To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - NX2000 SR20DE " Time attack weapon " by BeNeK

Zielu - 12-04-2012, 15:47

Wygląda całkiem fajnie, jak na ten model który ponoć pięknością nie grzeszy...
Benek, pakuj SR'a :twisted:

E5xx w tle troszkę walnięty w tyłek.. :cry:

BeNeK - 12-04-2012, 17:25

karolgt napisał/a:
fajnie się prezentuje, ilość pracy jaką wkładasz widać też nie zła :)

widzę że nie tylko u mnie "odkurzanie" kończy się wybebeszeniem połowy samochodu :P

Dzięki . W sumie sam nie wiem po co ja wyjmowałem ten dywan jak bez problemu po wyjęciu foteli dało się uprać :D

Zielu napisał/a:
Wygląda całkiem fajnie, jak na ten model który ponoć pięknością nie grzeszy...
Benek, pakuj SR'a :twisted:

E5xx w tle troszkę walnięty w tyłek.. :cry:

Dzięki zielu .

Na SR-a to trzeba kasę mieć :D A ja jak już bym tak ową miał to wpakował bym SR'a vvl czyli 200km na zmiennej fazie rozrządu z fajnym momentem +220NM :D A 7g stoi , fakt trochę walnięty ale będzie wszystko naprawiane , najważniejsze jest to że podłoga ZDROWIUTKA jedynie na karoseria małe ogniska się już pojawiają :( Ale galant jest mocno dofinansowany technicznie i powiem tyle nissan nie umywa się do galanta ! Galant jak na te skromne +135hp zbiera się bardzo żwawo :P A do galanta kupuje się właśnie klapa od v6 ze spojlerem i nakładki progowe . Chciał bym też zrobić ambery z przodu :D

BeNeK - 13-04-2012, 21:21

Przez tego czerwonego dziada nie mogę usiedzieć na miejscu :D Poupalał bym w końcu :guma:
Jak myślicie czy olej Castrol Limslip 90w nadał by się do nissanowskiej skrzynki :P ??
EDIT:
Dokładeczka kupiona ponad rok temu , poszpachlowana,poklejona,pomalowana

Do dokładki przydało by mi się takie coś ale do NX'ów nie robili ...

:axe:

Dziś wyjąłem z ojcem przedni amor i wymieniliśmy sprężynę ... Niestety dla mnie się to źle skończyło , ponieważ za ściągacz służyły duża żaba . Jak z tyłu sprężyny nie wystrzeliły wyszły na luzie i nic nie odbiło tak z przodu wypadły z takim impetem i podstawa amora łuuuuuupppppppp w kostkę a sprężyna w zęby :D Młody i głupi ehhhh ... No i chyba faktycznie z tyłu amortyzatory nie domagają już wymiany. Zamiast zmiany na owe myślę o regeneracji,utwardzeniu i skróceniu skoku :)

Saqu - 13-04-2012, 21:30

BeNeK napisał/a:
tak z przodu wypadły z takim impetem

błąd, który będziesz pamiętał na przyszłość :P jakoś dziwnie ten nissan stoi :D

BeNeK - 13-04-2012, 21:32

Saqu napisał/a:
BeNeK napisał/a:
tak z przodu wypadły z takim impetem

błąd, który będziesz pamiętał na przyszłość :P jakoś dziwnie ten nissan stoi :D

spokojnie jutro może już wieczorem będzie równo siedział :) A potem znowu odsatwiam do mechanika .... nie mogę się doczekać jużżżżż :mrgreen:

BeNeK - 14-04-2012, 19:09

Zdjęcia nie za ciekawe ale są :) Z przodu nismo siadło 45mm :twisted: Może na fotkach tego nie widać bo w ty miejscu kostka jest krzywa i jest duży spadek terenu Tył wysoko siedzi bo amory się chyba kończą . Pierwsze wrażenie jest mega pozytywne , co prawda zrobiłem tylko 5 km , ale podczas slalomu samochód nie wychyla się wgl na boki :shock: Idzie równo jak bym po prostej drodze jechał :D Przód jest BARDZO sztywny , ale tył to tapczan ... Ale ogólnie się jaram :D
Przednia prawa sprężyna przy skręcaniu zaczyna strzelać , trzeba będzie rozebrać i zobaczyć o co cho . Były też problemy z wyjazdem , dopiero po tym jak przyjechała 1tona żwiru udało się wyjechać xD Kurna , podczas przejażdżki zauważyłem że przy zmianie biegu przy ok 5,5k rpm z wydechu dymek leci ...

Wszyc - 15-04-2012, 23:22

czarny dymek? jak tak to nic złego tylko trzeba lepiej popracować nad gaźnikiem pewnie bo go jakoś zalewa chyba :P
BeNeK - 21-04-2012, 19:37

Wszyc napisał/a:
czarny dymek? jak tak to nic złego tylko trzeba lepiej popracować nad gaźnikiem pewnie bo go jakoś zalewa chyba :P

jak nie jeździ tak ze 4 dni to jak się odpala to zaczyna kopcić , ale potem już jest okej , na drugi/trzeci dzień odpala idealnie .

ehhh... Umyłem samochód i wywoskowałem i akurat zaczęło padać ... :(

I sterownia :

Zawieszenie mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło . Ostanio jadę , pusta droga,sucho to sobie pojechałem 'slalomem' od krawędzi do krawędzi i nawet nie spostrzegłem się jak miałem przepisowe 90km/h jak looknołen a prędkościomierz to hampeli stiopa , jedna czuje respekt do prędkosci pomimo że nie duża ale takim torem jezdy :D W środku nie było czuć prędkości , zawias trzyma super . Ciągle brakuje czasu żeby podjechać na stację diagnostyczną bo coś zawieszenie z przodu wydaje dziwne odgłosy . Ale cieszy mnie jeszcze to ze spalanie się unormowało i pali ok 7,5 L/100km

Zaczyna brakować mi już mocy , czuć że jest zatkany . Trzeba coś zacząć działaś , bo tak być nie może :D !!

Saqu - 21-04-2012, 21:38

sr20? :D
BeNeK - 21-04-2012, 22:02

Saqu napisał/a:
sr20? :D

Chciał bym , ale na taki zabieg trzeba ok 3k wliczone w to są lepsze hamulce i cały swap z robocizną bo myślę że ten set up zawieszenia dał by radę ogarnąć dobrze sr20. Na razie tylko wydech przelotowy i dolot fujity , bez szaleństw :oops:

Wszyc - 21-04-2012, 23:27

Zrób swap sam to będzie taniej proste jak budowa cepa :P wyciągasz jeden silnik wsadzasz drugi :P :mrgreen:

Masz garaż więc weź w ogóle nie sap mi tu o robociźnie :P

BeNeK - 21-04-2012, 23:53

Wszyc napisał/a:
Zrób swap sam to będzie taniej proste jak budowa cepa :P wyciągasz jeden silnik wsadzasz drugi :P :mrgreen:

Masz garaż więc weź w ogóle nie sap mi tu o robociźnie :P

hahaha , przełożyć silnik i skrzynię to nie jest problem ale elektryka to już jest kompletnie czarna magia . U znajomego elektryka widziałem wiązkę z VW taurega były tego 2 duże pudełka a jeszcze jak mi ten pan powiedział ze on to jeszcze złoży to aż mi się nogi ugięły :D

Wszyc - 21-04-2012, 23:56

elektryka to byś się zdziwił że totalny pikuś :P podać ecu napięcie podpiąć pompę paliwa podłączyć stacyjkę, czujnik ciśnienia oleju i czujnik temp wody i co Ty chcesz więcej robić? :P reszta jest na wiązce silnika ;)

Ja jak z diesla robiłem benzyne to może z 5-7 kabli przylutowałem :P

Saqu - 22-04-2012, 13:58

BeNeK napisał/a:
elektryka widziałem wiązkę z VW taurega

nie porównuj wiązki z taurega do skromnych paru kabelków jakie ma 100nx :P

szukaj skasowanego egzemplarza 100nxa tego z sr20 i będziesz musiał tylko podmienić :P

BeNeK - 30-04-2012, 18:58

Saqu , będzie kasa będzie się myśleć , ale nie ukrywam że sr20 jest relatywnie tanim i jakże dobrym rozwiązaniem :P Nissan był na badaniu zawieszki bo coś mi strzela w prawym kole po wymianie sprężyn , wyszarpali mi samochód etc. zostały zrobione wszelkie badania zawieszenia i nic nie wykryło ... Amorki z przodu mają sprawność 76% i 77% a z tyłu po 86% i dziwi mnie że tył jest tak miękki , przy okazji została ustawiona cała geometria .

A dzisiaj po raz kolejny umyłem i wywoskowałem od niechcenia nismo :D

Miałem na oku fajne felgi z oponami 15'' ale ktoś mi je zwinął z przed nosa , wiec pozostaje mi kupić opony do oem felg , bo obecne opony się do niczego nie nadają (złapałem 2 razy 'kapcia') Co myślicie o oponach FALKEN ZIEX ZE-502 czy to jest jakiś semi-slick ?