Forum ogólne - Podrożeją obowiązkowe badania techniczne
JCH - 20-04-2012, 18:46
fj_mike napisał/a: | Przegląd w Norwegi kosztuje około 500 kron (na nasze jakieś 260zł) z tym, że jest ważny dwa lata.
Gdzie tu logika | W sensie.... Że tanio czy że drogo
Wiele rzeczy jest tam przynajmniej 2x droższe przy bezpośrednim przeliczaniu a co dopiero usługi
Byłem kiedyś u fryzjera w Norge ..... 200 NOK
A u nas - mój fryzjer w cenniku ma 10 zeta za strzyżenie męskie - chyba od 10-ciu lat nie robił podwyżki. I gdzie tu jest logika ja się pytam
irekmiecz - 20-04-2012, 18:49
Jeżeli taka przyjemność w Norwegii kosztuje 500 koron, to oznacza że nawet zaczynający pracę na stanowisku robotniczym, obywatel tegoż kraju poświęci mniej niż cztery godziny pracy. http://www.norwegia.igns.pl/warunki-pracy.html oraz http://polonia.wp.pl/titl...ml?ticaid=1e4ea Więc dla norwega jest to mniej niż dla polaka 100zł.
Dla przykładu dodam że Pb95 przed świętami płaciliśmy 15NOK za 1l.
fj_mike - 20-04-2012, 18:56
JCH napisał/a: | W sensie.... Że tanio czy że drogo |
Taka kwota to odpowiednik naszych (w przybliżeniu) 60-70zł (na dwa lata!).
irekmiecz napisał/a: | Dla przykładu dodam że Pb95 przed świętami płaciliśmy 15NOK za 1l. |
Wczoraj 15,98 NOK za litr
swinks_UK - 20-04-2012, 19:46
To dorzucę jeszcze przykład z mojego podwórka aby Was podkręcić.
1. Przegląd moze wykonywać każdy warsztat, który wystąpi o licencję do VOSA (odpowiednik GITD w Polsce). Jest bezpłatna, trzeba tylko spełnić warunki (sprzęt itd.)
2. Na mojej "wiosce" (8 tys. mieszkańców w okolicy) jest 9 stacji MOT (przegląd).
3. MOT nie jest zregionalizowany - mogę sobie zrobić go w dowolnym miejscu w UK.
4. Nie ma odgórnie ustalonej ceny MOT (a w zasadzie jest, to jest cena max. - obecnie 45 GBP). Od każdego przegladu warsztat musi odprowadzić do VOSA stałą kwotę (bodajże teraz jest to 25 GBP), natomiast sam może dowolnie sobie kasować delikwenta. W dobie walki o klienta utarło sie, ze warsztaty stosują rózne warianty promocji, np. 50% znizki na MOT przy zakupie serwisowania. W mojej okolicy średnia stawka MOT to 35 GBP.
5. W przypadku wtopy na MOT, jeśli usterka zostanie usunięta w ciągu 14 dni, to następny MOT (w tym terminie) jest za darmo.
6. Dla aut osobowych, niezależnie od rodzaju paliwa, obowiazuje ta sama stawka.
7. Dane z przeglądu są na bierząco wpisywane online do głównej bazy danych dla całego kraju.
I tak dalej...
RaVciO - 20-04-2012, 20:24
Ciekawe ile przeglądów za przeciętną pensję może wykonać Norweg a ile Polak....
gulgulq - 20-04-2012, 20:46
RaVciO napisał/a: | Ciekawe ile przeglądów za przeciętną pensję może wykonać Norweg a ile Polak.... |
weź się opanuj
takie pytanie to tylko w dziale rozmów kontrowersyjnych
RaVciO - 20-04-2012, 20:53
fj_mike - 20-04-2012, 23:48
RaVciO napisał/a: | Ciekawe ile przeglądów za przeciętną pensję może wykonać Norweg a ile Polak.... |
Średnio dla robola w Norwegi 40 przeglądów
Xsystoff - 21-04-2012, 09:41
fj_mike napisał/a: |
Średnio dla robola w Norwegi 40 przeglądów |
Przeglad jest akurat tani, ale reszta cen masakruje. Samochody w salonach sa 3x drozsze niz u nas, Hyundai i30 sluzbowy ktorym bylem w norowni w PL kosztuje kolo 40 tys zl z klima, a tam wyprzedaz starego rocznika w grudniu - 199 tys NOK`ow czyli grubo ponad 100 tys zl za zwyklego hultaja Ceny w sklepie rowerowym chyba z 5 razy wyzsze niz u nas, kebaba tanszego niz 80 NOKow (50zl!) nie znalazlem, pizza od 100zl w gore. Browar tez 15zl za siki weroniki 0.3l w sklepie :/ Ceny z malego miasteczka 80km od Oslo. Ale trzeba przyznac, ze przyroda fajna i dieta dzienna ekstra - ponad 400 NOKow Dzieki Norwegii to swapa zrobilem i cywilny samochod zmienilem
|
|
|