na karcie min. 1000 zł
to mnie akurat nic nie kosztuje

jaca71 napisał/a:

Ważne by być jednak kumatym i podstawy matematyki znać a nie w ciemno zdać się na doradcę.

to jest najważniejsze

jaca71 napisał/a:

Inna sprawa że niektórzy doradcy są w stanie jeszcze utargować parę punktów procentowych względem tego co klient dostanie przychodząc z ulicy.

czasami
niektóre biura kredytowe mają wypracowane relacje z bankami i mogą mieć lepszą prowizje, albo marżę

w sumie dużo by pisać, jak wojzi masz szczegółowe pytanie to dzwoń, jestem na świeżo z tematem i mam dośw. też ze starym kredytem, który mam na obecne mieszkanie

wojzi - 07-03-2012, 15:38

"Dopłaty mogą być stosowane, jeżeli docelowy kredytobiorca, z wyjątkiem osób, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 2 (czyli z wyjątkiem osób samotnie wychowujących dziecko), złoży wniosek o kredyt preferencyjny najpóźniej do końca roku kalendarzowego, w którym kończy 35 lat. Jeżeli wniosek składają małżonkowie, warunek ten dotyczy młodszego małżonka,"

Ok. Tu się kwalifikujemy ale drugi wrunek nas wyklucza...

Chooper - 28-03-2012, 23:15

wojzi

Jak sprawa kredytu jest jeszcze aktualna, to w razie zainteresowania, daj znać, to przyjrzę się bliżej Twojej sprawie, i może uda się wypracować fajne warunki kredytu, odległość nie ma tu znaczenia, ale kilka danych będzie potrzebnych do analizy.

P.S. w kwietniu marże idą w górę.

pozdrawiam

diabelll - 29-03-2012, 23:25

wojzi, czemu tam :D nie lepiej w strone balic kryspinowa liszek i okolic ,typu zabierzow krzeszowice itp moim zdaniem to dobre lokalizacje a niedaleko mozna znalesc cos fajnego za nieduze moim zdaniem pieniadze i juz
wojzi - 29-03-2012, 23:29

diabelll napisał/a:
za nieduze moim zdaniem pieniadze i juz

twoim zdaniem :P

Po wstępnych rozmowach z doradcami kredytowymi wiem, już, że nie tylko Krak, ale wszelkie Skawiny, Wieliczki, Niepołomice, Dobczyce, Zabierzowy, Alwernie i inne ościenne nie wchodzą w grę.

Łapiemy się na Libiąż, Chrzanów, Trzebinia, Tarnów, Nowy Sącz, Suchą Beskidzką ewentualnie Śląsk - co też rozważamy.

mkm - 29-03-2012, 23:50

wojzi napisał/a:
Łapiemy się na Libiąż, Chrzanów, Trzebinia, Tarnów, Nowy Sącz, Suchą Beskidzką ewentualnie Śląsk - co też rozważamy.

Czyli pomalutku zbliżasz sie do odległości jaka dzieli Kraków z Zawoją :doubt:
To jest tragedia, żeby przy dwóch osobach pracujących nie było człowieka stać na spłatę stosunkowo niewielkiego kredytu...
Myśl o przebranżowieniu... jakaś agroturystyka jak Zawoja dałaby sie zaadoptować... może to jest przyszłośc łupić bogatych cudzoziemców...
Język znasz, internet też.
Bo opcję, że sie w budżetówce poprawi raczej mozna między bajki włożyć :doubt:

Marcin-Krak - 30-03-2012, 08:52

wojzi napisał/a:
Po wstępnych rozmowach z doradcami kredytowymi wiem, już, że nie tylko Krak, ale wszelkie Skawiny, Wieliczki, Niepołomice, Dobczyce, Zabierzowy, Alwernie i inne ościenne nie wchodzą w grę.

Brane pod uwagę były mieszkania nowe i z rynku wtórnego? Bo jeśli w Krakowie często różnicy w cenie między nimi nie widać, to w ościennych lokalizacjach prędzej.

Tomek - 30-03-2012, 08:59

mkm napisał/a:

Czyli pomalutku zbliżasz sie do odległości jaka dzieli Kraków z Zawoją :doubt:

ale perspektywy w tarnowie/sączu masz jednak inne niż w Zawoi

wojzi napisał/a:

z tego wszystkiego wziąłbym śląsk albo chrzanów/trzebinie
na śląsku znajdziesz prace bez problemu, miast tam masz wiele, zarobki dobre, ceny mieszkań niskie, MM dobrze rozwinięte, i życie ogólnie tańsze niż w krakowie
chrzanów/trzebinia ma taką zaletę, że możesz dojeżdżać do Krakowa/Katowic do pracy
Tarnów odpuść, zycie/usługi co prawda tanie, ale perspektywy/rozwój tam żaden
z pracą różnie