[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?
Luk - 14-06-2012, 10:01
RYBOSTWOR napisał/a: | Swoją drogą jestem ciekaw ile juz takich przypadków było? |
Ja nie słyszałem o żadnym takim przypadku, jak Twój...
Karwoś - 16-06-2012, 20:38
Ja bym to zrobil od razu - im wiekszy luz tym gorzej dla łańcucha. Przy takim przebiegu to po prostu jakaś wada którejsc czesci - albo sam łancuch albo napinacze itp. W sx4 mam 40 000 siostra 70000 i nic nie brzeczy
RYBOSTWOR - 22-06-2012, 22:02
No i po strachu, hałasuje zawór PVC, zresztą tak gó... zrobiony z tworzywa sztucznego. Przeczyszczony trochę mniej sie odzywa, ale trzeba bedzie kupić nowy, a nowy tylko w ASO.
PZDR
Dziekuję za podpowiedzi na priv!
Pozdrawiam Mitsumaniaków.
eska - 05-07-2012, 20:34 Temat postu: dzwonienie w silniku Mam podobny efekt. Przy około 2300-2500 obr./min., przy rozgrzanym silniku (około 10-15 minut po porannym uruchomieniu). Tak jakby była niedokręcona jakaś osłona, a dźwięk przypomina efekt luźnego łańcuszka rozrządu znany z fiata 126p
Wszystkie osłony i urządzenia zasilane paskiem klinowym sprawdzone - to nie to. Efekt wydobywa się z silnika. Podobno zazwyczaj pomagało przeczyszczenie "wariatorów". Niestety u mnie nie.
Na razie jest problem z ustaleniem dlaczego to zjawisko się pojawiło i co jest jego przyczyną.
Mam nadzieję, że uda się ustalić co to dzwoni...
Przejechane niecałe 30.000 km
RYBOSTWOR - 05-07-2012, 21:30
Możesz sam sprawdzić czy to jest zawór PCV, potrzebny jest klucz nasadowy 10mm i szczypce płaskie.
Odkręcasz osłonę z logiem mitsu (2 śruby) i po lewej stronie masz wkręcony zawór PCV w pokrywę zaworową. Z zaworu wychodzi wężyk, należy go ścisnąć szczypcami i jeżeli odgłos zniknie, to zawór jest do wymiany/przeczyszczenia.
ITEM CODE zaworu: VALVE,PCV 1035A422 i kosztuje około 260PLN
Cała operacja zajmuje około 15 min
PZDR
QaDo - 26-07-2012, 13:42
Powiem wam tak, nie jestem specjalista od silników benzynowych mówię z góry, jednak z założenia działanie jest to samo i tu i tu mamy wtryski i w komorze dochodzi do zapłonu. Wg mnie jest to całkowicie wina fabryki, nieprawidłowy kąt wtrysku, w dieslu minimalna zmiana na jednym z wtrysków potrafi zakolebotać silnikiem. Dalsze przyczyny to pasek klinowy, wał...
Jeśli to możliwe aktualizacja programowa ze strony fabryki.
Beny_s - 26-07-2012, 17:08 Temat postu: Re: dzwonienie w silniku
eska napisał/a: | Mam podobny efekt. Przy około 2300-2500 obr./min., przy rozgrzanym silniku (około 10-15 minut po porannym uruchomieniu). Tak jakby była niedokręcona jakaś osłona, a dźwięk przypomina efekt luźnego łańcuszka rozrządu znany z fiata 126p
Wszystkie osłony i urządzenia zasilane paskiem klinowym sprawdzone - to nie to. Efekt wydobywa się z silnika. Podobno zazwyczaj pomagało przeczyszczenie "wariatorów". Niestety u mnie nie.
Na razie jest problem z ustaleniem dlaczego to zjawisko się pojawiło i co jest jego przyczyną.
Mam nadzieję, że uda się ustalić co to dzwoni...
Przejechane niecałe 30.000 km |
Niedawno, ale mam nadzieję, że skutecznie udało mi się uporać z podobnym zjawiskiem, przejechane 50kkm.
Czasem.. z czasem coraz częściej brzęczenie - podobne do brzęczenia osłony kolektora, pompy wody, pojawiające się przy spadku obrotów z 1500-2000, czasem przy zmianie biegów jak się wysprzęgliło na tym zakresie. Na zimnym przy załączonym ssaniu brak efektów.
Z czasem najlepiej zauważalne przy podbiciu obrotów gazem do 1,5-2 tyś na luzie;
Diagnoza serwisu - pompa oleju, dla pocieszenia dodam konieczność demontażu miski olejowej na czas naprawy - a raz zdjętej miski nie da się już założyć.. podobno.
eska - 21-11-2012, 22:15 Temat postu: Re: dzwonienie w silniku
Beny_s napisał/a: |
Diagnoza serwisu - pompa oleju, dla pocieszenia dodam konieczność demontażu miski olejowej na czas naprawy - a raz zdjętej miski nie da się już założyć.. podobno. |
Potwierdzam. U mnie to była pompa oleju. Na razie spokój...
robertdg - 21-11-2012, 22:51
Beny_s napisał/a: | Diagnoza serwisu - pompa oleju, dla pocieszenia dodam konieczność demontażu miski olejowej na czas naprawy - a raz zdjętej miski nie da się już założyć.. podobno. | Ponoć po demontażu miski to i słupek powinno się wymieniać
tomekrvf - 21-11-2012, 23:30
Beny_s napisał/a: | a raz zdjętej miski nie da się już założyć.. podobno. |
Kto tak powiedział? Czyścisz miskę i blok z masy uszczelniającej, nakładasz nową, skręcasz i po temacie.
Marian_K - 27-11-2012, 13:33
Panie i Panowie, po wymianie oleju na Valvoline SynPower 5W-40 zniknęły całkowicie wszelkie metalicznie brzęczenia pochodzące spod maski!!! Już prawie dwa miesiące po wymianie, wsłuchuję się jak mogę, wytężam słuch i... nic!
User April77 napisał w wątku dotyczącym oleju, że po wymianie na Millersa c3 5w30 również problem zniknął.
Najwyraźniej coś jest na rzeczy. Ja wcześniej jeździłem na Castrolu i wiem, że już do niego nie wrócę. Teraz BRAK jakichkolwiek niepokojących dźwięków.
Zachęcam więc do wymiany oleju, a wszyscy, którzy spotkali się z problemem, niech napiszą na jakim oleju jeżdżą... zobaczymy czy jest jakaś prawidłowość.
Pozdrawiam!
mazin - 28-11-2012, 16:25
Marian_K napisał/a: | Panie i Panowie, po wymianie oleju na Valvoline SynPower 5W-40 zniknęły całkowicie wszelkie metalicznie brzęczenia |
U mnie jakichś tam metalicznych stuków nie było słychać, niezależnie od oleju (poza trzaskami sprężarki klimy), ale po wymianie oleju z castrola na Liqui Molly silnik pracuje wyraźnie ciszej.
maniax86 - 29-11-2012, 09:08
Marian_K, hmmmm ciekawe.... no cóz na kolejny serwis przyjade ze swoim olejem i zobaczymy jak bedzie po wymianie.... obecnie jeżdże na castrolu co leją w serwisie i słychać to "coś" spod maski...
tomekrvf - 29-11-2012, 16:03
Pewnie jak zalejecie 10W50 czy 10W60 to silnik będzie tylko mruczał. Mi Alfa przycichła na takim oleju.
Marian_K - 30-11-2012, 23:26
eska napisał/a: | Potwierdzam. U mnie to była pompa oleju. | Wymienialiście te pompy? Napiszcie jaki koszt. tomekrvf napisał/a: | Pewnie jak zalejecie 10W50 czy 10W60 to silnik będzie tylko mruczał. Mi Alfa przycichła na takim oleju. | Wiesz ja rozumiem cichszą pracę, mniejsze spalanie po wymianie oleju, ale to brzęczenie/rezonanse to jakaś totalna kicha była. Już przymierzałem się do czyszczenia wspomnianego tutaj zaworu PCV ale... skoro problem ustąpił, to nie widzę sensu.
Dotychczas traktowałem sprawę oleju w silniku trochę lekceważąco... teraz zaczynam to traktować poważnie.
|
|
|