[04-13]Colt CZx - NOWY COLT - jaki silnik, jaka wersja, opinie.....
michalp - 01-01-2007, 10:45
radi1965 napisał/a: | Chodzi mi o taką książeczkę jak dają przy kupnie auta w serwisie.................choć w zasadzie każdą literature chętnie poczytam |
Instrukcja jest tu
Anonymous - 01-01-2007, 12:00
Dzieki serdeczne, powiem szczerze nie liczyłem na tak szybką pomoc, ale jednak okazuje się że członkowstwo w tym KLUBIE ma sens
[ Dodano: 01-01-2007, 19:24 ]
Czy ktoś z Was testował ten wynalazek t.j. zestaw naprawczy do opony ?
Przyznam się, że po przeczytaniu instrukcji mam pewne obawy co do jego skuteczności / zresztą nawet producent też zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za powstałe szkody /. Osobiście myśle, że jednak koło dojazdowe bardziej będzie przydatne. Koszt dojazdówki na allegro to około 100zł ale pozostaje problem z kupnem tej styropianowej wkłady wraz z lewarkiem/ tego nigdzie w ofercie indywidualnej nie widziałem, nie wiem czy serwisy oferuja tą część ? /.
Mam też problem z kupnem dywaników welurowych / za rozsądne pieniądze / do nowego colcika, może ktoś ma namiary ?
krysstek - 01-01-2007, 20:18
radi1965 napisał/a: | Mam też problem z kupnem dywaników welurowych / za rozsądne pieniądze / do nowego colcika, może ktoś ma namiary ? |
Ja swego czasu nie mogłem dostać gumowych, a z welurowymi w cenie do 100 pln nie było problemów. Ostatecznie kupiłem tutaj . Możesz dogadać się na zakup przez Allegro. Innym wyjściem jest rozesłanie maili do największych sprzedawców na Allegro, z pewnością ktoś będzie miał i wystawi na aukcję.
Anonymous - 02-01-2007, 07:20
krysstek napisał/a: | radi1965 napisał/a: | Mam też problem z kupnem dywaników welurowych / za rozsądne pieniądze / do nowego colcika, może ktoś ma namiary ? |
Ja swego czasu nie mogłem dostać gumowych, a z welurowymi w cenie do 100 pln nie było problemów. Ostatecznie kupiłem tutaj . Możesz dogadać się na zakup przez Allegro. Innym wyjściem jest rozesłanie maili do największych sprzedawców na Allegro, z pewnością ktoś będzie miał i wystawi na aukcję. |
Powiem szczerze, że na allegro sa raczej nie do zdobycia Wszystkie oferowane są z serii uniwersalne / czyt. do niczego / lub pasują do modeli starszych.
Swoja drogą to czy konstruktorzy colta przeszli chyba samych siebie........... tyle profili na tak małej powierzchni
Anonymous - 02-01-2007, 08:15
witam,
a ja ostatnio kupilem na allegro dywaniki do cz3 za 49zl (welur) i sa calkiem ok.
co do dojazdowki - faktycznie mozna ja kupic za ok 100zl, ale problem jest z podnosnikiem i wkladka styropianowa. ja kupilem ten komplet (kolo, wkladka plus klucz i mocowanie do podlogi) w aso we wroclawiu za chyba niecale 500 zl - troche duzo ale wolalem miec spokoj:)
pozdrawiam
Anonymous - 02-01-2007, 09:29
Gorzkim napisał/a: | witam,
a ja ostatnio kupilem na allegro dywaniki do cz3 za 49zl (welur) i sa calkiem ok.
co do dojazdowki - faktycznie mozna ja kupic za ok 100zl, ale problem jest z podnosnikiem i wkladka styropianowa. ja kupilem ten komplet (kolo, wkladka plus klucz i mocowanie do podlogi) w aso we wroclawiu za chyba niecale 500 zl - troche duzo ale wolalem miec spokoj:)
pozdrawiam |
Tak, to daj namiary na te dywaniki ?
Anonymous - 02-01-2007, 11:48
radi1965 napisał/a: |
Tak, to daj namiary na te dywaniki ? |
Dywaniki z allegro, aukcja co prawda zakonczona, ale mozna sie skontaktowac. Co do samych dywanikow to moze bez szału, ale w sumie za ta cene chyba warto:)
http://www.allegro.pl/item148005172_148005172.html
Pozdrawiam!
Anonymous - 06-01-2007, 01:56
Powracając do niedawno zakupionego Colt’a.
Jeżdżę już ok. 3-ch tyg. Podzielę się spostrzeżeniami i problemami.
Pierwsza sprawa to alarm, najdelikatniej mówiąc to doprowadza mnie do białej gorączki.
Włącza się w najmniej odpowiednim momencie, jak nie wykaże błędu ze strefą (niedomknięte drzwi, bagażnik, maska) i nie da się zazbroić, to zdarza się dość często, że włączy się np. po 2 min. od pomyślnego zazbrojenia. Dosłownie totalna porażka. Gdyby nie garaż, to pewnie bym go musiał trzymać otwartego pod chmurką… brakowałoby tylko karteczki „bież mnie” …. Z informacji od ASO to że zaszumiony jest eter i się wzbudza…. jakoś mnie to nie przekonuje.
Drugi problem to jakieś dziwne tyrczenie w silniku po przekręceniu kluczyka na zapłon (bez uruchamiania rozrusznika) trwa to 1-2sek. I wyraźnie dobiega z góry/lewej strony silnika (stojąc przodem do silnika). Nie wygląda to na przekaźnik, raczej coś mechanicznego.
Zwróciłem na to uwagę dopiero po kilku dniach, ponieważ jest to dość ciche i nie zawsze można to usłyszeć w zgiełku miasta. Z pobieżnych informacji z ASO to podobno tak ma być …. ale mam się tam wybrać i pokazać co Misia boli… z tego co się dowiedziałem od innych użytkowników Colt’a to nic takiego nie ma miejsca.
Ze zgrzytającym wstecznym to podobno standard (wada fabryczna) i mają to rozwiązywać w ASO… pojedziemy zobaczymy
Anonymous - 06-01-2007, 11:52
Ja w swoim colcie nie montowałem autoalarmu tylko multilocka / na pewno daje lepszą ochronę pojazdu przed kradzieżą choć nie gwarantuje ochrony przed włamaniem / jest falnie zamontowany, wystarczy tylko przekręcać rygiel bez jego wyciągania, cena też znośna 550zł . Nie stwierdziłem natomiast usterki z wstecznym biegiem, naprawdę wchodzi płynie i bez oporu czy zgrzytnięcia. Silnik diesla radzi sobie naprawdę dobrze choć ma tylko trzy "garki ", charakter pracy można porównać do odkurzacza / nie nie żartuję /. pali naprawdę mikro ilości ropki. Wszystkie urządzenia pracują sprawnie i bez problemów/ przynajmniej na razie /. Co do wad tego pojazdu wg mojej oceny to zalicza się napewno :
1/ za twarde zawieszenie , na polskich drogach plomby z zębó wylatują Mitsubishi mogłoby podarować swoim klientom odrobine luksusu
2/ zestaw naprawczy zamiast koła dojazdowego, jesli opona uszkodzi się inaczej niż na powierzchi bieżnika to można tylko usiąść i płakać, autka za ponadt 40 tysiaków i żeby oszczędzać na głupim kółku
3/ wieloprofilowe ukształtowanie podłogi w przedniej części pojazdu, dokupienie pasujących dywaników gumowych / poza zajebiscie drogimi oryginałami / graniczy z cudem
To na razie tyle co mi sie nie podoba po kilku miesiącach jazdy tym " wozidełkiem "
Matejko - 06-01-2007, 12:28
radi1965 napisał/a: | autka za ponadt 40 tysiaków i żeby oszczędzać na głupim kółku |
w audi za 200 tys oszczedzaja to co tam twoje 40 tysi
Anonymous - 06-01-2007, 12:29
Problem ze skrzynią dot. wesji benzynowych, diesle mają inną skrzynie, to silnik Mercedesa nie Mitsubishi tak na marginesie..
Alarm miałem zamontowany "oryginalnie" ponieważ AC tego wymaga 2 zabezpieczenia przy wartości samochodu przekraczającej 50k zł.
Co do zawieszenia to po przesiadce z AX to "niebo a ziemia"
Z kołem to tylko słyszałem, że nie ma, ja jeszcze u siebie nie zaglądałem pod podłoge w bagażniku
Ogólnie podsumowując produkty doby 200x lat to śmiem twierdzić, że na wszystkim oszczędzają, dosłownie na wszystkim, jak tak dalej pójdzie to pewnie niektóre elementy metalowe zastąpią z dykty...
michalp - 06-01-2007, 19:21
MPP napisał/a: | jak tak dalej pójdzie to pewnie niektóre elementy metalowe zastąpią z dykty... |
to wtedy będzie njak w BMW serii 3 CSL - podłloga bagażnika z kartonu ))
Anonymous - 07-01-2007, 16:34
MPP napisał/a: | .
Drugi problem to jakieś dziwne tyrczenie w silniku po przekręceniu kluczyka na zapłon (bez uruchamiania rozrusznika) trwa to 1-2sek. I wyraźnie dobiega z góry/lewej strony silnika (stojąc przodem do silnika). Nie wygląda to na przekaźnik, raczej coś mechanicznego.
|
u mnie po przekreceniu kluczyka tez slychac to "tyrczenie" - przez ok 1 sek
Anonymous - 07-01-2007, 16:40
A może to odgłos pompki podającej paliwo ? Ja tak miałem w octavi, przekręcałem kluczyk i było " cykniecie " pompki.
Anonymous - 07-01-2007, 16:54
radi1965 napisał/a: | A może to odgłos pompki podającej paliwo ? Ja tak miałem w octavi, przekręcałem kluczyk i było " cykniecie " pompki. |
To takie bardziej jakby "terkotanie"
Ale mysle ze nie ma sie czym przejmować, tym bardziej ze auto jest na gwarancji;)
A dieselka troche zazdroszcze, mimo wyrównania cen ropa/benzyna. Ja ostatnio robilem pomiary realnego spalania w 1.3 (bo te katalogowe są bardzo optymistyczne:)
- w baaaaardzo delikatnej jezdzie w miescie wyszlo mi ok 6,5 (ale normalnie raczej wychodzi 7,5-8)
- trasa (w miare dynamicznie) - 6,5
- trasa z autostradą (ok 160km/h) - 8,5
Diesel duzo mniej bierze? (to wersja 95ps?)
|
|
|