[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - O stacjach benzynowych
April77 - 27-03-2012, 13:30
W instrukcji (chyba książce gwarancyjnej) jest napisane że może jeździć do 5% etanolu. Pisałem kiedyś do centrali i potwierdzili że można- choć wyboru nie mamy BO WSZYSTKIE BENZYNY W POLSCE ZAWIERAJĄ 5% ETANOLU.
Mikuc - 27-03-2012, 13:50
No i wszystko jasne tylko szkoda że nie ma żadnych informacji na ten temat. Jestem ciekaw czy benzyna jest teraz lepsza czy gorsza po takim dodatku? Komu przeszkadzała benzyna ze starą recepturą ?
April77 - 27-03-2012, 14:07
"Mikuc"No i wszystko jasne tylko szkoda że nie ma żadnych informacji na ten temat. Jestem ciekaw czy benzyna jest teraz lepsza czy gorsza po takim dodatku?
GORSZA
Komu przeszkadzała benzyna ze starą recepturą ?[/quote]
EKOLOGOM
A tu fajny filmik
http://www.youtube.com/watch?v=ChnzLZHY2Cg
Krzyzak - 27-03-2012, 23:01
Mikuc napisał/a: | Komu przeszkadzała benzyna ze starą recepturą ? | nikomu - chodziło TYLKO o kasę dla rolników produkujących rośliny pod ten rodzaj paliwa
oprócz gwarantowanego zbytu mają jeszcze dopłaty do jego produkcji - żyć nie umierać...
RalfPi - 28-03-2012, 09:37
Krzyzak napisał/a: | Mikuc napisał/a: | Komu przeszkadzała benzyna ze starą recepturą ? | nikomu - chodziło TYLKO o kasę dla rolników produkujących rośliny pod ten rodzaj paliwa
oprócz gwarantowanego zbytu mają jeszcze dopłaty do jego produkcji - żyć nie umierać... |
Ktoś to to uchwala albo nie pomyślał albo ma kogoś z rodziny "w biznesie"
Co do stacji! Kurcze - tankowałem zadowolony jak nigdy na Lotosie w Szczecinie na Komuny Paryskiej (80%) i w Policach (20%) -ale po wczorajszym przeglądzie gazowym Mechanik do mnie mówi tak - "Radzę szybko zmienić stacje - Shell albo Orlen.. Jak tam Klienci leją, to nie mają syfu w filtrach.." Faktycznie wysypał jakiś proszek (coś w rodzaju proszku magnetycznego) z filtrów..
Więc zmieniam stacje - smutno mi na sercu, że Lotos - niby Polska firma, a takie rzeczy wychodzą.. Nie chcę generalizować, ale wierzę w to co mówił Mechanik i zwyczajnie zmieniam stację - moż Shell (wyjdzie mnie 300 zł drożej na paliwie w skali roku), może Orlen.
PS Ktoś może się orientuje czy paliwo - gaz i benzyna ze Schwedt są z naprawdę niemieckie - jak to się przyjęło niemiecka jakość, czy może LPG jest wszędzie takie samo..?
PS 2 Brachol mówi, że jak Kijanke CRDI 1.6 zaleje, to na Shellu chodzi zacnie
Krzyzak - 28-03-2012, 22:26
RalfPi napisał/a: | Shell albo Orlen |
jak tankowałem na shellu to zawsze mi auto zamulało - omijam go od lat szerokim łukiem
do orlenu nic nie mam; tankuję też na lotosie i też bez problemów; świetne paliwo ma auchan - żadnej różnicy... poza ceną; filtry czyste, oglądałem niedawno.
RalfPi - 30-03-2012, 07:55
Krzyzak napisał/a: | RalfPi napisał/a: | Shell albo Orlen |
jak tankowałem na shellu to zawsze mi auto zamulało - omijam go od lat szerokim łukiem
do orlenu nic nie mam; tankuję też na lotosie i też bez problemów; świetne paliwo ma auchan - żadnej różnicy... poza ceną; filtry czyste, oglądałem niedawno. |
Dzięki - zbliża się tankowanie - zaleję po drodze czy chyba Orlena - ale jak ponownie będę miał zasyfiałe filtry na przeglądzie..
To się skłonie ku zachodniej jakości.
Dzięki, pozdrowienia!
mjsystem - 30-03-2012, 09:17
RalfPi napisał/a: | Dzięki - zbliża się tankowanie - zaleję po drodze czy chyba Orlena - ale jak ponownie będę miał zasyfiałe filtry na przeglądzie..
To się skłonie ku zachodniej jakości. |
RalfPi, a gdzie chcesz kupić tę zachodnią jakość, jak wszystkie paliwa ida z tego samego magazynu?
gzesiolek - 30-03-2012, 10:35
mjsystem, kolega jest ze Szczecina wiec o to mu akurat nie jest trudno ...
Krzyzak - 30-03-2012, 13:19
powtarzam się, ale odpiszę - jakoś w 2005 z pełnym bagażnikiem wyruszyłem w trasę po niemczech
zatankowałem pod korek w Szczecinie i było spoko, a potem zatankowałem na Shellu gdzieś w połowie Niemiec i auto dostała strasznego muła - a już trochę bagażnik z żarcia opróżniłem
tak samo miałem w PL - paliwo z tej stacji było najgorsze
nie wiem jak teraz - może coś się zmieniło - bo od wielu lat tam nie tankuję
najpierw z małym stresem zatankowałem najstarsze auto na Auchan a teraz tankuję wszystkie 4 - jednak duża stacja, która sprzedaje mnóstwo paliwa nie może sobie pozwolić na szajs w dystrybutorach - zbyt szybko by się fama rozeszła...
gzesiolek - 30-03-2012, 13:47
Krzyzak, zgodnie z nickiem prowadzisz krucjate przeciw Shellowi bo Ci auto kiedys pare razy zamulilo akurat na tej stacji... jak juz kiedys pisalismy nie bede Cie przekonywal, ze to pech i kwestia okreslonej stacji... ale Ty tez nie przekonuj z uporem maniaka, ze cale zle paliwo to wina Shella...
bo jakos miliony ludzi na calym swiecie tankuja na ich stacjach i problemow nie maja... za to sa przypadki, ze maja takie problemy ludzie ktorzy tankuja gdzie indziej... ale statystycznie sa to tez przypadki nie pozwalajace okreslic ze dana marka stacji paliw to szajs...
Krzyzak napisał/a: | jednak duża stacja, która sprzedaje mnóstwo paliwa nie może sobie pozwolić na szajs w dystrybutorach - zbyt szybko by się fama rozeszła... |
Sam sobie przeczysz... to dlaczego unikasz shella... przeciez to co powyzej ich stacji tez sie tyczy...
Powtorze raz jeszcze... pojedyncze stacje a nie brandy moga byc felerne...
BRUNNER - 30-03-2012, 15:00
Problem polega na tym, że Stacja Shell'a stacji Shell'a może nie być równa. Fakt, było to z 10 lat temu, ale miałem znajomego pracującego na jednej z takich stacji. Podobno paliwo brali z jakiś likwidowanych zapasów wojskowych. Wojsko, z tego co pamiętam, co klika lat musiało takie zapasy wymieniać na nowe...
RalfPi - 30-03-2012, 17:08
[ Dodano: 30-03-2012, 17:08 ]
BRUNNER napisał/a: | Problem polega na tym, że Stacja Shell'a stacji Shell'a może nie być równa. Fakt, było to z 10 lat temu, ale miałem znajomego pracującego na jednej z takich stacji. Podobno paliwo brali z jakiś likwidowanych zapasów wojskowych. Wojsko, z tego co pamiętam, co klika lat musiało takie zapasy wymieniać na nowe... |
Gruboooo To chyba tylko w "Tuskandii" możliwe
[ Dodano: 30-03-2012, 17:13 ]
gzesiolek napisał/a: | Krzyzak, zgodnie z nickiem prowadzisz krucjate przeciw Shellowi bo Ci auto kiedys pare razy zamulilo akurat na tej stacji... jak juz kiedys pisalismy nie bede Cie przekonywal, ze to pech i kwestia okreslonej stacji... ale Ty tez nie przekonuj z uporem maniaka, ze cale zle paliwo to wina Shella...
bo jakos miliony ludzi na calym swiecie tankuja na ich stacjach i problemow nie maja... za to sa przypadki, ze maja takie problemy ludzie ktorzy tankuja gdzie indziej... ale statystycznie sa to tez przypadki nie pozwalajace okreslic ze dana marka stacji paliw to szajs...
Krzyzak napisał/a: | jednak duża stacja, która sprzedaje mnóstwo paliwa nie może sobie pozwolić na szajs w dystrybutorach - zbyt szybko by się fama rozeszła... |
Sam sobie przeczysz... to dlaczego unikasz shella... przeciez to co powyzej ich stacji tez sie tyczy...
Powtorze raz jeszcze... pojedyncze stacje a nie brandy moga byc felerne... |
Zgadzam się z gzesiolek - Brat na Shellu tankuje, a ja na konkretnym Lotosie (w sumie dwóch Lotosach) - będę teraz tankował gdzie indziej - na dużej stacji. Nie wiem czy te stacje to franczyza, ale pewnie komuś zależy żeby sprzedawać dobre paliwko.. Shell jest pewnie z 30xwiększy od Lotosu (mówie o firmach), więc jakość pewnie mają dobrą - z drugiej strony Shell, Shellowi nie równy. Brachol np. mówi, że Kia 1.6 CRDI najlepiej chodzi na Shellu, a na "Oszołomie" wcale nie chciał jeździć - szarpał, dławił się..
Podsumowując - zmieniam stację zgodnie z poleceniem Pana Mechanika - i dam znać za 15kkm czy filtry są czyste czy też nie - myślę, że jako patriota wesprę Orlen.
Pozdrowienia!
PS Najlepiej jeździł mi samochód (najmniej palił) na paliwie z "niebieskiej stacji" - nie pamiętam nazwy, ale paliwo biorą ze Schwedt, a życzą sobie jak za wodę z 10gr taniej jak w mieście. Mało tych stacji w Szczecinie i nie dają punktów
Krzyzak - 30-03-2012, 19:33
gzesiolek napisał/a: | prowadzisz krucjate przeciw Shellowi bo Ci auto kiedys pare razy zamulilo akurat na tej stacji |
po co od razu mocne słowa - cały 2000 r tankowałem tylko v-power, tankowałem też na shelu w Katowicach, Gdyni, Grudziądzu, Mikołajkach, Gdańsku, Tczewie i pewnie kilku innych miejscach i zawsze był syf - ZAWSZE auto jechało gorzej niż na najtańszej 95 z np. malborskiego Statoil
gzesiolek napisał/a: | Sam sobie przeczysz... to dlaczego unikasz shella... przeciez to co powyzej ich stacji tez sie tyczy |
akurat - uważam, że Auchan ze względu na cenę ma na tej stacji obrót kilka razy większy
gzesiolek - 31-03-2012, 09:43
Krzyzak napisał/a: | cały 2000 r tankowałem tylko v-power |
a moze jakbys tankowal zwykla Pb95 to nie mialbys roznicy do zwyklej 95 ze Statoil...
Jeszcze dodaj czy kupowales zwykly v-power czy v-power racing...
ta pierwsza to kwestia dodatkow dodawanych na danej stacji (oczywiscie Shellowych wg odpowiedniej procedury) a ta druga przyjezdza gotowa z tego co wiem chyba z Niemiec (100 oktanowka)...
Jednak sam mialem jeden przypadek zamulenia gdy wzialem racinga z promocji... ot to paliwo jest na tyle drogie, ze czesto gesto na stacjach nie schodzi... procedury wymagaja okresowego czyszczenia zbiornikow i wtedy robia promocje gdzie vpower kosztuje praktycznie tyle co 95... i tutaj obawiam sie moze tkwic klopot...
Z drugiej strony ja ostatnie 4lata tankuje tylko na Shellu i mialem tylko ten jeden przypadek, ze cos bylo nie tak... a przez ten czas firmowym autem mialem dwa przypadki i zaden na Shellu... ale ja tankuje w 99% zwykla Pb95
PS. a moze trafiles na ten wspomniany okres wojskowego paliwa ja wiecej do czynienia z paliwem shella od ok 2006 wczesniej tankowalem u nich okazyjnie raz na jakis czas...
|
|
|